28.06.22

Принципи відбору кадрів за Паркінсоном

Навіть якщо ви не знайомі з творчістю Сиріла Паркінсона, напевно, чули про «Закони Паркінсона». У цьому творі сатирик із суто англійським гумором досліджує бюрократичні державні інституції. Чого варте одне його твердження «робота заповнює весь час, відпущений на неї»! Не оминув він своєю увагою і тему працевлаштування.

Незважаючи на те, що Паркінсон опублікував свої «Закони» ще в середині минулого століття, вони досі не втратили своєї актуальності. Наприклад, автор, розглядаючи принципи підбору персоналу, згадує "британський спосіб старого типу", коли єдиним критерієм була наявність у претендента впливового родича. Якщо такого не було, кандидату без роздумів відмовляли. Що ж, метод набув популярності і в наш час, особливо серед чиновницького апарату. Люди просто не розуміли, що обійняти престижну посаду можливо і без протекції впливового тата-дядька-діда. Наприклад, батька моєї знайомої, великого розумника, що поїхав працювати за кордон (що в радянські часи саме по собі було великою рідкістю і удачею), оточуючі на повному серйозі вважали братом тодішнього міністра закордонних справ, оскільки їхні прізвища та по-батькові виявилися однаковими. Але це був не більше, ніж збіг.

Читайте також: 25-річна Анна Сергєєва стала заступником міністра, маючи лише 3-річний стаж роботи

Сутність іншого, так званого китайського методу полягала в тому, що кандидатів приймали на підставі результатів літературного випробування. Вважалося, що знання за спеціальністю чиновнику мати не обов'язково, а ось уміння добре писати дуже знадобиться… «Сучасні методи, — пише Паркінсон, — зазвичай зводяться до перевірки розумового рівня та психологічної бесіди». І хоча сатирик не в захваті і від цього способу, все ж таки зупинимося на ньому докладніше.

З чого, власне, починається співбесіда? Природно, потенційний роботодавець перш за все звертає увагу на вигляд претендента, як тільки той входить до кабінету. І цей момент не можна недооцінювати, адже рішення, брати людину чи ні, формується у наймача вже у перші миті. Так-так, інтерв'юер здатний винести вердикт на основі першого враження, а не керуючись рівнем інтелекту претендента, обсягом його професійних знань (який, до речі, навряд чи можна визначити в рамках однієї співбесіди) і досвідом. Так що максимально діловий, акуратний і підтягнутий вид послужить вам хорошу службу - пам'ятайте, це дуже важливо!

Отже, розмова з менеджером з підбору персоналу чи потенційним керівником починається з обговорення ваших анкетних даних та трудової біографії. Крім того, не виключено, що вас запитають про сім'ю, хобі, стан здоров'я… Однак насамперед інтерв'юера, звичайно, цікавить наявність у вас професійних знань, навичок і хоча б мінімального досвіду. Наймачеві важливо з'ясувати не тільки справжню причину вашого відходу з попередньої компанії, а й характер обов'язків, що виконуються. Якщо похвалитися особливо нічим, постарайтеся запевнити співрозмовника у своєму прагненні вдосконалити свою майбутню роботу.

Читайте також:   24-річну Валерію Шкаброву призначили членом наглядової ради «Укрзалізниці» з зарплатою в 160 тис. грн!!

Велике значення має вміння претендента на вакантну позицію будувати відносини з людьми. Досвідчені HR-фахівці знають, що й службовець часто переходить із однієї компанії до іншої, то причина, найімовірніше, у його характері. Серед роботодавців - сучасників Паркінсона, як пише сам сатирик, популярністю користувалося "випробування в гостях". Кандидата запрошували на вікенд і уважно спостерігали за його поведінкою. І варто було людині, припустимо, спіткнувшись об килимок, вигукнути: «А, чорт!», як він миттєво отримував характеристику «незграбний і нестриманий». Щось подібне відбувається і на сьогоднішніх корпоративних вечірках, коли якийсь завзятий співробітник неодмінно стежить, як поводяться інші, і вже в своїй інтерпретації доповідає шефу. До речі, не факт, що такий «звіт» входить до обов'язків кляузника. Цей метод, поза сумнівом, найгірший, визнає Паркінсон. Загалом, нинішньому претенденту не варто розслаблятися, приходячи на співбесіду. Навіть зауваження балакучої секретарки на кшталт «Цей кандидат мало не збив мене з ніг, коли летів коридором! У мене аж усі папери розсипалися, а він навіть не вибачився!», сказане ненароком при інтерв'юєрі, здатне стати визначальним при ухваленні рішення. І вже неважливо, що поспішний претендент не помітив дівчину, що йде йому назустріч. Тому будьте зібрані та пам'ятайте, що співбесіда починається навіть не з поїздки до нового місця роботи, а з ваших думок про працевлаштування – вони неодмінно мають бути позитивними.

Якщо ви думали, що вас привітно зустрінуть, прочитають ваше шикарне резюме і без зайвих питань урочисто покажуть ваш кабінет, а насправді все сталося зовсім не так, не переживайте. Ви маєте право запитати, на якій підставі вам відмовили (може бути, немає профільної освіти чи недостатньо досвіду?). І якщо доводи наймача здадуться вам не зовсім переконливими, то, швидше за все, рішення він приймав за принципом, який також описаний у «Законах Паркінсона». Автор назвав його так: "Відбір перекладачів-китаїстів для міністерства закордонних справ". Суть зводиться до того, що резюме всіх кандидатів просто викидають у кошик для паперів, а обговорюють кандидатуру людини, яка не приносила жодних документів («Бо хороший фахівець заяву не подасть — побоїться ганьби»). Можливо так сталося і у вашій ситуації. Наприклад, у самій компанії є гідний претендент, а решту запросили, як кажуть, для галочки. До речі, подібна практика є досить поширеною, особливо у вітчизняних представництвах іноземних компаній. Зарубіжні наймачі люблять проводити різні тендери, завдяки яким вони отримують чудового фахівця за подібною ціною. А російські менеджери з підбору персоналу просто звикли рапортувати про величезну виконану роботу.

Але повернемося до співбесіди. Якщо ви — вчорашній випускник освітньої установи, рекрутер може розпитати вас про те, як йшло навчання, які предмети подобалися, чи проходили ви практику і де, чи маєте намір продовжити підготовку… Навіть якщо не збираєтеся робити цього в найближчі п'ять років, не забудьте згадати про своє прагнення самоосвіти. Це дуже важливо для хорошого співробітника, і багато молодих фахівців роблять помилку, коли кажуть, що мріють застосувати свої знання на практиці, підкреслюючи, що вважають їх цілком достатніми для цієї вакансії. Слід також врахувати, що питання інтерв'юера "Чи любите ви грати в комп'ютерні ігри?" покликаний не з'ясувати, чим ви можете займатися в робочий час, а визначити, наскільки ви прагнете саморозвитку. Одна мила здобувачка на подібне запитання, що стосується не тільки ігор, а й кросвордів, відповіла: «Та що ви! Ніколи не грала і грати не збираюся, а вже кросворди взагалі повне марення! Краще я з розумним чоловіком поговорю». Причому остання фраза явно була адресована інтерв'юеру, з чого той зробив висновок, що дівчина дійшла фірми лише для того, щоб успішно вийти заміж.

Треба бути готовим до того, що вас спитають, наприклад, про ваші ініціативи на колишньому місці. Однак хоч би яким гірким виявився ваш попередній досвід, не варто відвертатися з потенційним наймачем. Так, один молодик сказав на співбесіді, що заощадив велику суму грошей колишньої компанії, змінивши назву продукції на інше, схоже, у митному коді, тобто фактично обдуривши державу.

У вас можуть прямо поцікавитися про ставлення до вас начальства і про те, чи не стало воно причиною відходу з організації. Навіть якщо й так, не варто поспішати плакатися рекрутеру, розповідаючи про несправедливе ставлення до вас як до людини та фахівця. Пам'ятайте, це було питання-пастка, яке таїло в собі найпримітивнішу перевірку вашої лояльності до керівництва.

Крім того, важливо з'ясувати умови роботи та чітко визначити рівень зарплати. Часом в оголошенні пишуть одне, а на час випробувального терміну пропонують зовсім інше. Моя знайома змушена була відмовитися від непоганого місця, тому що їй призначили маленьку платню на час випробування. При цьому наймачі послалися на те, що перший її оклад віддають у вигляді плати за договірними зобов'язаннями кадровому агентству, яке направило співробітницю. Обговорюючи суму винагороди на співбесіді, не варто скромнічати, особливо якщо ви професіонал у своїй галузі. Є гарне прислів'я: «Хто собі ціни не знає, той завжди продешевить». А вже сподіватися на те, що запропонують більше, взагалі не варто (звичайно, подібне трапляється, але надзвичайно рідко). Однак фінансові претензії не повинні бути завищеними, щоб не викликати роздратування у роботодавця. Погодьтеся, так і станеться, якщо призначена вами сума виявиться більшою за зарплату... керівника компанії. Чи не полінуйтеся, проведіть невелике маркетингове дослідження, переглянувши оголошення, опубліковані в нашому журналі.

До речі, вимоги роботодавців вирізнялися своєрідністю й у минулому столітті. Наприклад, Паркінсон пише: «В даний час широко використовується формула «не старше 50, не молодше 20, і ніяких ірландців». Іншими словами, найчастіше в оголошеннях наймачі не вказують жодних вимог до кандидатів. Відповідно відгуків на подібні публікації виявляється стільки, що впоратися з ними менеджеру з підбору персоналу практично нереально. Тому, каже сатирик, необхідно акцентувати увагу кандидатів не на тому, що «платять багато, пенсія велика, робити не доводиться нічого, маса привілеїв, побічні доходи величезні, на службу ходити не треба». Навпаки, "необхідно так врівноважити ризиком грошову вигоду, щоб більше одного претендента на неї (роботу) не поквапилося". Якщо відгукнуться, скажімо, три людини, Паркінсон у своїх «Законах» пропонує інший шлях. «Виходячи з передумови, що всі троє мають необхідні якості, ми запитуємо якусь дівчину (машиністку або секретарку): «Який вам більше подобається?» Вона відразу відповідає, і питання вирішено». Ви можете сказати, що такий вибір – чиста випадковість. «Це не так, – стверджує письменник. — Ми просто запровадили нову якість — чоловічу привабливість».

Мати уявлення про свою майбутню роботу та зарплату необхідно завжди. Тоді у наймача складеться враження про вас як про націлений на успіх та ініціативний професіонал, загалом такий, який йому й потрібен.

Читайте також