18.01.21

Чому Нафтогаз має бути ліквідований - 30 аргументів "за"

30 аргументів "за" - чому Нафтогаз має бути ліквідований

Нафтогаз має бути ліквідований
  1. Нафтогаз був створений у 1998р з корупційною метою для вимивання коштів з газового ринку і акумуляції їх під вибори Кучми. З того часу призначення Нафтогазу не змінилося.
  2. Фактично Нафтогаз не підконтрольний уряду. Нафтогазом управляє з-за кордону Наглядова рада, яку очолює громадянка Великій Британії Клер Споттісвуд (Clare Spottiswoode).
  3. «Нафтогаз» – ця штучна надбудова на газовому ринку – забирає газ на свердловинах Укргазвидобування в Україні і продає його за європейськими цінами з подвійною надбавкою. Він не виробляє ніякої продукції і не надає ніяких послуг.
  4. Чисельність персоналу Нафтогазу – 1000 осіб. Після “анбандлінгу” вона збільшилася в 1,2 раза. При цьому середня заробітна платня менеджера, лояльного де керівника «Нафтогазу» – 240 тисяч гривень на місяць. 3,5 мільярда гривень коштує утримання цього нікчемного монополіста.
  5. Нафтогаз за рахунок споживачів виплачує мільйонні гонорари членам наглядової ради, серед яких немає жодного представника від трудового колективу групи Нафтогаз, але є більшість іноземних представників.
  6. Нафтогаз – монополіст і 70% газу українського видобутку, собівартість якого складає 1,5-2 грн, знаходиться у нього. Підземні сховища дозволяють накопичувати дешевий газ влітку і за низькими цінами продавати взимку. Сховища не належать Нафтогазу, вони належать кожному українцю.
  7. У “дочки” Нафтогазу – «Укргазвидобування» фактично відсутній облік видобутого газу – ніхто не знає точно скільки його видобувається і скільки крадеться. Нафтогаз кришує цю шахрайську систему і паразитує на ній.
  8. Україна споживає 30 млрд кубів газу, який на 30% за походженням є російським, на 70% це газ власного видобутку.
  9. Фірми-прокладки закуповують російський газ, а потім перепродають ці обсяги “Нафтогазу” з націнкою близько 50 доларів за тисячу кубів. Фізично цей газ поступає в Україну прямо з Росії. Не існує ніякого фізичного “реверсу газу” із заходу на схід.
  10. Нафтогаз не має жодного прямого договору на закупівлю газу з видобувниками-імпортерами та не закуповує сам газ на європейських біржах – лише через прокладки, яким перераховує гроші українських споживачів із значною маржею.
  11. Ціна на газ в Україні формується за формулою “Амстердам плюс”: ціна на біржі ТТF в Нідерландах плюс транспорт в Україну і націнка “Нафтогазу”. Ця ціна взагалі не враховує ціну на газ внутрішнього видобутку. Формулу цинічно називають “ринковим механізмом визначення ціни на газ для населення”. До цієї ціни додається націнка газзбутів в 2,5%, 20% ПДВ і вартість транспортування і розподілу в Україні.
  12. З 1 лютого 2020р ціна на газ для населення 7 грн/куб. В той же час середня ціна газу, який знаходиться в українських сховищах і належить українському народу складає 3,6 грн/куб. Собівартість газу власного видобутку, максимум 2 грн/куб. Отже, 4 грн/куб – це справедлива ціна українського державного газу, якого повністю вистачає для населення України та теплокомуненерго.
  13. Завищені Нафтогазом ціни на газ відбиваються на всіх тарифах – на опаленні, на гарячій воді, на електриці. Ціна газу в структурі тарифу на опалення і гарячу воду доходить до 80%.
  14. Перевірка Держаудиту в 2020р. встановила, що 225 мільярдів грн незаконно виведено з НАК «Нафтогаз» за межі України. Це більше, ніж кредити, які Україна зачимось бере в МВФ.
  15. “Наповнення бюджету” – єдиний аргумент Нафтогазу на користь існування Нафтогазу. Проте гроші на “наповнення” Нафтогаз витягає з кишень населення. Ціна на газ перетворилася на податок, але він надходить в бюджет через “прокладку” – “Нафтогаз України”, де осідають величезні кошти. Ніхто не знає як Нафтогаз адмініструє ці гроші.
  16. Надприбутки дозволяють Нафтогазу утримувати численну армію “експертів”, “аналітиків”, урядовців, медіа, блогерів, ботів і тролів, котрі цілодобово переконують населення в “перемогах” Нафтогазу, ставлять “димову завісу” його злочинним діям і призначають винних у постійному зростанні тарифів.
  17. Для обгрунтування необхідності власного існування, «Нафтогаз» створив пропагандистську структуру «ГазПравда» («Міністерство правди ім Коболєва»), на утримання якої за наш з вами рахунок витрачають мільйони євро.
  18. Нафтогаз не вигравав суд у Газпрома. Це зробила норвезька юридична компанія Wikborg Rein Advokatfirma AS, яка отримала за це гонорар 25 мільйонів євро.
  19. Нафтогаз провалив програму збільшення видобутку природного газу «Стратегія 20/20», на якій базувалась стратегія енергетичної безпеки України і на яку було витрачено 72 млрд грн. В результаті видобуток газу впав.
  20. Реальний анбандлінг Нафтогазу фактично не був проведений, проте в результаті фейкового “анбандлінгу” держава втратила контроль над ГТС.
  21. Після фейкового “анбандлінгу” Нафтогаз все одно контролює Оператора ГТС та вилучає з його доходів на свою користь понад 20 млрд грн щорічно.
  22. Нафтогаз довів бувшого Оператора ГТС та діючого Оператора підземних сховищ газу (Укртрансгаз) до шалених збитків на десятки мільярдів грн, перетворивши його у банкрута.
  23. Нафтогаз шалено опирається простому способу зниження ціни на газ для населення – її прив’язки до собівартості газу внутрішнього видобутку.
  24. “Зобов’язання перед МВФ” про перехід на ринок газу з “вільним ціноутворенням” написані в Нафтогазі.
  25. Наявність державного монополіста – НАК Нафтогаз унеможливлює існування вільного ринку газу, проте західні “реформатори”, які контролюють Нафтогаз, навіть не бажають це чути.
  26. Не може бути європейських цін на газ для населення там де немає європейських зарплат, не може бути справедливої ціни на газ там де є прокладка-монополіст “Нафтогаз”.
  27. Місія Нафтогазу – отримання надприбутків, він зацікавлений лише в них.
  28. Тарифну кризу, яка виникла через захмарні ціни на газ, можливо вирішити лише ліквідацією газового монополіста, чиї непомірні апетити призвели до такої ситуації. Сьогоднішня ситуація з тарифами в Україні – це наслідок злочинної діяльності НАК «Нафтогаз».
  29. За словами Юлії Тимошенко, “Нафтогаз” перетворився на злодійське кодло. Він є розсадником корупції і не представляє жодної цінності ні для споживачів, ні для суспільства в цілому. Тому Нафтогаз має бути ліквідований, а його очільники мають нести кримінальну відповідальність.
  30. Ліквідація НАК “Нафтогаз-Україна” дозволить створити прозору систему ціноутворення, при якій буде можливо встановити справедливу ціну на газ для населення.

Читайте також: Нафтогаз треба ліквідувати – нардеп виступив з жорсткою заявою

Читайте також