29.06.19

Цвіль вижила в умовах відкритого космосу

Rhodotorula mucilaginosa
 
Спори цвілевих грибів пеніцил і аспергіл, які успішно колонізували Міжнародну космічну станцію, виживають в умовах відкритого космосу.

Про це дослідники повідомили на конференції Astrobiology Science Conference 2019, яка проходить у Сіетлі (штат Вашингтон, США) 24-28 червня зазначивши, що вищевказані види цвілевих грибів витримують опромінення важкими іонами і рентгенівським випромінюванням, рівень яких у десятки разів вищий за смертельну дозу для людини.

Мікроорганізми, у тому числі цвілеві гриби, знаходили у повітрі, воді та на внутрішніх поверхнях космічних станцій від початку їх роботи. Зокрема, на МКС найчастіше зустрічалися пеніцил Rhodotorula mucilaginosa і аспергіл. Відомо, що деякі види цих грибів викликають корозію алюмінієвих сплавів на землі, але як вони діють у космосі, поки не ясно. Також деякі знайдені на МКС види, зокрема Aspergillus fumigatus і Rhodotorula mucilaginosa, можуть викликати інфекції у людей з ослабленим імунітетом. Ці гриби небезпечні ще й тим, що витримують екстремальні умови. Вони не бояться хімікатів, гарячої води і успішно переживають підвищений рівень радіації.

Експерименти із мікроорганізмами проводяться на космічних кораблях або станціях, які знаходяться на навколоземній орбіті. Проте коли люди відправляться на Марс, рівень радіації у відкритому космосі буде набагато вище і незрозуміло, чи виживе у таких умовах цвіль.

Щоб це перевірити, дослідники з Німецького центру авіації та космонавтики на чолі помістили пеніцили і аспергіли в умови, що відповідають відкритому космосові. Спори опромінювали рентгенівським випромінюванням, важкими іонами і короткохвильовим ультрафіолетовим випромінюванням, а потім дивилися виросте цвіль, чи ні.

З'ясувалося, що спори пережили дозу рентгенівського випромінювання в тисячу Грей, дозу опромінення важкими іонами — в 500 Грей (одиниця вимірювання поглинутої дози іонізуючого випромінювання в Міжнародній системі одиниць). Це в 100 і 50 раз вище смертельної дози опромінення для людини. Крім того, спори грибів витримали короткохвильове ультрафіолетове випромінювання потужністю до трьох тисяч джоулів на квадратний метр.

Нагадаємо, Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору Сполучених Штатів Америки (NASA) оголосило про нову місію програми «New Frontiers», у рамках якої до Титану буде відправлений октокоптер (безпілотник із 8 пропелерами) «Dragonfly». Вартість місії — 1 млрд доларів США.

Читайте також