11.06.24

В Ізмаїлі демонтували пам’ятник російському генералу Тучкову

Ізмаїл Тучков

11 червня комунальники демонтували пам’ятник російському окупанту Сергію Тучкову, який з 1997 року стояв перед сквером біля Палацу дітей та юнацтва у самому серці міста на перетині пр. Незалежності та вул. Дмитрівської, пише Ізмаїл-онлайн.

Рішення про демонтаж пам’ятника міська рада ухвалила у квітні в рамках реалізації закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії».

Тиждень тому комунальні служби в рамках підготовчих робіт огородили пам’ятник парканом. А сьогодні зрізали його з постаменту, обережно зняли та завантажили у причеп комунальної вантажівки транспорту.

Відомо, що далі Тучкова відвезуть до КП «Водопровідно-каналізаційне господарство», де він буде зберігатися разом із раніше демонтованими Суворовим та Леніним.

Міські чиновники обіцяють що після демонтажу комунальні служби забезпечать монументу належне зберігання. Можливо, після війни подумають над тим, щоб його експонувати в якомусь з музеїв.

Пам’ятник Тучкову — другий монумент в Ізмаїлі, який демонтують відповідно до Закону про декомунізацію та деколонізацію. Першим був пам’ятник російському генерал-карателю Олександру Суворову – його прибрали у грудні 2022 року. 

Довідка
У 1809 році Сергію Тучкову, який обіймав тоді посаду чергового генерала Молдавської армії Росії, доручили перевести піхотну дивізію з Кишинева до Ісмаїлу для боротьби з революційними настроями, тобто це була каральна операція. В Ісмаїлі генерал-майора Тучкова призначали комендантом тутешньої фортеці.
Місто Ізмаїл, яке було побудовано поруч із знищеним Суворовим селищем Ісмаїл, спочатку було назване іменем "Тучков". Російські історики вважають ніби його побудував Тучков, хоча це не так. В Указі Сената Російської імперії від 14 жовтня 1812 року зазначалося: «сие предместье назвать городом Тучковым, в память потомству по имени учредителя». У 1813 році місто Тучков стало повітовим. З 27 грудня 1830 до 1835 Тучков був градоначальником міста "Тучков". В 1856 році після Кримської (Східної) війни місто відійшло до Туреччини і стало називатися Ізмаїлом.

Читайте також: Трезвый взгляд на «штурм крепости Измаил»


Читайте також