06.09.22

Україна: хроніка подій 6 вересня 2022

У Білому домі заявили, що Сполучені Штати остаточно вирішили не визнавати росію державою-спонсором тероризму. І пояснили, що це може спонукати критично важливих комерційних субʼєктів відмовитися від сприяння експорту продовольства, щоб пом’якшити глобальну продовольчу кризу.

Німеччина передала ЗСУ перший контрбатарейний радар Cobra і ще п'ять зеніток Gepard

Верховна рада заборонила транслювати свої засідання на час дії в Україні воєнного стану.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на засіданні Ради безпеки організації закликає всі сторони припинити воєнні дії навколо Запорізької АЕС.

Постпред РФ при МАГАТЕ Михайло Ульянов заявив, що Росія чекає на конкретизацію Рафаелем Гроссі ідеї про створення «зони безпеки» на ЗАЕС, після чого буде зрозуміло, як діяти.

Єврокомісія затвердила пропозицію не визнавати російських паспортів, виданих на окупованих фашистською росією територіях України. Про це заявила єврокомісар Ільва Йохансон.

Єврокомісія затвердила пропозицію щодо повного зупинення дії угоди про спрощення візового режиму з Росією з 12 вересня. Консульствам країн ЄС рекомендовано перевіряти прохачів шенгенських віз щодо загрози безпеці ЄС та міжнародним відносинам, повідомили в Єврокомісії. Там також заявили, що пріоритетом видачі шенгенських віз росіянам мають стати гуманітарні причини, в останню чергу туристичні цілі.

Федеральний суддя штату Флорида Ейлін Кеннон у понеділок ухвалила рішення про призначення спецінспектора у справі про вилучення під час обшуку у Дональда Трампа урядових документів, які, за версією прокурорів, він утримував незаконно.

Єврокомісія запропонувала країнам, ЄС 2 варіанти обмеження цін на російський газ.
1-й передбачає або встановлення максимальної межі цін на газ з Росії або введення єдиного покупця газу. 2-й передбачає поділ держав ЄС на «червону» та «зелену» зони з різними рівнями цін.

Міжнародні резерви України за підсумками серпня зросли на 13,6% і становили $25,436 млрд. У Нацбанку пояснюють, що зростання резервів відбулося за рахунок отримання допомоги від іноземних партнерів та операцій з управління державним боргом.

Рашистку Нетребко вчора освистали у Віденській державній опері під час виконання партії Мімі у «Богемі»

Російський відеоролик, що лякає Європу відмовою від російського газу і який розганяють в соцмережах кремлівські тролі, демонструє кадри з Красноярська — міста-мільйонника, яке досі не дочекалося газифікації і страждає від вугільного диму.

У серпні з окупованих територій виїхали в Україну 63 тис. людей. Про це повідомила віце-прем’єр-міністр І.Верещук в ефірі інформаційного телемарафону. За її словами, 24 тис. українців виїхали із Запорізької області, майже 20 тис. із Херсонської, з Харківської області – 4,5 тисячі

У Відні близько 100 людей вийшли на демонстрацію, дізнавшись про виступ рашистки Ганни Нетребко у Віденській державній опері

Прес-секретар президент рф путіна дмітрій пєсков назвав позитивною відмову глави Білого дому США Джо Байдена зараховувати росію до країн-спонсорів тероризму. «Сама постановка питання жахлива. І, звичайно, добре, що президент США так відповів», - заявив пєсков.

Україна посилює оборону кордонів у Сумській та Чернігівській областях для недопущення наступу ЗС РФ. Про це заявив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. Також оборона посилюється на кордоні з Білорусією.

Євросоюз запевнив Україну в тому, що допомагатиме їй «до перемоги у конфлікті з Росією». На цьому наголосив прем'єр-міністр країни Денис Шмигаль в інтерв'ю Bloomberg. Напередодні він повідомляв, що Україна та ЄС підписали 5 угод, покликаних сприяти інтеграції країни до спільноти.

Неможливо передбачити, як виконуватимуться ремонтні роботи на «Північному потоці», бо їм перешкоджають санкції. Про це заявив прес-секретар президента росії дмітрій пєсков.

На сьогоднішній день кількість експортованого українського зерна після укладання угоди перевищує 1,5 млн. тонн. На цьому наголосив міністр аграрної політики України Микола Сольський. За його словами, станом на 1 липня в українських сховищах було близько 22 млн. тонн зерна.

Президент США Джо Байден заявив, що Росію не потрібно визнавати країною-спонсором тероризму, повідомляє Reuters. На запитання одного із журналістів із цього приводу Байден відповів: «Ні».

Україна повідомила МАГАТЕ про відключення окупантами лінії електропередачі між Запорізькою АЕС та найближчою тепловою електростанцією. Лінію не було пошкоджено. Україна також повідомила, що ЗАЕС отримує електроенергію для внутрішніх потреб від діючого реактора.

У вівторок Повітряні сили України збили російський гелікоптер Ка-52 та п’ять із шести крилатих ракет Х-101, випущених з Каспію.

Російській економіці загрожує «довга та глибока» рецесія через санкції у відповідь на повномасштабну війну проти України. Про це повідомляє агентство Bloomberg посиланням на непублічний звіт для уряду РФ, який підготували чиновники та експерти.

В Україні з 1.10 на військовий облік будуть ставати лише ті жінки, які працюють за трьома спеціальностями: медики, кухарі та фахівці з радіоелектроніки, заявила заст. міністра оборони Ганна Маляр. Жінки, які працюють за іншими спеціальностями, можуть стати на облік добровільно.

Північноатлантичний альянс збирає серед союзників зимову форму для ЗСУ, повідомляє німецька преса.

Росія могла б постачати газ до Євросоюзу іншими газогонами, якби причина призупинення роботи «Північного потоку» була технічною, - заявив на прес-конференції в Брюсселі офіційний представник Єврокомісії Ерік Мамер.

Читайте також