07.09.22

Україна: хроніка подій 7 вересня 2022

Українські військові хочуть звільнити Херсон до кінця року, - CNN

Вартість нафти Brent опустилася нижче $89 за барель вперше з 8 лютого

Заборона на відвідування країн Балтії для росіян із шенгенськими візами набуде чинності протягом десяти днів. Таку заяву зробив глава МЗС Латвії Едгар Рінкевич.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що країна до кінця року розраховує одержати від Євросоюзу €3 млрд, ще €12 млрд — у 2023 році.

Прем'єр-міністр Латвії Криш'яніс Каріньш закликав Німеччину навіть в умовах подорожчання енергоносіїв і нестачі газу, що загрожує, не йти на поступки Росії. "Те, що деякі кажуть, що варто поступитися шантажисту, є вкрай небезпечним", - заявив він.

В Угорщині випустили підручник з географії для 8-го класу, який, як стверджують українські ЗМІ, переповнений антиукраїнською пропагандою. Наголошується, що він здатний налаштувати школярів на вороже ставлення до України.

Литва, Латвія та Естонія домовилися про обмеження в'їзду громадян Росії через кордони РФ та Білорусії. Як передає Reuters, про це повідомив голова латвійського МЗС Едгар Рінкевич.

Повітряні сили ЗСУ сьогодні знищили ворожий вертоліт і два безпілотники

Президент США Джо Байден привітав Ліз Трасс із вступом на посаду прем’єр-міністра Великобританії. За його словами, Вашингтон має намір поглиблювати співпрацю з Лондоном, зокрема спільно «протидіяти Росії» на тлі війни в Україні.

У ЄС пропонують встановити стелю цін на російський газ на рівні 50 євро за мегават-годину, пише видання Politico з посиланням на документи Єврокомісії. При цьому в ЄК попереджають про ризики такого кроку та необхідність для країн ЄС бути готовими до негайної відмови від російського газу, якщо Москва у відповідь його зовсім перекриє.

Читайте також