29.06.23

Грузія має називатися "Сакартвело": у Верховній Раді зареєстрували проєкт відповідної постанови


Група народних депутатів України зареєструвала проєкт Постанови про використання в Україні історичної назви країни Грузія – Сакартвело.

Як наголошують автори проєкту, п'ятнадцять років офіційний Тбілісі переконує своїх міжнародних партнерів відмовитися від назви "Грузія", яка вважається русифікованою, а саме найменування – російським. Тому грузини просять використовувати історичну назву їх країни – "Сакартвело".

"Варто відзначити, що назву "Грузія" використовують у світі близько 20-ти країн, в тому числі Україна. Більшість з цих країн, це - країни пострадянського простору або ті, які зазнавали значного радянського впливу. Грузією цю державу іменують на росії, "Грузія" – це імперська назва, а той же переклад "Georgia" – результат перекладу з російської", - йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови.

Натомість Сакартвело – саме так називають свою країну грузини (картвели). Сакартвело – "країна картвелів", від Картлі – одного з основних регіонів цієї держави. Відповідно, грузинський народ (грузинів), на думку автрів проєкту, слід називати картвелами. Тому, Сакартвело вважається справжньою історичною назвою країни Грузія, яку вона не могла втримати та поширювати у світі, зокрема через сильний радянський (російський вплив), де русифікували навіть назви країн. 

З 2005 року грузинський уряд розпочав боротьбу з екзонімом "Грузія", який використовує Росія і ще кілька пострадянських країн.

Зазначимо, що у лютому петиція до президента України Володимира Зеленського із вимогою офіційно перейменувати назву "Росія" на "Московія" набрала більше 25 тисяч підписів.

А у жовтні 2022 року Верховна Рада України ухвалила проєкт постанови щодо визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою російською федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу.

Читайте також