20.05.24

Влада успішно розколола українців на «громадян країни» та «патріотів України»

Мінкульт надав бронь понад двом тисячам журналістам та "діячам культури", а деяким культурним організаціям збільшив квоти на бронь, повідомив тимчасовий в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.



Усі ці бронювання – ганьба і безумство. Чому чиновники мають вирішувати, кого "бронювати"? Чому чиновники та працівники держапарату також "заброньовані"? Чому Міністерство економіки забронювало працівників компаній Glovo, Visa та онлайн-казино Favbet Tech? Чиновники їх вирішили вважати критично важливими для життєдіяльності країни. І себе також вирішили вважати критично важливими.
"Найнебезпечніше, що зробили цинічні політтехнологи та адміністратори Офісу Президента Зеленського, то це те, що вони, заради збереження та продовження влади, успішно розкололи українців на «громадян країни» та «патріотів України». У громадян України вони забрали права та свободи, залишивши їм лише обов'язки та страждання, а до патріотів України, крім фронтовиків, влада непомітно зарахувала величезну армію чиновників + близьких до двору младоолігархів, зграю «95 кварталу» та натовп корисних лояльних пропагандистів. І це все було зроблено, здається, без допомоги Кремля, а лише на основі зневаги до власного народу, глибокої некомпетентності та власної зарозумілості",
– пише відомий політолог Віктор Небоженко.
Цей розкол і поділ українського суспільства на своїх і чужих дозволив владі замість консолідації та стратегії реформ і боротьби з корупцією, на якій наполягає Захід, використовувати під час війни стратегію нацькування, розколу, залякування та маніпулювання різними групами українців, зауважує Небоженко.

На його думку, залякування масовими репресіями незадоволених та нацьковування українців один на одного веде не до перемог на фронті. Це веде до зростання соціально-політичної напруженості, озлобленості, відчаю, апатії українського суспільства, зрештою, веде до посилення малолегітимної влади коштом ослаблення та загнивання інституційної України та залишків демократії.

Після встановлення ймовірного «тимчасового перемир'я» така Україна зручна для Росії, але вкрай незручна для Заходу, бо в України зникають ознаки повноцінної європейської держави та громадянського суспільства. Така держава не може бути партнером Заходу, а лише об'єктом економічних та геополітичних дій та планів. Що й вимагалося довести ворогам України та на радість Кремля.
 
Нам варто розуміти, що влада 5-6 "ефективних менеджерів" здійснює внутрішню руйнацію України заради власних інтересів та інтересів закордонних структур. Розуміти також, що нерозумна мобілізація роз'єднує суспільство, що чиновники живуть окремо від суспільства, адже вони також "заброньовані".

Читайте також