27.02.23

Власникам собак і котів забороняється приводити собак і котів у приміщення магазинів, їдалень, в інші громадські місця

Дуже багато людей обурюються тим що власники собак заходять з тваринами в приміщення магазинів та супермаркетів, хоча існуючі в Україні правила забороняють власникам собак і котів приводити собак і котів у приміщення магазинів, їдалень, на дитячі майданчики, бульвари, пляжі, парки, сквери, сади та інші місця загального користування.

Тому, якщо ви бажаєте вимагати дотримання цих правил, то можете звернутись до адміністрації магазину з проханням встановити попереджувальні знаки та дотримуватись закону. Якщо адміністрація відмовляється дотримуватись закону, то ви можете звернутись до відповідних органів контролю. Дотримання правил щодо тварин у громадських місцях допоможе забезпечити безпеку та комфорт для всіх присутніх.

Власники та керівники магазинів зобов'язані дотримуватися вимог нормативно-правових актів,  санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил, а також не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб та не створювати загрози безпеці людей, а також інших тварин.

Норми вигулу домашніх тварин у місті Києві визначені Рішенням КМР від 27.10.2007 № 1079/3912, яким затверджені “Правила утримання домашніх собак та котів у м. Києві. Пункт 5.7. цих правил визначає 

"Не дозволяється приводити тварин у приміщення магазинів і кафе (крім спеціалізованих магазинів для тварин), об'єктів громадського харчування, установ охорони здоров'я, освіти та культури, на територію дитячих та спортивних майданчиків".

Пункт 8 чинних «Правил тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР», встановлює:

«Власникам собак і котів забороняється приводити собак і котів у приміщення магазинів, їдалень, на дитячі майданчики, бульвари, пляжі, парки, сквери, сади та інші місця загального користування».

Власники магазинів зобов'язані:

- унеможливити шкідливий вплив на здоров'я людини - вплив факторів середовища життєдіяльності, що створює загрозу здоров'ю, життю або працездатності людини;

- забезпечити захист від заподіяння шкоди здоров'ю, покращення санітарного стану в магазінах.

- запобігти виникненню та поширенню зооантропонозних інфекцій

Закон "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" вимагає не шкодити здоров'ю інших громадян.

Читайте також