23.11.23

Дерибан проти томографа: за що голова Вінницької облради Соколовий звільнив директора Центру інфекційних хвороб

Свавілля голови облради обурило колектив закладу, багатьох депутатів і мешканців області. Люди переконані, що хтось поклав око на землю центру.

На Вінничині зі скандалом звільнили з посади багаторічного директора Клінічного центру інфекційних хвороб Ігоря Матковського. Рішення наприкінці вересня одноосібно, користуючись воєнним станом, ухвалив голова Вінницької обласної ради від "Європейської стратегії Гройсмана" В’ячеслав Соколовий. Таке диктаторське свавілля голови облради обурило колектив закладу, багатьох депутатів і мешканців області. Люди переконані, що хтось поклав око на землю центру. На це натякнув і сам директор медзакладу в коментарі журналістам.

Конфіскували майно росіян, купили томограф

Медзаклад створювався понад 20 років тому як Центр профілактики та боротьби зі СНІДом на 25 ліжок. 17 років його очолює саме Ігор Матковський. Кількість ліжок для пацієнтів нині перевищує 300 одиниць. А під час пандемії коронавірусу заклад був трансформований у Клінічний центр інфекційних хвороб.

Читайте також:  На Вінниччині політсила Гройсмана відбирає мандати у місцевих депутатів, які виступають проти партійного диктату

22 вересня у Матковського закінчувався черговий трирічний контракт. Зазвичай, його продовження – це формальна процедура, якщо до керівника немає суттєвих претензій. Цього разу вони несподівано знайшлися. Директора звинуватили у тому, що він продав отримані на баланс паливо-мастильні матеріали, які були конфісковані у російських власників. А за виручені кошти для Центру був придбаний сучасний томограф. Сам Матковський переконує, що все відбувалося абсолютно законно.

Цитата

27 вересня мені організовують зустріч з головою облради і тут вперше він озвучує, що є проблемні питання по моїй минулорічній фінансовій роботі. Про що йдеться – десь в середині літа минулого року відповідними службами було конфісковано російське майно у вигляді оливи. Не палива, а оливи з якої виготовляють різні мастила. Це важливе уточнення, бо на сесії облради це потім прозвучало, що можна було заправляти танки, машини, тощо, а ми типу продали. Ні. Це олива, вона була конфіскована, всі відповідні органи це проконтролювали. Наступне – відповідно до чинного законодавства, ця олива була реалізована. Всі юридичні і фінансові правила були виконані. З 10 мільйонів, які ми отримали, 8,5 - було заплачено за томограф, а 1,7– податки в державу. Сам томограф коштував 18 мільйонів гривень. Іншу частину коштів за нього ми спрямували з грошей, які заробили за рахунок НСЗУ 

- пояснив ситуацію Матковський у коментаріУНН.

Він додав, що восени минулого року в області проводився масштабний аудит під який потрапив і Центр. Жодних порушень, зокрема, і по цьому факту, виявлено не було. Більше того, після звільнення директора по цій історії знову була перевірка.

"Наскільки я знаю, запити на Центр були, щодо надання знову ж таки якихось документів з відповідних органів, здається з Нацполіції були надані документи і все. Результатів ніяких. Але думаю, що якби були якісь проблеми, то вже був би позов, і була б кримінальна справа", - зазначає Матковський.

Земельне питання важливіше за здоров’я людей

Залишається лише здогадуватися, чому Соколовому не подобається, що мешканці Вінницької області, які, в тому числі і його обирали депутатом, матимуть змогу якісно обстежитися на сучасному томографі. Не розуміють цього і співробітники центру, які 25 вересня навіть вийшли на акцію протесту під стіни облради.

Як згадує Матковський, він хотів виступити на сесії облради зі звітом, підготував презентацію про виконану роботу, але до трибуни його так і не допустили.

Цитата

Мене дуже дивує одна ситуація: у нас є сусідня Одеська область. Чомусь там у зв’язку з військовим станом призначає директорів КП і закладів військова адміністрація. А в нашому регіоні самовільно і одноосібно призначає голова обласної ради? Звичайно це порушення всіх правил, бо навіть, не дивлячись на воєнний стан, мало би бути поданням від Департаменту охорони здоров’я, далі комісія охорони здоров’я облради, і тоді вже прийняття рішення на сесії. Цього всього не відбувалося – просто одноосібне рішення голови 

- каже вже тепер колишній директор Центру.

Минулого тижня відбулося, як стверджують Матковський та деякі депутати, напівтаємне засідання комісії облради з охорони здоров’я. На ньому голова комісії Ігор Грубеляс, який представляє "Українську стратегію Гройсмана" зачитав лист від якоїсь громадської організації про те, що керівник Центру, нібито, порушував його статут, а сам медзаклад, нібито, здійснював непритаманні йому види діяльності. 

А вже наступного дня Соколовий представив нового директора Центру – ним став Ігор Шинькович, який з 2012 року очолював Центральний військовий клінічний санаторій "Хмільник". А потрапив на посаду за погодженням тодішнього міністра оборони Дмитра Саламатіна, який під час Революції гідності втік з України та підозрюється у державній зраді. У Ігоря Шиньковича є брат Андрій Шинькович, який у 2005-2006 роках був помічником нардепа-ексрегіонала Олександра Гереги. У 2014 році Андрій Шинькович і сам став депутатом від БПП "Солідарність", але, як пишуть місцеві ЗМІ, все одно залишався в орбіті Гереги. Ігор Шинькович очолював санаторій "Хмільник" до повномасштабного вторгнення. І, як писали журналісти у 2021 році, цей заклад з чудовими лікувальними перспективами нагадував валізу без ручки. Такий момент – у 2012 році з відповідного погодження із Міністерством оборони України із земель санаторію, наданих йому для господарських потреб, незаконно вилучено 0,18 га. Тоді цей факт зацікавив правоохоронців. Але, судячи з усього, до логічного завершення, справа не дійшла. І тут ми повертаємся землі Центру. Коли йому підвищили статус, то передали додаткові площі. Нині медзаклад має у своєму користуванні близько 84 га землі поблизу Вінниці, куди підведені усі комунакації. І сам Матковський натякає, що саме земельне питання і могло бути причиною його звільнення.

Цитата

З одного боку – зацікавленість в землі. Ви ж розумієте, що ця земля знаходиться за три кілометри від Вінниці, і до неї підведені всі централізовані комунікації, я не маю права говорити… Можу припустити, що це під забудову і таке інше

- підсумовує ексдиректор Клінічного центру інфекційних хвороб.

Дійсно нездорова ситуація, коли керівника медзакладу звільняють за придбаний томограф. Все скидається на те, що земельне питання для соратника Гройсмана Соколового важливіше, ніж здоров’я мешканців Вінницької області.

Читайте також