26.06.22

Україна запропонувала постачати в Німеччину електрику зі своїх АЕС

У Криму щодня відключатимуть світло на 9 год Поштівка

За кількістю атомних реакторів Україна посідає п'яте місце у Європі

Україна запропонувала постачати в Німеччину свою електроенергію. На думку міністра енергетики України Германа Галущенка, електрика, яку виробляють в Україні атомні електростанції, може допомогти Німеччині впоратися з енергетичною кризою, викликаною різким скороченням поставок російського газу.


Міністр назвав намір Німеччини відмовитися від російських джерел енергії «геракловим завданням», і наголосив, що Київ готовий надати Берліну підтримку, передає Поштівка.

Галущенко заявив, що незважаючи на війну, українська енергетика продовжує стабільно працювати. Понад 50% електрики в Україні виробляють атомні електростанції, яких у Німеччині майже немає.

З 16 березня 2022 року Україна приєдналася до загальноєвропейської енергетичної мережі та може постачати електроенергію на європейський ринок.
Міністр також зазначив, що Україна, особливо її південні регіони, є привабливими з погляду розвитку екологічно чистої енергетики – насамперед сонячної та вітрової. Він висловив сподівання, що тепер, коли Україна набула статусу кандидата в члени Євросоюзу, вона зможе активніше розвивати співпрацю з Європою в цьому напрямку.

В Україні діють чотири атомні електростанції з 15 енергоблоками, їхня загальна потужність складає понад 13 000 мегават. За кількістю атомних реакторів Україна посідає десяте місце у світі та п'яте у Європі.

Німеччина після аварії на японській АЕС «Фукусіма-1» вирішила відмовитися від атомної енергії, зарахувавши її до небезпечних. З 19 АЕС, що діяли раніше, залишилося три; всі вони перебувають у процесі виведення з експлуатації. Їх планується вимкнути до кінця 2022 року.

Читайте також