28.05.23

Вчені розповіли як подвоїти кількість сперматозоїдів

Схуднення збільшує кількість сперматозоїдів у чоловіків з ожирінням удвічі — дослідження.

Науковці з Університету Копенгагена з'ясували, що схуднення й утримання ваги протягом року збільшує кількість сперматозоїдів у чоловіків з ожирінням удвічі.

56 добровольців з ожирінням посадили на восьмитижневу дієту, що пропонувала всього 800 калорій на день. Чоловіки, у яких до початку дослідження був ІМТ не менше 32, у середньому втратили 16,5 кг. За цей же час кількість їхніх сперматозоїдів в одній порції підскочила на 41 %.

У чоловіків, які утримували досягнуту вагу протягом року, було вдвічі більше сперматозоїдів, ніж до початку дослідження. А ось учасники, чий жир на животі відновився, «втратили поліпшення якості сперми». Данські науковці кажуть, що це відкриття можна вважати «вражаючим».

Кількість сперматозоїдів зазвичай змінюється з віком, досягаючи піку, коли чоловікові виповнюється 17 років, і залишається високою до 40 років. Нормальною вважається будь-яка кількість сперматозоїдів, що перевищує 15 млн сперматозоїдів на 1 мл сперми. Але, як показують дослідження, проведені в Європі, Північній Америці й Австралії, з 1970-х років кількість і якість сперматозоїдів у сучасних чоловіків серйозно знижуються.

Читайте також