06.07.24

Навіщо німцям сонячні електростанції на балконах?

Світло у Німеччині ніхто не відключає. Тоді навіщо німцям сонячні електростанції на балконах?



Незважаючи на відсутність віялових відключень, перехід на альтернативні джерела енергії в Європі - на піку популярності. Особливий інтерес викликають так звані «сонячні електростанції, що підключаються».

Окрім сонячних батарей на даху, у Німеччині вже давно дозволили встановлювати їх і на балконах. Балконні «сонячні електростанції, що підключаються», мають кілька з'єднаних між собою фотогальванічних панелей. Їх закріплюють на балконі чи терасі. Потім вони підключаються до інвертора та в розетку. Всю систему легко встановити самостійно.


Сонячне проміння, опиняючись на сонячній панелі, генерує електроенергію, і в результаті виробляється електричний струм. Він прямує в інвертор, де перетворюється на стандартний змінний струм, який можна використовувати з побутовою метою через розетку. Велика частина електроенергії, що виробляється таким чином, використовується безпосередньо в будинку і знижує витрати на електрику. Надлишок електроенергії йде у загальну мережу.

Сонячні батареї генерують максимально багато електроенергії тільки під прямим сонячним промінням. Тому вони особливо продуктивні на сонячних ділянках, а також навесні та влітку. Один модуль потужністю 400 Вт може генерувати до 800 кіловат-годин електроенергії на рік у сонячних європейських регіонах. Але в Німеччині та інших країнах Центральної Європи ця цифра приблизно вдвічі менша, тому що менше сонячного годинника.


Правильно налаштований 400 Вт модуль може виробляти в середньому близько 320 кВт навесні та влітку, в похмуру погоду вдвічі менше. Восени та взимку ці показники зменшуються приблизно вдвічі. Потужність, що виробляється однією панеллю, не компенсує обсяг електроенергії, який стандартно витрачає сім'я для своїх побутових потреб. Електрики, що виробляється, вистачить для роботи інтернет-роутера (споживає приблизно 10 Вт), маленького холодильника (80 Вт) і ноутбука (40-100 Вт). Для інших електроприладів, наприклад комп'ютера з двома моніторами (до 900 Вт), чайника (600-2000 Вт) або пральної машини (1500-2000 Вт) знадобиться встановлення додаткових модулів.


Чи окупаються такі системи? Німці дуже економні. Тому це питання для них важливе. Електроенергія, що виробляється сонячними міні-електростанціями, що підключаються, дешевше приблизно втричі. Але є певні моменти, на які треба враховувати. Сонячні системи з одним-трьома модулями в європейських інтернет-магазинах коштують від 400 до 1200 євро. При ціні на електроенергію від 30 до 50 центів за кВтг витрати можуть окупитися років через 8. Електроенергія, що виробляється після цього терміну, буде безкоштовною, як мінімум ще 10 років. Термін служби модулів загалом 25 років, а інверторів 15 років.

Експлуатацію сонячних електростанцій максимальною потужністю до 600 Вт на балконах дозволено у 25 з 27 країн ЄС (крім Бельгії та Угорщини). На кінець 2021 року на німецьких балконах встановлено близько 190 тисяч сонячних систем. Після цього в Німеччині помітно спростили дозвільний процес і встановлення пристроїв, що підключаються до сонячних батарей, і дозволили подавати 800 Вт сонячної енергії в домашню мережу замість 600 Вт.


Цікаво, що у низці земель місцеві бюджети частково компенсують мешканцям встановлення сонячних батарей. У Берліні, наприклад, субсидії становлять до 500 євро та надаються для покупки не більше двох сонячних панелей розміром 170×100 сантиметрів кожна. Вартість такої покупки зазвичай становить 2000 євро, так що до чверті витрат берлінцям покривається…

Але якщо для німців сонячні панелі на балконах багатоквартирних будинків – це більше еко-прикол плюс невелика економія, то для українців зараз – це боротьба за виживання.

Звичайно, не у всіх є балкони і не всі вони виходять на південний бік, кількість сонячних днів у нас невелика, а світловий день взимку всього нічого. Але в будь-якому випадку з урахуванням того, що половина нашої енергетики вже зруйнована і атаки окупантів на енергосистему продовжуються, під час відключень краще хоч щось, ніж нічого.

АПД: Кількість сонячних днів в Україні та Німеччині можна порівняти, хоча відрізняються по регіонах. Але щодо кількості сонячни х променів взагалі, то в Україні вона більша. Берлін знаходиться на 52,5 паралелі північної широти, Київ – 50,5, Мюнхен – 48, Одеса – 46,5.

Читайте також