01.06.23

Лікування народними засобами нігтьового грибка пальців ніг

Народні засоби від грибка нігтів. Чим лікувати грибок?

На жаль, така проблема як грибкове зараження нігтів зустрічається не тільки у дорослих, але й у дітей. Наші бабусі застосовували найдавніший і, як вважалося, швидкий спосіб позбавлення від зарази - оцет. На миску води потрібен стакан столового 9% оцту. Такі ванночки здатні вбити грибки, не допустивши його поширення на інші ділянки тіла. Враховуйте, що для подразненої або пошкодженої шкіри така процедура може бути дуже болючою.  

Нігтьовий грибок (оніхомікоз) є загальною проблемою, і існує багато підходів до його лікування, включаючи народні засоби. Проте важливо зазначити, що народні методи можуть бути ефективними лише на початкових стадіях грибкової інфекції. Якщо грибок поширився і став хронічним, рекомендується звернутися до лікаря для професійного медичного лікування.

Не зволікайте з лікуванням грибка, адже, перейшовши в важку форму, він може бути дуже болючим і призвести до незворотного пошкодження шкіри та нігтьової пластини. Будьте особливо уважними, якщо підозрюєте зниження імунних сил організму, тому що шкоду, завдану грибком, досить складно виправити. Ось чому так важливо вилікувати грибок максимально швидко.

Ось кілька народних засобів, про які йдеться в літературі:

    Оцет: Занурення ніг у розчин оцету може допомогти у знищенні грибка. Розведіть оцет з водою у співвідношенні 1:2 і занурте ноги в цей розчин на 15-20 хвилин двічі на день. Після процедури ноги слід добре просушити.

    Чайне дерево (tea tree oil): Це ефективний антимікотичний засіб. Нанесіть декілька крапель чайного дерева на ватний диск або паличку для вух, і нанесіть на поразкові ділянки нігтів. Повторюйте цю процедуру двічі на день.

    Сода (бікарбонат натрия): Розведіть соду харчову у теплій воді, щоб отримати пасту. Нанесіть пасту на нігті і залиште на 10-15 хвилин, після чого змийте. Повторюйте цю процедуру щодня протягом кількох тижнів.

    Часник: Часник відомий своїми антибактеріальними і протигрибковими властивостями. Розріжте декілька зубчиків часнику навпіл і нанесіть на поразкові ділянки нігтів. Залиште на 30 хвилин, а потім змийте водою. Повторюйте цю процедуру двічі на день.

    Йод: Йод має антисептичні властивості і може бути використаний для лікування грибкового інфікування нігтів. Нанесіть кілька крапель йоду безпосередньо на вражені ділянки нігтів. Повторюйте цю процедуру два рази на день.

    Лимонний сік: Лимонний сік має кислотні властивості, які можуть боротися з грибком. Нанесіть свіжий лимонний сік безпосередньо на вражені ділянки нігтів і залиште на 15-20 хвилин. Потім змийте водою. Повторюйте цю процедуру кілька разів на день.

    Рослинні масла: Деякі рослинні масла, такі як оливкова олія, масло чайного дерева або масло кокоса, можуть мати антимікотичну дію. Нанесіть декілька крапель масла на уражені ділянки нігтів і масажуйте область протягом декількох хвилин. Повторюйте цю процедуру кілька разів на день.

    Бруньки тополі: Для цього рецепта вам знадобиться настоянка з бруньок тополі. Для її приготування вам потрібно 0,5 склянки бруньок тополі і 0,5 літра горілки. Бруньки тополі заливаються горілкою і настоюються упродовж 10 днів. На хворий ніготь на ніч накладають компрес. До ранку ніготь розм'якшиться і його можна буде постригти. Незабаром на його місці з'явиться новий ніготь.

Перекис водню: Клітини грибка мають білкову природу.  Речовина активно реагує з білковими сполуками, викликаючи їх руйнування. Згубно діє на патогенні мікроорганізми, руйнуючи їх на клітинному рівні. В домашніх умовах перекис водню використовують проти грибка для зовнішньої обробки уражених ділянок. Накласти змочені 3% розчином пероксиду ватні тампони; зафіксувати їх медичним пластиром, бинтом; через 40 хв зняти компрес, обрізати розм’якшену нігтьову пластину в ураженій зоні. Процедуру виконують двічі в день регулярно, лікувати грибок нігтів на ногах перекисом водню рекомендується до повного усунення симптомів захворювання.

● Ще один засіб для подолання хвороби - це протигрибковий лак для нігтів. Ви наносите його на інфіковані нігті та навколишню шкіру один раз в день. Через сім днів ви протираєте накладені шари спиртом, потім починаєте нові аплікації. Можливо, вам доведеться використовувати цей лак для нігтів щодня упродовж року.  

● Іншим варіантом лікування вважається протигрибковий крем, який необхідно втирати в інфіковані нігті після замочування. Для поліпшення дії кремів краще спочатку зробити нігті тоншими. Тонша поверхня нігтя допоможе лікам швидше проникнути до грибка і знищити його. Для цієї процедури роговий шар стоншується сечовиною, а потім віддаляється пилкою або іншим інструментом.

Важливо пам'ятати, що народні методи можуть бути ефективними лише на початкових стадіях грибкової інфекції. Якщо симптоми не поліпшуються упродовж кількох тижнів або стають гіршими, рекомендується звернутися до лікаря. Фахівець зможе запропонувати вам оптимальний план лікування, включаючи протигрибкові ліки або процедури.

Важливо! Нігті створені з кератину, в якому немає судин. Будь якій лікцівльній речовині важко проникнути в осередок ураження. Крім того, нігті на ногах ростуть упродовж тривалого часу, тому видимі ефекти терапії чекають протягом декількох місяців (іноді навіть рік). У цій ситуації багатьом клієнтам не вистачає терпіння, і вони припиняють відновлення або не дотримуються систематичності лікувальних процедур. Коли на пальці розвивається зовсім новий здоровий ніготь, відновлення вважається успішним.

Етіологія грибка на нігтях

Причини грибка на нігтях включають наявність різних захворювань і лікувальних процедур, що проводилися раніше або проводяться на цей час:

  • Ожиріння
  • Цукровий діабет
  • Шлунково-кишкові розлади
  • Анемія
  • Порушення імунної системи
  • Гормональні порушення
  • Розлади системи кровообігу
  • Тривале лікування антибіотиками
  • Використання стероїдів
  • Хіміотерапія

 

Читайте також