25.06.22

Старий убивця вийшов на дорогу? Тиф стає резистентним до антибіотиків

Бактерії тифу

Людство знову постає перед загрозою поширення черевного тифу. Хвороба, яка викосила сотні тисяч людей у ​​20 столітті, може знову перетворитися з локальних та обмежених спалахів у країнах третього світу на світову проблему. Причина у виникненні стійкої до дії ліків бактерії Сальмонелла етерика, що викликає черевний тиф.

Дослідження, опубліковане цими днями в авторитетному науковому журналі The Lancet Microbe, показало, що з'явилася нова бактерія, стійка не лише до старих антибіотиків типу ампіциліну та хлорамфеніколу, а й до найновіших антибіотиків третього покоління, таких як цефалоспорини. Раніше антибіотики третього покоління справлялися із тифом.

Вчені секвенували геном близько 3,5 тисяч тифозних штамів, взятих у людей, які захворіли на цю хворобу з 2014 по 2019 рр. в Індії, Непалі, Бангладеш та Пакистані, і виявили різке посилення резистентності до ліків (XDR typhoid strain). Більшість таких штамів виявлено в Південній Азії, але 200 випадків виявлено у всьому світі, в тому числі в Англії, США та Канаді. На Захід їх імпортували із Азії.

«Швидкість, з якою останніми роками поширюються резистентні штами тифу, викликає велику тривогу. Це наголошує на необхідності термінових превентивних заходів насамперед у країнах з підвищеним ризиком», — прокоментував результати дослідження професор біології Стенфордського університету Джезон Ендрюс.

У Пакистані перший випадок XDR typhoid strain був виявлений у 2016 році, а через три роки він уже став домінантним серед хворих на тиф. У Бангладеш, Індії, Непалі, Сінгапурі штам тифу, що мутував, резистентний до антибіотиків, став домінантним на початку 2000-х років (85%).

За статистикою, кожен п'ятий хворий на черевний тиф вмирає, якщо його не лікувати, або якщо лікування виявляється неефективним. Йдеться про мільйони — щороку на тиф хворіють близько 11 млн людей. Єдиний порятунок у такому разі — вакцинація, яка має бути поголовною у країнах, де резистентний штам став превалюючим.

Читайте також