05.08.20

Виявлено нову причину зростання діабету ІІ типу


Безсумнівно, нинішня епідемія ожиріння доводить випадки захворювання на діабет до історичних максимумів. Але вчені знайшли ще одного винуватця – загальнопланетарну зміну клімату, повідомляє “Поштівка”.

Зміна клімату вже є причиною різноманітних несприятливих впливів на навколишнє середовище і здоров’я, включаючи поширення малярії і лихоманки денге. Нові дослідження показують, що воно також може викликати зростання захворюваності на діабет. Хоча це не має нічого спільного з таненням крижаних шапок гір, підвищенням рівня моря, скороченням врожайності і зростанням чисельності комарів. Все це пов’язано з типом жиру, який є в нашому організмі – коричневим жиром, або бурою жировою тканиною (англ. Brown adipose tissue, BAT).

Для дослідження, опублікованого в журналі BMJ Open Diabetes Research and Care, фахівці з Лейденського медичного центру (Нідерланди) проаналізували кількість діагностованих випадків діабету в період з 1993 по 2013 рік, використовуючи дані, надані Центрами з контролю захворювань в США. Вони виявили, що коли річна температура зросла на 1 градус Цельсія, число випадків діабету збільшилася на 3,1 на 10 000 чоловік і склало більше 100 000 нових випадків діабету в рік тільки в США.

Читайте також: Названі кращі прості напої для зниження цукру в крові при діабеті

Дослідники не можуть точно пояснити, чому різке підвищення температури викликало зростання діабету, але вони вважають, що це може бути пов’язано з відсутністю коричневої жирової тканини – природного жиру, на який спирається тіло, щоб зігрітися при більш низьких температурах. В теплих кліматичних умовах ця тканина не так необхідна організму, і відсутність активації може сприяти резистентності до інсуліну і виникнення діабету. Зниження активності BAT в міру підвищення температури навколишнього середовища може погіршити метаболізм глюкози і збільшити захворюваність на діабет.

Грунтуючись на результатах Сполучених Штатів, дослідники проаналізували дані в глобальному масштабі і виявили аналогічні результати: оскільки температура підвищилася на 1 градус Цельсія в усьому світі, то число випадків діабету зросла майже на 0,2%, а показники ожиріння – на 0,3%.

Читайте також:  Люди з діабетом частіше схильні до переломів кісток

Це дослідження може стати кроком вперед в подальшому дослідженні та терапії діабету. Оскільки вплив холоду не може бути оптимальною стратегією запобігання та / або лікування діабету ІІ типу, в даний час вчені вивчають фармакологічні стратегії із застосуванням лікарських засобів, які імітують позитивний ефект від впливу холоду.