06.06.23

Вічна пам'ять: як висловити співчуття

Правильні слова здатні підтримати людину в час скорботи. Ми підготували для вас короткі промови українською мовою, якими ви можете висловити щирі співчуття з приводу втрати і допомогти близьким пережити найважчий період, та сформували для вас поради щодо висловлення співчуття.

Запам’ятайте: виражати співчуття необхідно. Родичу небіжчика ще потрібен час аби усвідомити втрату, але почувши слова підтримки він відчує хоч якийсь спокій. Замовчування чи ігнорування чужої біди найгостріше відчувається саме у перші дня жалоби. Від вас не чекають якихось особливих дій, лише моральної розради.

В усній формі

Не соромтесь першим почати розмову. Не шукайте зручного приводу для цього. Підійдіть особисто до людини в жалобі чи зателефонуйте йому та скажіть пару слів від чистого серця. Достатньо промовити кілька речень, стиснути руку чи обійняти. Навіть своїм мовчанням ви підкреслите своє бажання розділити чужий біль.

В письмовій формі

Знаходячись на відстані від смутних подій ви все ж таки можете виразити своє співчуття близьким померлого.

  • Поштовим листом чи листівкою. Обирайте скромний малюнок, доречний до того, що трапилось.
  • Написом на траурній стрічці. Як правило, останню додають до ритуального вінку чи корзини з квітами, що замовляють на поховання.
  • І-мейлом. Актуально для співробітників міжнародних корпорацій, у яких спілкування із колегами найчастіше відбувається за допомогою телефону чи відео-чату.
  • Некрологом. Офіційно оформлену об’яву розміщують на стенді у вестибюлі чи публікують у регіональній пресі.
  • Повідомленням у месенджері. У наш час цей спосіб вважається більш доречним ніж смс-повідомлення.


Якими словами висловити співчуття

Бажання висловити співчуття стикається з неможливістю підібрати доречні вирази для цього. Пересічному громадянину вважається, що будь-які фрази можуть видатись пафосними чи образливими для людей у жалобі. Відкиньте такі думки. Говоріть те, що прагне сказати ваше серце. Навіть у коротких висловах можна передати свій сум та небайдужість до того, що сталось.

Висловлюємо співчуття в усній формі

Не перехвалюйте небіжчика. Взагалі-то члени родини знали померлого не тільки як добру, чуйну і талановиту людину. З іншого боку, не слід згадувати вади мерця, за які близьким буде соромно. Будьте щирими у свої почуттях, але знайте міру.

  • Я приголомшена цими подіями. Мої щирі співчуття.
  • До сих пір не можу оговтатись від новини, твоя мама померла. Будьте міцними.
  • Ти завжди можеш звернутися до мене по допомогу. Співчуваю усім серцем.
  • Ми завше захоплювались ерудованістю твого батька. Прийми мої слова скорботи.
  • Який жаль, коли у небуття відходять такі жінки. Така втрата незрівнянна ні з чим.
  • Усі, хто знав твого чоловіка у жалобі за ним. Най земля йому буде пухом.
  • Тяжко батькам втрачати своїх дітей. Мабуть твій син зараз янголом дивиться на тебе та жалкує за тобою.
  • Співчуваю. У будь-який час ти можеш до мене звернутись.
  • Разом з тобою переживаю твоє горе. Я завше на вас дивилась як на ідеальну пару.
  • Нехай Бог не покидає тебе у цей скорботний час. Тримайся.
  • Мені шкода, що так сталося! Співчуваю твоїй втраті. ...
  • Прийми мої щирі співчуття.
  • Ця втрата непоправна всім нас. ...
  • Немає слів, щоб висловити мою скорботу. ...
  • Це жахливе потрясіння для нас. ...
  • Знаю про твоє горе, прийми мої співчуття. ...
  • Втрата рідної людини – велике горе. ...
  • Ця втрата тяжка для нас усіх.

Якщо небіжчик був знаний вами особисто, є доречним згадати якусь його характерну особливість чи навести влучний вислів. Головне при цьому дотримуватись такту та все ж таки підтримати згорьованих осіб.

Уникайте зайвої похвальби на адресу померлого. Повірте, члени сім'ї знають померлого не лише з хорошого боку. Будьте просто щирими. Ваша мета – підтримати знайомих вам людей у горі, а не проголошення дифірамбів.

Висловлюємо співчуття у письмовій формі

Письмова мова суттєво відрізняється від усної. Почуте слово може з часом забутись, але написане буде перечитуватись неодноразово. Саме тому важливо уникати двоякого тлумачення, підтексту чи якихось натяків. Стримані конкретні фрази най будуть в пріоритеті.

  • Ваша мама була для нас справжнім янголом. І зараз з Небес вона дивиться на нас.
  • Щиро співчуваю горю вашої родини. Не соромтеся, звертайтеся до нас у будь-який час.
  • Пам’ятайте кожну хвилину, протягом якої ваш син був з вами разом. Втішайтеся цими моментами.
  • Господь знає, кого і у який час до себе призвати. Моліться за неї та усю родину.
  • Співчуваємо вашій втраті. Тримайтеся разом.
  • Зі смертю вашого батька світ втратив ще одну добру та чуйну людину. Будьте міцними.
  • Най янголи охороняють вас у час скорботи. Наші щирі молитви за вас.
  • Разом з вами відчуваємо жалобу за вашим дядьком. Сподіваємося, що ви з терпінням зможете пережити цей біль.
  • Най Бог дарує вам сил та наснаги пережити таку лиху втрату. Вічна пам’ять вашій матері.
  • Відхід вашої бабусі став для нас вкрай несподіваним. Вона завше для нас була немов рідна.

Вислови-табу при вираженні співчуття

У час скорботи члени родини померлого особливо емоційно сприймають будь-які звернення. Лихе слово може не тільки образити їх, але й спричинити тяжку депресію. За можливістю, слід уникати певних висловів у розмові зі згорьованими людьми:

  • Час лікує. Треба лише потерпіти пару місяців. Не слід прискорювати події. Близьким небіжчика обов’язково слід пережити усі стадії горя, а не чекати якоїсь певної дати, що надасть розради.
  • Не треба йому було тоді виходити та запалювати цигарку. Він завше гуляв розстібнутим на всі ґудзики. Не згадуйте негатив з минулого. Ліпше сконцентруйтеся на добрих моментах, що морально втішать у скорботі.
  • Негайно витри сльози. Він не вартий такої істерики. Зовнішній вигляд – це остання річ, яка турбує людину у жалобі. Тим паче не слід вказувати на надмірне вираження почуттів за померлим.
  • Вона вже кілька місяців знаходилась у лікарні. Це був прогнозований кінець. Ніколи таке не говоріть, навіть якщо члени родини саме такої думки про те, що сталось. Взагалі то жива людина, з якою щоденно розмовляли, яку часто відвідували, це щось значно більше за бездиханне тіло.
  • Лікарі назначили йому погане лікування. Якщо б вона навантажувала себе фізичними вправами, то й прожила б довше. Не шукайте винних у смерті. Такими розмовами ні час, ні небіжчика не повернути.
  • Бог не почув ваші молитви та прибрав його до себе. Господь завжди бере сторону безгрішних. Не слід бути занадто релігійним з людьми у жалобі. Від вас чекають співчуття та підтримки.

Слова співчуття після смерті людини, короткі СМС для висловлення співчуття

***
Дотепер новина про смерть ... здається безглуздою помилкою! Неможливо це усвідомити! Прийми мої щирі співчуття твоєї втрати!

***
Слабка втіха, але знайте, що ми поруч з вами в горе втрати ... і щиро співпереживаємо всій вашій родині! Вічна пам'ять!

***
Словами не можна передати весь біль і печаль. Як страшний сон. Вічний спокій твоїй душі, наша мила й кохана ... !

***
Співчуваю! Боляче навіть подумати про це, важко говорити. Співчуваю твого болю! Вічна пам'ять ...!

***
Я вражений цією сумною новиною. Важко її прийняти. Поділяю твій біль втрати.

***
Моє серце розбите вчорашньою звісткою. Звістка про смерть ... – страшний удар! Боляче навіть подумати про те, що ми більше його не побачимо. Переживаю разом з тобою і згадую ... найтеплішими словами! Важко прийняти таку втрату! Прийми наші з чоловіком співчуття твоєї втрати! Вічна пам'ять!

***
Важко висловити словами, як ми з ... співпереживаємо вашої втрати ...! Золота людина, яких мало! Ми будемо пам'ятати про неї завжди! Нехай земля їй буде пухом! В ці дні вам, напевно, знадобиться допомога. Я хочу бути корисним, тож розраховуйте на мене!

***
Це неймовірна, катастрофічна втрата. Втрата справжньої людини, кумира, зразкового сім'янина і громадянина своєї країни. Співпереживаємо вашій втраті! Повідомлення про смерть ... вразило всю нашу родину. Ми пам'ятаємо і запам'ятаємо ... як найдостойнішу людину. Прийміть наші щирі співчуття! Нехай земля йому буде пухом!

***
Незбагненна втрата! Ми всі сумуємо втраті ... , але вам, звичайно, ще важче! Щиро співчуваємо, і будемо пам'ятати все життя! Хочемо в цю хвилину надати будь-яку допомогу, яка знадобиться. Розраховуйте на нас!

***
Сумно. Я поважаю і пам'ятаю ... і щиро співчуваю твоїй втраті! Найменше, що я сьогодні можу зробити – це чимось допомогти. Принаймні тим, чим можу, тож це не час, щоб соромитися. Кажи, що я можу зробити для тебе.


Приклади слів співчуття про вічну пам’ять герою, які можуть бути використані для вшанування:

"Честь, слава та вічна і світла пам'ять Герою!"

"Нехай душа загиблого захисника знайде вічний спокій…"

"Герої не вмирають, вони залишаються у наших серцях!"

“Виражаємо наші глибокі співчуття з приводу втрати справжнього героя. Нехай його/її вічна пам’ять залишиться завжди серед нас.”

“Світ втратив справжнього героя. Виражаємо наше найглибше співчуття рідним та близьким. Нехай його/її доблесть завжди буде нам прикладом.”

“Співчуття та повага перед героєм, який завжди буде в наших серцях. Нехай його/її вічна пам’ять буде джерелом натхнення для нас усіх.”

“Глибоко сумуємо разом з рідними та друзями героя. Його/її втрата – велика втрата для нашого світу. Нехай його/її діяння завжди нагадуватимуть нам про його/її велич.”

“Наші глибокі співчуття родині та близьким героя. Нехай його/її вічна пам’ять проникає в кожен куточок нашого серця. Він був наймужнішою людиною, вчинки якого будуть закарбовані в пам’яті цілих поколінь. Його сила волі, дух справедливості, натхнення на перемогу не знало меж. Вшануємо справжнього героя, не забудемо його мужність. Вічна пам’ять, героям слава. ”

“Герой завжди буде в наших спогадах як символ сміливості та відданості. Виражаємо наше найщиріше співчуття рідним та друзям. Нехай його/її діяння надихають нас надалі. Його вічна пам’ять залишиться серед нас. ”

“Наш Герой відійшов у вічність, але його подвиг назавжди залишиться в нашій пам’яті. Ніколи не забудемо його відваги та мужності.”

“Світла пам’ять про нашого Героя! Він пожертвував своїм життям за мир і свободу нашої країни. Низький уклін його героїзму.”

“Висловлюю глибоке співчуття рідним і близьким Героя. Його смерть – це велика втрата для нас усіх.”

“Вічна пам’ять Герою! Він був справжнім прикладом для нас. Його подвиг надихає нас на добрі справи.”

“Світла пам’ять про Героя! Він був справжнім патріотом своєї країни та віддав своє життя за її захист.”

Ці слова співчуття також виражають скорботу та шану загиблому Герою. Вони також висловлюють підтримку і співчуття рідним і близьким.

Ось кілька прикладів того, як ці слова співчуття можна використовувати в реченнях:

“Сьогодні ми прощаємося з нашим Героєм. Він був справжнім патріотом своєї країни та віддав своє життя за її свободу. Низький уклін його мужності та відвазі.”

“Ми щиро співчуваємо рідним і близьким Героя. Його подвиг назавжди залишиться в нашій пам’яті.”

“Висловлюю щирі співчуття родині Героя. Його відвага і мужність надихає нас на добрі справи.”

Вибір слів співчуття залежить від конкретної ситуації та відносин між вами та рідними загиблого. Однак важливо, щоб ці слова були щирими й від щирого серця.

Висловлюючи слова співчуття та вічної пам’яті, будьте щирими та кажіть від щирого серця. Не намагайтеся заспокоїти або втішити рідних, якщо вони не хочуть цього. Запропонуйте свою допомогу та підтримку. Не будьте нав’язливими.

Читайте також