08.09.22

Україна і світ: хроніка подій 8 вересня 2022

Уряд Угорщини відмовився від вимог зняти санкції з російських мільярдерів. Таким чином, санкції щодо Росії продовжать 15 вересня без заперечень.

Сполучені Штати передали Україні свої керовані снаряди Excalib28 із GPS-наведенням, передає агентство Bloomberg. Пентагон витратить на це $92 млн зі свого бюджету. Зазначається, що передача «найточніших» із усіх американських боєприпасів пройшла таємно.

Наступним главою Північноатлантичного альянсу може стати етнічна українка – віце-прем'єр, міністр фінансів Канади Христя Фріланд, стверджує канадський телеканал CBC. 30 вересня 2023 року піде у відставку генсек НАТО Єнс Столтенберг

На Запорізькій АЕС зупинили роботу п'ятого енергоблоку, шостий працює не на повну потужність і забезпечує внутрішні потреби.

Міноборони США сьогодні оголосить про постачання Україні озброєнь на $675 млн, повідомила газета The Washington Post. Анонсовано постачання боєприпасів для РСЗВ HIMARS та транспортних засобів.

Експерти Організації Об'єднаних Націй вирушать найближчими днями на Донбас для розслідування обстрілу СІЗО в Оленівці. Про це повідомила заступник генсека ООН Розмарі Дікарло.

Організації Об'єднаних Націй слід розгорнути спеціальну місію щодо розслідування «фактів масових депортацій» українців. Про це від імені трьох країн Балтії заявив на засіданні Ради безпеки ООН постійний представник Латвії при цій організації Андрейс Пілдеговічс.

США продовжать постачати Україні високоточні боєприпаси для реактивних систем залпового вогню HIMARS, повідомив заступник голови Пентагону Колін Кол. За його словами, керованих реактивних снарядів GMLRS «цілком точно буде більше», тому що «вони дійсно потрібні українцям»

США ніколи не визнають зміни кордонів України із застосуванням сили, заявила на засіданні Ради безпеки ООН постійний представник США при організації Лінда Томас-Грінфілд.

ЗСУ ліквідували за добу 640 окупантів і знищили 37 ББМ: дані Генштабу

Упродовж доби авіація Сил оборони здійснила понад 30 ударів по опорних пунктах та місцях зосередження живої сили і техніки противника. Українські підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили два літаки Су-25, два гелікоптери (Ка-52 та Мі-24), а також п’ять БпЛА.

Президент США Джо Байден продовжив у країні режим надзвичайного стану, запроваджений у 2018 році через загрозу втручання у американські вибори. Відповідний лист він надіслав лідерам палат Конгресу.

Читайте також