07.04.24

Психологія зеленого кольору - що це таке, визначення та поняття

Що втілює зелений колір?

Зелений колір у більшості асоціюється з природою ― листям чагарників та дерев, соковитою травою та свіжістю. Яскраво-зелений – весна, глибокий зелений – літо. Відтінки, що йдуть у бірюзу, нагадують про море. Але у брендингу та айдентиці використовують не лише ці асоціації. 

Зелений колір відповідає світлу з довжиною хвилі приблизно 490-530 нм.

Психологія зеленого кольору пов’язана з ефектами, які цей колір справляє на людей. Зелений – це колір, який передає безтурботність, спокій і спокій. Крім того, в таких областях, як охорона здоров'я або навколишнє середовище, воно широко використовується. Ці відчуття, які виникають у людей при перегляді цього кольору, враховуються при використанні його в рекламі чи інших професійних сферах.

Існують різні типи психології, включаючи психологію кольору. Це відповідає за вивчення та вивчення того, як кольори впливають на поведінку людини та почуття, які має до них людина.

Зелений - це колір, який передає спокій, безтурботність і спокій. Незважаючи на те, що він не є основним кольором, оскільки він є результатом змішування зеленого з жовтим, у психологічному полі він вважається основним кольором.

Реклама спрямована на рекламу товарів чи послуг, а також на емоційний вплив на аудиторію. Для цього виберіть певні кольори залежно від того, що ви хочете передати.

Окрім того, що зелений колір є репрезентативним для навколишнього середовища та природи, це колір, який також використовується у функціональних аспектах повсякденного життя. Прикладом цього є світлофори.

Що являє собою зелений колір?

Ось що в основному представляє цей колір:

  • Гармонія: Врівноваженість і спокій. Коли використовується цей колір, він призначений для передачі цього типу відчуття.
  • Прибирання: Дезінфекція дуже важлива, і багато засобів для чищення використовують зелений колір. В упаковці або в рекламі, призначеній для її просування. Це тому, що цей колір випромінює відчуття гігієни та чистоти. Деякі з цих продуктів навіть містять слово зелений як частину своєї торгової назви.
  • Спокій: Спокій і рівновага – це аспекти, тісно пов'язані з психологією, серед інших подібних областей. Наприклад, цей колір використовується в таких місцях, як спа-центри, центри краси та масаж. Багато з цих місць прикрашені цим тоном, оскільки це друкує душевний спокій та розслаблення.
  • Надія: Зелений колір пов’язаний з цією емоцією. Коли хтось думає про цей колір або пов’язує його, на перший план виходять почуття надії чи оновлення.
  • Здоров’я: Коли ми говоримо про здоров’я та намагаємось присвоїти цьому слову колір, з’являється зелений. Це синонім міцного здоров’я та надії, як ми вже казали раніше.
  • Природа: Зелений – це колір, який представляє весну. Під цим тоном чудово представлена ​​хмільна дика природа, її пейзажі та її емоції.
Відтінки зеленого
Відтінки зеленого (вказані значення коду кольору HEX - вони застосовуються в графічних редакторах та кодах вебсайтів)

З зеленим коліром пов'язані багато цікавинок. Пророк Мухаммед носив зелені шати і це був його улюблений колір. Також це був улюблений колір Наполеона.

Зелений вважається священним кольором в ісламі. По суті, він є символом ісламської релігії. Його використовують в оформленні мечетей, ритуальних і святкових шат, орнаментів, начиння і релігійних прапорів, а в деяких випадках і державної символіки. Знаменним є те, що в тюркських мовах «зелений» і «красивий» – однокореневі слова.

Що означає вибір зеленого кольору?

З позитивного погляду зелений – це колір життя, оновлення, природи та енергії. Він надихає на зростання, викликає щасливі емоції, сприяє формуванню приємного почуття захищеності та безпеки.

Приклад застосування психології зеленого кольору

Зелений колір вгамовує розбурхані емоції, заспокоює і сприяє релаксації. Вибір зеленого завжди позитивний: він, звичайно ж, асоціюється з природою, яка діє оздоровчо, мотивує приязне ставлення до світу. Ми шукаємо зеленого, коли нам боляче. Він створює атмосферу розслаблення, спокою і зручності, дає емоційну рівновагу та зменшує напруження. Зелений колір в інтер’єрах позитивно впливає на їхніх користувачів. Це колір природного походження, в його оточенні виникає відчуття гармонії та спокою. Зелений ідеально підходить для інтер’єрів, у яких ми відпочиваємо. Його можна застосовувати в різних комбінаціях, наприклад, у поєднанні різних відтінків зеленого або з барвами, котрі є сусідами по колірному колу. До останніх належать будь-які відтінки жовтого або блакитного. Оформляючи інтер’єр таким чином, будемо впевнені в його гармонійному впливі. До пофарбованого в такий спосіб приміщення можна підібрати різні доповнення, як-от жовті або оранжеві тканини, світлий килим.

Переваги зеленого кольору в інтер'єрі:

  • глибокий символізм, асоціація з весною, літом, рослинністю, що позитивно впливає на психоемоційний стан людини, навіть якщо за вікном — хуртовина;
  • ментальний вплив — колір асоціюється з новими планами на життя, великими творчими ідеями, починаннями, посилює бажання жити й творити;
  • багата палітра відтінків (від смарагду до оливи) надає можливість підібрати фарбу максимально індивідуально;
  • нейтральність, гармонійність у колаборації з іншими кольорами, тому ви завжди зможете підібрати вдалу комбінацію для декору приміщення, не порушуючи його головної ідеї;
  • підходить для оформлення кухонних та спальних зон, а завдяки штучному освітленню, можна створити зручні мінілокації для релаксу;
  • відтінки листя й білого, зосереджені в одній локації, дозволяють візуально збільшити її площу, наповнити приміщення свіжістю та легкістю. Зелений часто розбавляють білим для досягнення ефекту рівноваги основної гами.

Застосування зеленого в дизайні сучасних інтер'єрів — рішення універсальне, що стане окрасою будинку й додасть житлу гармонії, спокою, умиротворення, налаштує на філософське сприйняття щоденного побутового клопоту. 

Характерним прикладом для цього кольору може бути його використання в центрах медитації. Оздоблення його зеленими тонами допоможе розслабити розум і відчути відчуття спокою з більшим акцентом. Це колір, який виявляє цю емоцію і часто використовується для цього виду бізнесу.

Зелений частіше за інших кольорів використовується в декорі. Він символізує собою природу. Найменше подразнює очі, діє заспокійливо. Люди, які повинні виступати на телебаченні, розслабляються в «зелених кімнатах». У лікарнях вдаються до цього кольору, оскільки він дозволяє зняти напругу з пацієнтів. Середньовічні наречені носили сукні зеленого кольору, що символізують родючість. Темно-зелений – чоловічий колір, консервативний. Втілює собою багатство.

Читайте також