15.03.16

На Вінниччині поліція досі не може знайти винних у масовій загибелі зубрів

Літинська трагедія, під час якої загинуло близько 20 зубрів, вразила всю Україну. Припускають, що тварини вийшли на лід і загинули через людський фактор. Проте поліція й досі не може знайти винних у смерті вимираючого виду тварин.

Про це йдеться у сюжеті проекту соціальних журналістських розслідувань «Брат за брата» (щосереди о 22:05 на телеканалі ZIK).

У 90-х роках минулого століття в Україні проживало понад 700 зубрів. Проте зараз зоологи нараховують не більше як 200 їх особин.

Найбільший осередок зубрів, а це понад сотня голів, зараз розташований на Вінниччині. Саме у цій місцевості тварини прижилися найкраще. Проте бажання людей збагатитися та вбивство вимираючого виду загальмували процес популяції.

«Тварини вийшли з лісу і вибігли якраз на лід. Оскільки вони обережні, то почали зупинятися та купчитися в одному місці. Лід не витримав і зубри провалилися під кригу», – розповів мисливствознавець Володимир Ткач.

Трагедія сталася ще о 17 годині, проте місцеві зателефонували лісникам  близько 10 години вечора, коли на березі лежало вже 3 мертвих зубри. Масштаб лиха зрозуміли тільки наступного ранку, коли тіла тварин почали спливати.

Експерт із Київського інститут зоології, який працював на місці загибелі зубрів, розповідає, що такі великі тварини на тонку кригу добровільно б ніколи не пішли.

«Тварин зігнали з поля, яке було неподалік. Потім загнали у вузький коридор між лісом та ставком, після чого, вірогідно, сильно злякали», – пояснив завідувач відділу охорони тваринного світу інституту зоології Василь Костюшин.

В той вечір у табуні було понад півсотні зубрів. Із переляку тварини просто затоптали одне одного. Більшість з них змогли перейти водойму, але близько 15 голів, серед яких були молоді телята та самки, загинули.

У тому, що тварини загинули через людей, переконаний і місцевий ветеринар. Мовляв, хижаків, які б накинулися на стадо зубрів, у цих краях майже немає. Дивує спеціалістів і те, що на лід вийшли самки. Адже вони дуже обережні й дуже рідко потрапляють до капканів.

«Як правило, самки зубрів більш обережні. Вони жили у нас з 80-х років минулого століття, тобто їм було вже більш як 35 років. Жодного разу не було подібного випадку, щоб тварини виходили на лід. Найбільш вірогідно, що це був людський фактор», – підкреслив начальник управління ветеринарної медицини м. Літин Михайло Липкань.

Неподалік від озера є селище, люди з якого завжди заходять до лісу. Одні із місцевих і викликали лісників, а вже в інших селян поліція знайшла м’ясо зубрів.

«Одна з версій, що це було саме незаконне полювання, внаслідок чого тварини пішли на лід і загинули. Селяни вказали на двох місцевих жителів, в яких правоохоронці згодом вилучили одну тушу загиблої тварини», – зазначила речник поліції Вінницької області Ганна Олійник.

Відтепер місцевим, у яких вилучили мертву тварину, загрожує 3 роки за ґратами. Проте люди в провину односельчан не вірять і переконані, що на тварин полювали приїжджі браконьєри.

Оскільки зубри є вимираючим видом і занесені до Червоної книги, попит серед браконьєрів на них тільки зростає. Тому цінне не тільки їхнє м’ясо, а й навіть голова і шкура, за які можна отримати понад 10 тисяч гривень.

Місцеві впевнені, що полювання влаштували два народних депутати – Іван Мельничук та Юрій Македон. У районі депутата від Блоку Петра Порошенка Івана Мельничука бояться, адже він раніше був головою райдержадміністрації.

«Ходять чутки, що Мельничук та інші його друзі поїхали святкувати день народження. І під час святкування вирішили влаштувати полювання», – розповів місцевий активіст Іван Приймак.

Місцеві розповідають, що полювали саме напередодні дня народження Івана Мельничука, та переконані, що разом з мисливцями був і чинний голова району Ярослав Чернега. Проте посадовець усі звинувачення та припущення відкидає.

«Це є відвертою брехнею та наклепом, адже в цей день і я, і народні депутати, яких підозрюють, і керівництво поліції, перебували в різних місцях», – прокоментував голова Літинської райдержадміністрації Ярослав Чернега.

Так само не бачить своєї провини і народний депутат Іван Мельник. У телефонній розмові з журналістом він заперечив свою причетність до загибелі тварин.

Хто ж насправді винен у масовому загибелі зубрів – наразі невідомо. Місцева поліція й досі не має остаточної версії трагічних подій. 




Читайте також