16.10.23

Міф про "велику розвідницю" Мату Харі створили французи

Mata Hari

15 жовтня 1917-го в місті Венсен, під Парижем, розстріляли 41-річну нідерландську танцівницю, куртизанку і шпигунку І світової війни Марґарет Гертруду Зелле, більш відому як Мата Харі.

Уперше дівчина приїхала в Париж 1905-го. Прославилася як виконавиця екзотичних азіатських танців. Потім гастролювала Європою, розповідаючи, як народилася в священному індійському храмі та вчилася давніх танців від жриці, котра дала їй ім'я Мата Харі, що малайською означає "Око дня".

Насправді народилася в маленькому містечку на півночі Нідерландів 1876-го. Поверхнево вивчила індійські та яванські танці, коли протягом кількох років жила в Малайзії з колишнім чоловіком, який служив в голландської колоніальній армії.

Проте танцівниця збирала повні зали від Росії до Франції. Переважно шоу складалося з повільного роздягання, певного аналогу сучасного стриптизу. Стала відомою куртизанкою. Із початком І світової війни в її список коханців увійшли високі офіцери різних країн.

Поліцейська фотографія Мати Харі в 1917 році, перед її стратою як шпигунки у віці 41 рік


У лютому 1917-го французька влада заарештувала її за шпигунство й ув'язнила. Під час військового суду звинуватили в розкритті деталей нової зброї - танка, внаслідок чого загинули тисячі солдат. Засудили до смертної кари.

Існують свідчення, що Мата Харі діяла як німецька шпигунка і в певний час як подвійний агент для французів і німців. Процес був пронизаний упередженістю і непрямими доказами. Імовірно, французька влада сфабрикувала справу проти куртизанки, щоб відволікти увагу від величезних втрат армії на західному фронті.

Більшість істориків вважає, що вину Мати Харі, її ефективність як розвідниці, перебільшено. Що відомості, здобуті нею, якщо такі були, не мали цінності для будь-якої сторони. Роль шпигунки дала їй "кінематографічна" біографія, що гарантувала більшу популярність, ніж іншим, ефективнішим розвідницям. Уже 1931-го про неї зняли перший фільм, а потім не раз робили римейки.

Читайте також:  Як французи "просто перестали стріляти", а де Голля, який закликав боротися, віддали під трибунал

Читайте також