02.10.23

Атаки РФ на південні порти біля кордонів Румунії - це воєнні злочини, - глава румунського МЗС Одобеску


Атакуючи цивільну інфраструктуру України, зокрема порти на Півдні Одещини, Росія чинить воєнні злочини.
Про це заявила глава МЗС Румунії Лумініца Одобеску.
"Ми зараз тут в Україні для того, щоб надіслати Україні потужний сигнал підтримки... Переконана, що результатом сьогоднішніх обговорень стане дуже сильний сигнал підтримки для України та її народу", - сказала вона перед зустріччю глав МЗС країн Євросоюзу у Києві.
Одобеску нагадала, що частина портів, які регулярно зазнають повітряних атак, розташовані впритул до території Румунії на іншому березі Дунаю, та що у Румунії вже знаходили уламки російських ударних дронів.
"Російські атаки проти цивільної інфраструктури, у тому числі портів на Дунаї, дуже близько до кордону Румунії – це воєнні злочини… Те, що робить Росія поруч з нашим кордоном, підриває українську економіку, продовольчу безпеку, у тому числі на глобальному рівні, та цивільну навігацію у Чорному морі", - зазначила глава МЗС Румунії.
Одобеску додала, що Румунія продовжить допомагати Україні з транзитом зернових, та зазначила, що на цей час через "шляхи солідарності" у Румунії провезли до 25 млн тонн продукції.
"Ми тісно співпрацюємо з урядом України, Єврокомісією і партнерами для збільшення транзитний спроможностей з 2 до 3-4 млн тонн до кінця року", - сказала міністерка.
Одобеску також висловила сподівання, що переговори про вступ України до ЄС почнуться до кінця 2023 року.

Читайте також