12.09.16

Ізмаїльці увічнили пам’ять героя АТО генерала Ігоря Момота

Його ім’я знає кожен житель Ізмаїла. Він змалечку мріяв стати військовим. В період з 2003 по 2006 рік очолював Ізмаїльський прикордонний загін, був начальником навчального центру Держприкордонслужби в Черкаській області. Навесні 2014 року, коли ситуація на Донбасі загостилася, генерал-майор Ігор Момот створив мотоманеврений підрозділ «Кордон» і вирушив в АТО захищати Вітчизну.

Три місяці його підрозділ був кісткою в горлі бойовиків. 11 липня позиції підрозділу Момота в Зеленопіллі зазнало ворожого обстрілу із «Градів». Полковник Момот, прикриваючи своїм тілом підлеглих, поліг в бою смертю хоробрих. Разом із ним тоді пішли з життя ще троє українських прикордонників. Президент України Петро Порошенко присвоїв Ігорю Момоту звання генерал-майора прикордонної служби посмертно.


У травні в Ізмаїлі на приміщенні прикордонного загону в пам’ять про генерал-майора була відкрита меморіальна дошка, а місцева влада тоді прийняла рішення в рамках декомунізації перейменувати вулицю Шаумяна на вулицю Генерала Момота. І ось 10 вересня на цій вулиці відбувся урочистий захід, присвячений герою АТО генералу Ігорю Момоту.

Ініціювала цю акцію громадська діячка, філолог, голова ГО «Центр патріотичних справ» Валентина Шевченко. Вшанувати героя на вулицю, названу на його честь, зійшлися десятки ізмаїльців: його колишні побратими з прикордонного загону, голова волонтерського руху Олена Аршинова, голова ветеранів прикордонної служби Анатолій Зименко, ректор ІДГУ Ярослав Кичук, учні шкіл.


Ігор Момот обожнював історію і українську культуру. Знав напам’ять «Кобзар» — саме тому на столику поруч з його фотографією лежала книга Т.Г. Шевченка. А юні ізмаїльські зірочки — переможці міжнародного конкурсу «Перелітна пташка», лауреат I ступеню Олеся Кичук і фіналістка олімпіади «Голос країни» Ксенія Дорошенко — співали українські пісні. Тут же просто неба була розгорнута і фотовиставка на честь легендарного військового.

Сергій Горицвіт

Читайте також