26.10.23

Сімейні скандали продовжують життя



Виявляється, сімейні скандали можуть впливати на тривалість життя подружжя.

Як йдеться у дослідженні психологів з Університету Арізони, у пар, які стримують свій гнів, ризик передчасної смерті підвищується, тоді як у скандалістів – навпаки. Таким чином, сімейні баталії можуть стати ключем до підвищення тривалості життя.

У ході дослідження фахівці відслідковували життя 192 подружніх пар протягом 32 років. Кожна пара мала відповісти на питання щодо сімейних конфліктів та шляхів їх вирішення. Як виявилося, різні точки зору подружжя з цих питань корелює з підвищеним ризиком ранньої смерті.

Найменший ризик передчасної смерті спостерігався у пар, які відкрито висловлювали свої почуття.

Автори дослідження зазначають, що різне сприйняття конфліктних ситуацій з боку подружжя може з часом призвести до посилення ситуації. Таким чином, якщо один чоловік готовий до спекотних дебатів, а другий - ні, то це в результаті викликає в обох почуття незадоволеності.

У результаті це загрожує збільшенням щоденного стресу, що може завдати здоров'ю подружжя серйозної шкоди у довгостроковій перспективі.

Тим часом ті пари, у яких виявлено однаковий стиль вирішення конфліктів, мають у результаті менше сутичок, і підтримують здоров'я у кращій формі.

Дослідження було опубліковано у журналі Psychosomatic Medicine.

Читайте також