29.01.24

Як висловити співчуття

Висловлювати власні думки не завжди просто і в звичайних життєвих ситуаціях, а сформулювати слова співчуття з приводу смерті ще складніше. Важливо не заплямувати пам’ять про покійного, не зачепити почуття людей і щиро підтримати їх у скрутну хвилину. У цій статті ми розповімо про те, як уникнути стандартних фраз та знайти правильні слова підтримки рідним та близьким померлого.

Як правильно висловлювати співчуття

Читайте також: Вічна пам'ять: як висловити співчуття

Як грамотно висловити слова співчуття і підтримати скорботну людину? 

  • Не варто стримувати емоції. Прийшовши на похорон, розкажіть про свої почуття. У цьому випадку краще сказати кілька теплих слів, що йдуть від серця, ніж говорити довгу заучену мову. 
  • Висловити співчуття можна не лише у словесної формі. Бувають ситуації, коли будь-які промови зайві. У такі моменти краще просто підійти і обійняти скорботну людину. Це дозволить скоротити дистанцію та допоможе близьким покійного зрозуміти, що вони не самотні у своєму горі. 
  • Не соромтеся пропонувати допомогу. Людина, що переживає втрату, найчастіше перебуває у стані шоку і який завжди здатний організовано виконувати побутові завдання. У такій ситуації не варто обмежуватися лише словами скорботи. Можна поділити із родичами організаційні моменти, фінансові витрати або надати моральну підтримку. 
  • Згадайте усі позитивні моменти. Для того, що знайти слова втіхи, часом досить розповісти про те, що пов’язувало вас з людиною, що пішла в інший світ. У дитинстві разом каталися на ковзанах? Писали курсову? Працювали над складним проектом? Розкажіть про це і своїми теплими спогадами ви зможете подарувати радість людям, що переживають втрату.


Приклади слів співчуття з приводу смерті

Нижче наведено приклади фраз, які допоможуть вам у тяжкий момент висловити свої почуття та емоції та підтримати близьких покійного. 

Читайте також: Вічна пам'ять бабусі своїми словами

Щодо смерті бабусі чи матері

  • «Я поділяю біль втрати та переживаю її разом із тобою. Згадую (ім’я) найтеплішими словами». 
  • «Цю втрату важко зрозуміти. Боляче навіть думати, що (ім’я) вже немає з нами, але світла пам’ять про неї назавжди залишиться в наших серцях». 
  • «Як рано забрав Господь твою маму. Як же тобі тяжко, яке горе. Прийми мої щирі співчуття».
  • «Щирі співчуття тобі, моя люба. Яка чудова, світла людина пішла з життя. Немов свічка згасла».

З приводу смерті батька чи дідуся

  • «Прийміть мої щирі співчуття. Я глибоко переживаю цю втрату та співчуваю вам».
  • «(Ім’я) був сильною людиною. Тому нам треба виявити мудрість і стійко пережити це лихо. Ми продовжуватимемо те, що він не встиг завершити».
  • «Прийми мої співчуття у зв’язку з відходом близької, рідної людини. Кріпи, я завжди з тобою».

З нагоди втрати чоловіка

  • «Постарайся знайти в собі сили, щоби пережити цю втрату. Від цього залежить спокій ваших дітей. Ваше кохання не помре ніколи!»
  • «Від щирого серця співчуваю! Ви йшли разом разом, і ось тепер тобі треба пережити цю трагедію. Потрібно взяти себе в руки заради дітей. Ми допоможемо пережити це лихо. Кріпися!»
  • «Важко підібрати слова втіхи. Втрату не поповнити, але знай, ми завжди готові прийти на допомогу у потрібний момент!»

З нагоди смерті брата, друга

  • «Залишивши цей світ, (ім’я) назавжди залишиться в наших серцях. Поки ми живі, ми зберігатимемо світлу пам’ять про нього!»
  • «Неможливо змиритися з втратою молодої людини, яка не встигла пізнати життя. Вічна йому пам’ять!»

Слова підтримки родичам покійного

  • «Напрочуд світла людина покинула цей світ! Наше горе не знає меж».
  • «Прийміть щирі співчуття. Не можна говорити про це без болю. Світла пам’ять!»
  • «Жодні слова не воскресять рідної людини. Але ви завжди можете розраховувати на мене. Вічна пам’ять!»

Слова підтримки людині, яка втратила друга

  • «Щиро жалкую про втрату! Але треба триматись. Кріпися!»
  • «Я переживаю це горе разом з тобою і готовий будь-якої хвилини прийти на допомогу. Ти можеш повністю розраховувати на мене!»
  • «Тримайся. Ти маєш бути сильним на згадку про вашу дружбу!»

Слова підтримки колезі

  • «Кінчина рідної вам людини стала для мене справжнім потрясінням. Молитимуся за нього».
  • «Сумна новина нас вразила. Щиро сумуємо разом із вами»
  • «Ця сумна новина стала справжнім потрясінням для нас, ми щиро співпереживаємо та пропонуємо свою допомогу».

Слова підтримки у письмовій формі

Співчуття можуть бути виражені як усно, так і й письмово. Принести їх у такій формі можна протягом 2 тижнів з моменту смерті людини, але не на день поховання.

Наведемо кілька прикладів відповідних фраз:

  • «Коли душа болить від гіркоти втрати, складно підібрати потрібні слова втіхи. Ми не можемо повірити, що це сталося. Прийміть наші співчуття. Ми молитимемося за (ім’я)».
  • «Глибоко сумуємо разом із вами. У наших серцях він залишиться дивовижною людиною, яка дарувала радість».

Сучасні способи комунікації також дозволяють висловити слова підтримки у соціальних мережах, через SMS-повідомлення тощо.


Чого не варто говорити скорботному?

Існують фрази, які недоречно вживати при вираженні співчуттів. Вони можуть бути витлумачені невірно та викликати образу.

Говорячи слова підтримки близьким померлого, не варто:

  • Намагатися потішити, описуючи майбутнє. Люди, які переживають втрату, неспроможні про це думати. У такий момент майбутнього для них немає.
  • Шукати винних. Навіть якщо смерть людини сталася з чиєїсь провини, не варто говорити про це. Таке нагадування зробить близьким померлого ще болючішим.
  • Просити не плакати. Людина, яка переживає біль втрати, повинна заспокоїти душу та оплакати померлого.

Підбираючи слова співчуття та скорботи, висловлюйте свої почуття щиро та не використовуйте шаблонних фраз. Прислухайтеся до свого серця. Можливо, скорботному взагалі не потрібні слова, і достатньо присутності людини, що розуміє, і обіймів. Якщо ви відчуваєте, що готові допомогти, не соромтеся говорити про це.

На жаль, будь-якій людині в цьому світі доводиться стикатися з непоправними втратами. Смерть – це невідворотна даність буття. Нам буває важко підібрати слова, щоб висловити співчуття, коли нещастя осягає близького друга, родича чи колегу. Ми можемо почуватися невпевнено і думаємо, що наші співчуття виявляться недоречними або нагадають людині про його втрату. Спробуймо розібратися, як краще висловлювати співчуття. 


Хто має висловлювати співчуття?

Деякі люди впевнені, що співчуття мають висловлювати лише родичі чи друзі. Насправді це не так, адже співчуття — така сама частина мовної культури та етикету, як вітання, вітання тощо. Важливо розуміти, що адресат співчуття ніколи не вважає недоречним ваше вираження співчуття, навіть якщо ви мало знайомі.

Як краще висловити співчуття?

Усно – усне висловлювання співчуття завжди залежить від ситуації. Якщо ви раптово і безпосередньо дізнаєтеся про горе, яке сталося з людиною, то краще відреагувати негайно: “Мені так шкода!”, “Прийми мої співчуття!”, “Співчую твоїй втраті!” .

Якщо у вас є деякий час, щоб обдумати свої слова перед зустріччю з другом, постарайтеся не складати надто пафосних та гучних промов. Нехай це будуть дві-три прості та короткі фрази: «Мені складно підібрати слова, щоб втішити тебе. Але я співчуваю від щирого серця!»

ПИСЬМОВО – письмове звернення має бути коротким і позбавленим пафосу, забудьте про красномовство, говоріть простою мовою. Існує етикетна форма письмового висловлювання співчуття:

  • звернення: «Олена Олександрівна!», «Дорогий, Сергію!»
  • представлення: «Пише вам колектив лікарів.», «Від імені нашої спільноти.» і т.д.
  • співчуття: «Прийміть мої глибокі співчуття у зв’язку з втратою.», «Ми плачемо від почуття непоправної втрати.»
  • про покійного: «Вона була доброю і чуйною людиною. «Я знаю, що він був важливою частиною твого життя.»
  • про скорботних: «Тримайтеся! Нехай у вас будуть сили пережити це горе!», «Молитимуся за вас, щоб Бог дав вам мужність!» 
  • пропозиція допомоги: «Ми готові будь-якої хвилини прийти до вас на допомогу!», «Я можу бути поряд з тобою в цей тяжкий час!»

Важливо пам’ятати, що кожна людина по-різному переносить своє горе і не потрібно чекати від неї певної правильної реакції на ваші слова.

Згадуючи обставини смерті Ф.М.Достоєвського, його дружина Ганна Григорівна нарікала на те, що щире, але непомірне вираження почуттів співчуття з боку шанувальників таланту Достоєвського, позбавило її можливості попрощатися з чоловіком належним чином. Вона постійно була на виду, в оточенні чужих людей і не могла повністю віддатись своєму горю:

«Я мовчки слухала, палко дякувала, тиснула руки і йшла до мами. А через деякий час нова депутація, яка неодмінно бажає мене бачити і особисто висловити свої співчуття. І я виходила і вислуховувала промову про значення мого чоловіка і про те, “кого в ньому втратила країна”»

Що не можна говорити людині, яка зазнала втрати?


1. Не можна давати поради, повчання, настанови – це гарантований спосіб назавжди втратити емоційний контакт з людиною, якій ви вирішили дати пораду в дусі: «Встань на лижі!», «Зроби нову зачіску!», «Вирушай у подорож!», « Приділяй більше уваги собі/мужу/ дітям!», «Молись!», «Сходи до церкви!». 

2. Не можна встановлювати причинно-наслідкові зв’язки – буде недоречно, якщо ви почнете шукати причини того, що сталося, і озвучувати їх: “Це сталося тому, що він був дуже безтурботним”, “Не треба було ходити до лікаря”, “Якби ти послухала мене, то нічого б не сталося», «Тобі варто відразу повідомити про його хворобу», «Не кричала б на кожному кутку про своє щастя, воно б залишилося з тобою».

3. Не можна робити надмірно оптимістичні прогнози – з цим моментом завжди потрібно бути обережним: «Ти молода, красива, здорова – знайдеш собі нового чоловіка!», «Ви такі енергійні та веселі – все швидко пройде!», «Все буде добре, повірте мені!», «Перевернемо сторінку та почнемо життя заново!»

4. Не можна розпитувати про подробиці — якщо людина сама не забажає розкривати вам всі обставини, що сталося і свого стану, не варто цим додатково цікавитися: «Розкажи, як це сталося», «Що ти зараз відчуваєш?», «Тобі було страшно?», «Ви були готові до такого результату?»

5. Не можна ігнорувати — не можна мовчати і вдавати, що нічого не сталося або ви до цього не маєте жодного стосунку. Пам’ятайте, якщо людина повідомляє про своє горе, вона чекає реакції у відповідь. Будь-які слова підтримки та жалю допоможуть у важку хвилину: «Співболію!», «Жалкую про вашу втрату!», «Поділяю з вами горе!».

Найчастіше людина не готова до смерті рідних чи близьких людей. Для таких випадків слід знати, як висловити співчуття, роблячи це щиро. Співчуття – взаємне переживання втрати, бажання розділити цей біль. Скорбота шокує і спустошує людину, тому в таку мить йому необхідна підтримка, нехай навіть словами, а приймати її чи ні, вона вирішить сама.

Правильно підібрані слова співчуття завжди нададуть потрібну підтримку.

Зміст
Як висловлювати співчуття
Щодо смерті батька, матері
Щодо смерті брата, сестри
З приводу смерті чоловіка, дружини, коханої людини
З приводу смерті дитини
Знайомим, подругам
 

Як висловлювати співчуття

Будьте чуйними, пильними, постарайтеся зрозуміти, чого потребує скорботний.

Оскільки людина в цей момент вражена, то, ймовірно, вона не зверне уваги на те, що саме ви скажете. Ефективніше обійняти скорботного, притиснути до грудей, побути поруч, запропонувати допомогу.

Важливий аспект вираження співчуття – щирість. Підбираючи слова, пам’ятайте, лицемірні вирази та спроби імітувати почуття, яких немає неприпустимі.

Якщо людина виливає почуття, помовчіть і послухайте.

  • З обережністю варто поставитися до форми вираження співчуття у віршах, таке зрозуміє не кожен. 
  • Не варто давати скорботному порад і застережень на кшталт: «не вбивайся даремно», «не переживай так», зараз це безглуздо. 
  • Варто відкинути спробу моментально заспокоїти людину словами: «він пішов у найкращий світ», «всі ми не вічні», «відмучився» тощо.

З обережністю варто поставитися до форми вираження співчуття у віршах, таке зрозуміє не кожен. Не варто давати скорботному порад і застережень на кшталт: «не вбивайся даремно», «не переживай так», зараз це безглуздо. Варто відкинути спробу моментально заспокоїти людину словами: «він пішов у найкращий світ», «всі ми не вічні», «відмучився» тощо. Ми часто втрачаємо близьких. Як висловити співчуття щодо смерті, щоб жити далі? Ритуально-похоронне агентство у Києві допомагає скласти надгробок. Словами неможливо повністю передати почуття, адже кожен переживає біль по-своєму. Але саме у розмові перебуває заспокоєння. Важливо пам’ятати, як висловити співчуття щодо смерті, щоб на душі полегшало.

Помилки при вираженні співчуття

Часто на похороні люди забувають, хто в центрі нехай і сумної, але події. Це покійна людина. Слова співчуття цього дня вимовляються на його честь. Але деякі впевнені, що оточуючих цікавлять їхнє переживання. «Я мало не померла, коли теж залишилася без матері», — ваш досвід сумний, але чим він допоможе скорботному? Пошук винних («Лікар переглянув») або вигоди («Зате ви отримаєте спадщину») – за межею. Питання на кшталт: “А як це сталося?” покаже не ваше співчуття щодо смерті, а цікавість. Фрази, що нагадують про майбутнє («Народите ще», «Все буде добре») мало підходять для втіхи. Вони не відволікають, адже сили думати про перспективи немає.

Віршовані епітафії, знайдені в інтернеті, — зовсім не цікаве рішення. Зачитування римованих фраз, за ​​якими не видно долі справжньої людини, дихає байдужістю. Готові епітафії покажуть, що слів пам’яті від серця для покійного не знайшлося. Іноді краще мовчки підійти і обійняти того, хто пережив втрату, ніж намагатися оригінальничати. 


Як висловити співчуття у зв’язку зі смертю

Співчуття з нагоди смерті приносяться особисто або телефоном. Відбутися короткою смс-кою: «Співчуваю» або «Прийміть мої співчуття» не вдасться. Повідомлення використовують для швидкого обміну інформацією, якщо немає можливості зателефонувати, а не для співчуття.

Родичам потрібні слова скорботи та реальна допомога. Подумайте, чи могли б ви забрати до себе на час дітей або свійських тварин, виконати доручення або поділитися потрібними контактами. Слова співчуття з приводу смерті можна вимовити при зустрічі, на поминках або написати (якщо найближчими днями не побачите). Перевірте лист на наявність неточностей та друкарських помилок. Якщо ви не впевнені як пишеться «співчуваю», загляньте в словник. Помилки зіпсують враження від епітафії, вона викликатиме подив, а не подяку.

Універсальні співчуття про смерть (короткі слова)

Спочатку прийнято вимовляти: “Мої співчуття”, “Прийми мої співчуття” або “Прийміть наші співчуття”, якщо ви говорите від імені інших людей. Стандартні фрази: «Вість про загибель… — удар», «Неможливо усвідомити цю новину та описати словами нашу скорботу», «Досі не віриться». На закінчення додають: «Смуткуємо разом з вами», «Співпереживаємо вашому горю» або «Співчуємо і шкодуємо з приводу горя, що спіткало вас».

Співчуття з нагоди смерті своїми словами використовуйте, якщо близько знали покійного та родичів, тому можете передбачити їхню реакцію. Коротко розкажіть про яскраві особливості людини та її вплив. Необережне слово може спричинити спалах гніву. Релігійні формулювання («Для Бога всі живі», «Зі святими упокій») викличуть суперечливе ставдення, якщо співчуття почують агностики та атеїсти.

Смерть неминуча для всього сущого на землі, і кожна людина усвідомлює це. Цілком природно, що відхід близьких людей – родичів, друзів, знайомих – завдає нам найгострішого болю і переживається особливо гостро. Чого не скажеш, наприклад, про ситуацію, коли вмирає хтось не такий важливий для нас – наприклад, член сім’ї товариша по службі, родичі знайомих і т.д. Як правильно підтримати людину, що сказати на похороні зовсім незнайомих людей?

Щирі співчуття – єдине, що може втішити у такий момент осиротілих родичів покійного. За бажанням ви можете запропонувати і матеріальну підтримку, допомогу в організації похорону, покласти квіти на могилу. При простоті, висловлюванні співчуття – дуже складний і відповідальний захід. По-перше, такі слова повинні бути тільки щирими: фальш відчувається відразу, і від того, хто втратив близьку людину, ще болючіше. Уникнути можливих незручностей допоможе письмове вираження співчуттів. Такий варіант хороший також для тих ситуацій, коли ви не особливо тісно спілкуєтеся з таким, що переживає втрату, але хочете його підтримати. Однак якщо горе переживає хтось із найближчого оточення, найкраще знайти в собі сили та висловити слова підтримки телефоном чи особисто. 


Усні співчуття можна озвучити при зустрічі на роботі, на вулиці, в кафе або на похороні. Але тут є свої тонкощі. Не варто говорити слова співчуття протягом тривалого часу, регулярно нагадуючи людині про те, що трапилося. Досить зробити це один або два-три рази – як тільки ви дізналися про трагедію, при зустрічі на похороні або відразу після них.

Багато хто стикається з наступною проблемою – хочеться співчувати, висловити слова співчуття та підтримки, але сформулювати свої думки важко. Що робити у такій ситуації? Не женіться за складністю фраз і пропозицій: важлива не хитромудрість конструкції, а сенс слів і ваша щирість. Наприклад, співчуття можуть звучати так:

  • Я глибоко вражений тим, що сталося. Як ти?
  • Щиро співчуваю вам, тримайтеся!
  • Після того, як я дізнався про те, що трапилося, дуже переживаю за тебе, чи можу я якось допомогти?
  • Прийми мої щирі співчуття і знай – я завжди поряд.

Важливе зауваження: співчуваючи та обіцяючи будь-що (наприклад, допомогу), будьте готові до того, що людина попросить вас її надати. Крім того, врахуйте дуже важлива інтонація. Навіть найщиріші слова, вимовлені бездушним голосом, не викличуть нічого, крім роздратування.

Письмові співчуття доречні, коли:

  • цього вимагають формальності, традиції, звичаї;
  • якщо людина, яка пережила втрату, написала вам про це першою – у такій ситуації слід у відповіді висловити свої почуття;
  • родичі покійного не запросили вас на похорон і не сповістили про те, що трапилося особисто.

Письмові співчуття можна надіслати у вигляді листа, телеграми, листівки, за допомогою електронних мереж та пошти, надіслати на похорон вінок або букет квітів з жалобною стрічкою, замовити некролог. Важливо, щоб ваші слова родичі покійного почули вчасно, тому вибирайте найоперативніші засоби зв’язку, уточнюйте дати. 

Як і для усних співчуттів, для написання слів співчуття немає жорстких правил, але є загальноприйняті шаблони. Так, обов’язково необхідно вказати ім’я покійного. Доречно буде перерахувати найкращі, на вашу думку, якості особистості померлого, згадати ситуації, коли він допомагав вам (якщо вони були), підкреслити, що його смерть – це не лише горе сім’ї, а й велика втрата для всіх. Зверніть увагу: письмові співчуття можуть перечитувати неодноразово, у деяких випадках їх навіть озвучують на панахиді, тому перед відправкою перевірте текст уважно.

До смерті неможливо підготуватись. Кожна людина стикалася з втратою близьких, рідних людей, тому багатьом знайомий біль втрати.

Але часто ми не знаємо, як заспокоїти, підтримати скорботного, як висловити співчуття у зв’язку зі смертю його близьких, рідних людей.

Зверніть увагу! Приносити співчуття скорботній людині потрібно обов’язково. Це данина поваги.

Але варто пам’ятати, що після смерті близьких перебувають у стресовому, шоковому стані. Слова співчуття щодо смерті вибираються акуратно, обережно.

Приклади співчуття з нагоди смерті своїми словами рідним померлого:

  • «Мене вразила подія. Її складно прийняти та змиритися».
  •  “Дозвольте розділити з вами біль втрати”. 
  • «Новина про смерть стала страшним ударом». 
  • «Співчую твого болю». 
  •  “Ми співпереживаємо вашій втраті”. 
  • “Приношу свої співчуття”. 
  • «Мене вразила його смерть. Молитимуся за його душу». 
  •  “Померлий багато для нас означав, шкода, що він покинув нас”. 
  • «Лихо не можна висловити словами, але ви завжди можете розраховувати на нашу підтримку у скрутну хвилину». 
  • «Ми сумуємо разом із вами».

Іноді краще коротко висловити скорботу.

Короткі та щирі слова співчуття:

  • «Тримайся».
  • «Кріпи».
  • “Мені шкода”.
  • «Співчуття».
  • «Співчую».
  • “Це важка втрата”.
Якщо скорботна людина, що глибоко вірить у Бога, то кажуть такі слова скорботи:
  • «Царство Небесне».
  • “Хай земля буде пухом”.
  • «Господь, зі Святими упокій!».
  • “Світ світлий його праху”.
  • «Спочивай у Царстві Небесному».

Таблиця: правила піднесення слів співчуття

Правила Пояснення
Показуйте почуттяНе приховуйте емоції, біль від втрати, не схожі на сльози
Пропозиція допомоги Натякніть, що готові допомогти у складній ситуації
Спільна молитва Помоліться за упокій душі померлого Спільна молитва поєднує людей у горі, робить їх менш уразливими
Спогади Згадайте/нагадайте про хороші якості покійника близьким
Короткість Слова скорботи говорять коротко. Смерть не є підставою для прояву ораторських здібностей


Що не варто казати

Підтримати скорботного хочуть усі. Але є низка слів і виразів, не доречних на похороні. Вирази можуть спричинити гнів, агресію, образу.

Що не можна робити:

Втішати майбутнім. При смерті малюка, не кажіть «ви ще молоді, народите ще». Це нетактовно.

Батькам складно прийняти втрату своєї дитини, адже вони раділи їй, мріяли про майбутнє.

Слова «не журись, ти молодий, ще одружуєшся» звучать «як розпрощайся з коханою». Це жорстоко. Для людей, які втратили дітей, подружжя, батьків на момент їхнього похорону не існує майбутнього. Вони не готові думати про це. Їхній біль на момент втрати сильний і болючий.

Шукати крайнього. Якщо у смерті є винний, не нагадуйте про це. Забороняється говорити, що було б, якби вчинили інакше. Не рекомендується робити винним померлого. 

Приклади: “він сам винен, дуже багато спиртного вживав”, “це йому покарання за його гріхи”. Не паплюжте пам’ять померлого, адже не дарма кажуть, що про мертвих треба говорити тільки добре.

Просити перестати плакати. Скорботний повинен оплакати померлого та заспокоїти душу.

Заборонені фрази:

  1. «Смерть своє забрала, не лий сльози». Людина у фазі гострого шоку остаточно не розуміє, що сталося, що його близька та рідна пішла з життя назавжди. Такі слова звучать жорстоко.
  2. «Не хвилюйся, все налагодиться» – звучить як казка або жорстока насмішка. Людина не готова прийняти таку заяву, вона не вірить, що біль відпустить її і життя налагодиться.
  3. “Час лікує”. Залікувати душевні рани не зможе навіть час. Біль втрати завжди. Це підтвердить будь-яка людина, яка пережила смерть. 
  4.  «От і відмучився, йому там добре». Якщо померлий сильно хворів, то слова навряд чи заспокоять скорботного.

У нього одне бажання – бачити близького поряд, а не думати, що на небі йому добре.

  • «Подумай, а іншим ще гірше, у тебе хоч рідні залишилися». Чи не використовуйте порівняння. Поважайте біль людини.
  • “Я розумію, як це боляче” – поширена і нетактовна фраза. Зрозуміти скорботного складно.

Ніколи не знецінюйте втрату словами «добре, що ти не постраждав», «подумай про дітей, батьків» тощо.

Для скорботних смерть – це потрясіння у житті. Він не готовий шукати позитивних моментів у втраті близьких.

Важливо! Варто пам’ятати, що співчуття приноситься від душі. Але це не означає, що дозволяється говорити все, що спало на думку.

Тужливі люди погано сприймають реальність, їхня підсвідомість затуманена горем і образою, тому не варто провокувати людину.

У період фази шоку не можна цікавитись подробицями смерті померлого. 

Співчуття у письмовій формі 

Не співчувайте:

  • У віршах.
  • В смс.

Це зневага. Похорон – не місце для поезії, а смс краще замінити на телефонний дзвінок. Якщо немає можливості зателефонувати, можна письмово висловити співчуття.

Зразки тексту:

  • «Глибоко сумуємо про смерть померлого. Він був дивною, доброю і вихованою людиною, дивував своєю радістю та безпосередністю. Складно писати, рука ручку не тримає від горя, але все ж таки доводиться. Нам шкода, що так вийшло, але ми щасливі, що доля звела нас із такою дивовижною людиною. Миру йому землі і небі».
  • «Новина про втрату вразила мою свідомість. Передаю співчуття і висловлюю глибоку повагу до покійного».
  • «Складно підібрати слова, коли в душі вирує буря і гіркота втрати. Не віриться, що це сталося. Прийміть наші співчуття. Ми молимося за нього».

Вибирайте тонкі фрази, що не виходять за рамки моралі. У тексті слід коротко визнати втрату, підтримати рідних покійного.

При написанні листа родичам напишіть спогади, пов’язані з ним. При написанні тексту колезі, згадайте про його ділові, особистісні якості.

Коли вмирають близькі, необхідні правильно підібрані слова співчуття від тих, хто перебуває поруч, щоб втішити і підтримати у скрутний момент.

У пропонованому матеріалі наводяться приклади співчуття знайомим у зв’язку зі смертю рідних як розради скорботним.

Як правильно висловити співчуття рідним померлого

Якщо доводиться бути присутнім на похороні родичів знайомих, не варто залишатися байдужим до того, що відбувається.

Вимовлені слова співчуття – данина поваги померлим та підтримка живим.

Але слід бути уважним у доборі слів, враховуючи стресовий стан людей, які зіткнулися з втратою.

У виголошенні слів підтримки рідним померлого необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

Правила Пояснення
Щирість емоцій  Не треба соромитися почуттів, скидатися сльози і приховувати емоції. Щире співпереживання полегшить скорботним біль втрати 
Пропозиція підтримки Обов’язково запропонуйте допомогу, навіть якщо в цьому немає потреби. Важливим є сам факт пропозиції підтримки
Вимовлення спільної молитви Незалежно від віросповідання скорботних, щира молитва об’єднає присутніх та допоможе витримати це випробування
Згадати покійногоЗгадати покійного Розкажіть про переваги покійного, пов’язані з ним ситуації, не згадуючи про можливі недоліки
Говорите коротко Говоріть коротко Не потрібно готувати довгу мову, досить кілька коротких щирих фраз. Похорон – не місце для широких слововиливів

Смерть завжди приходить зненацька, приносячи горе рідним та близьким. Особливо боляче, коли прощання передчасне.

Дніпрянам, батькам загиблих дітей, було б набагато важче пережити горе, якби вони залишилися на самоті. Але словами підтримки вся країна розділила їхні страждання.

Не потрібно байдуже проходити повз, щирі співчуття не знімуть біль, але покажуть скорботним, що вони завжди зможуть розраховувати на підтримку друзів.

Висловлюючи співчуття з нагоди смерті, категорично не допускається:

Як втіху наводити аргумент про зменшення болю з часом. Втратили близьких, особливо – дітей, неприйнятна думка про подальше існування без спілкування з ними.

У такий момент люди не замислюються над майбутнім – біль повністю поглинає розум, витісняючи все інше.

Займатися пошуками винного – якщо подібні звинувачення стосуються покійника або його рідних, скорботним такий закид принесе лише додаткове страждання. Не варто привносити додатковий негатив, тому нікому не стане легше. Не треба згадувати колишні образи.

Виявляти зайву цікавість, уточнюючи обставини смерті, розпитуючи про стан справ покійного та інші речі.

Використовувати шаблонні фрази чи говорити віршами – надмірна театральність чи сухість підкреслять відсутність щирості. Втіхою стануть, окрім слів, легкі обійми та дотики.


Пам’ять у зв’язку зі смертю мами, дитини та співчуття своїми словами подрузі

Якщо подруга зіткнулася з таким горем, як втрата матері, вона особливо потребує підтримки та допомоги.

Навіть якщо ви в сварці – час забути про колишні сварки. Не варто думати про те, що вам не будуть раді, заздалегідь підбирати особливі слова і страждати сумнівами щодо доречності візиту.

Допоможуть прості короткі фрази, сказані своїми словами:

  • Сумую разом із тобою, горе легше пережити разом.
  • Тримайся, я знаю, як багато мама тобі означала.
  • Така втрата завжди великий біль, хочу розділити її з тобою.
  • Нелегко знайти слова, не забувай, я завжди готова допомогти.

Смерть дитини – особливо тяжке випробування матері. Неприродна ситуація, коли доводиться оплакувати своїх дітей. Такого не побажаєш нікому, тому слова підтримки особливо важливі.

Доречним буде сказати:

  • Співчую, з такою втратою неможливо змиритися.
  • Вражена цією звісткою, сумую з тобою.
  • Те, що сталося – безглузда помилка, не вкладається в голові. Від щирого серця співпереживаю.
  • Не уявляю, як важко зараз тобі. Щиро співчуваю.

Уникайте заучених та неприродних фраз, особливо недоречні вірші.

Знайдіть час підтримати подругу особисто.

Якщо такої можливості немає, обов’язково зателефонуйте, але не треба вдаватися до СМС – написаними фразами не замінити живих слів участі.

Людина зрозуміє, що ви не зателефонували, знаючи номер телефону. Крайній варіант – написати повідомлення електронною поштою, якщо немає можливості зателефонувати.

Якщо затягнули занадто довго – вибачтеся, привівши в виправдання обставини, що склалися (тривале відрядження тощо). Співчуття доречно і на річницю скорботної дати, коли пам’ять про сумну подію повертається знову, і відчуття втрати знову загострюється. Пам’ятайте про сумні дати близьких друзів та знайомих, щоб своєчасно підтримати та бути поруч.

Коротка траурна промова на похороні

Присутність на похороні – вимушена і завжди сумна потреба.

Опинившись на подібному заході, обов’язково треба сказати коротку промову на згадку про покійного, звертаючись до його рідних. Якщо близько не знали цієї людини, достатньо загальних фраз.


Прощальні слова знайомим не мають залишатися безособовими, вкладіть у звернення щирі емоції, підкресливши, що розумієте всю тяжкість втрати.

Короткі приклади жалобної мови на похороні:

  • Небіжчик до самої смерті залишався доброю і щирою людиною. Він багато зробив для мене і залишиться в пам’яті назавжди.
  • Він йшов життям, поширюючи добро. Жаль, що його шлях обірвався.
  • Зазнаю глибокого жалю і скорботи щодо смерті батька та дідуся. Його не вистачатиме всім нам.
  • Не знаю, як висловити біль, слова не є. Вона завжди буде із нами.
  • Сонячний день померк від такої події, висловлюю щире співчуття.


Сумні короткі приклади висловлення співчуття

Щоб підтримати рідних померлого, достатньо кількох коротких фраз. Смерть – не привід вправлятися у красномовстві. Більше слів скаже сам факт присутності та підтримки, запропонована допомога.

Якщо друзі, колеги чи знайомі зіштовхнулися з втратою, для співчуття будуть доречними слова:

  • Співчую в горі, ми допоможемо і підтримаємо.
  • Я пам’ятаю, що ви були щасливі разом. Скорблю.
  • Вибачте, що не був поряд, коли це сталося. Розраховуйте на підтримку.
  • Ця смерть не вкладається у голові, співчуваю.
  • Ніякими словами не полегшити біль, щиро співчуваю.

Слова щирої підтримки знайомим щодо смерті рідних – найменше, що можна зробити. Не залишайтеся байдужими до горя навіть малознайомої людини, і нехай вас біда обмине.

Співчуття може бути щирим співпереживанням чи формальною ввічливістю. У будь-якому випадку, з приводу втрати необхідно висловитися так, щоб не поранити своїх покійного. Які слова співчуття є доречними, розглянемо нижче.

Навіщо потрібні співчуття?

Про смерть говорити не прийнято, страшно, ніяково. Уникати цієї теми – нормально. Розмовляти про смерть із людиною, яка втратила близького, дуже складно. Особливо важко зробити це у перші дні після смерті. Адже саме в цей час родичам та друзям потрібна підтримка. Вчасно сказані слова можуть справді підбадьорити та втішити. Не треба боятися говорити, адже ваші слова – це слова підтримки.

1. Як поводитися

Виразити слова скорботи та співчуття можна усно чи письмово. Усно – під час зустрічі або по телефону. Якщо є можливість, краще це зробити особисто. Не чекайте зручного випадку. Не треба говорити довго і просторо, досить просто виявити участь.

Співчуття можна також висловити на похороні, прощальній церемонії в ритуальному залі, на поминках.

Якщо особисто поговорити немає можливості, можна написати слова співчуття:

  • у листі, у тому числі електронному, або на листівці (не вітальної, звичайно, а відповідної скорботній нагоді, такі теж бувають);
  • на жалобній стрічці на ритуальному вінку, кошику з квітами (живими чи штучними) чи букеті;
  • у некролозі у друкованому виданні, яке читають близькі покійного; у смс – цей спосіб використовують лише за відсутності інших варіантів, наприклад, якщо адресат не може розмовляти чи чути.

Багато хто уникає розмов з родичами або друзями померлого, тому що не знає, якими словами висловити співчуття щодо померлого. Жодних особливих правил тут немає. Важливо говорити щиро від серця. Не потрібно повторювати банальні фрази або звеличувати покійного. Краще кілька слів від душі, ніж пафосний монолог.


Які слова доречні:

  • Це важка втрата. Це трагедія для сім’ї та для всіх нас. Це сумна новина.
  • Ми вражені і сумуємо разом з вами. Ми не можемо повірити в те, що сталося.
  • Нехай земля буде пухом.
  • Прийміть наші щирі співчуття.
  • Він був чудовою людиною.
  • Він пішов надто рано.
  • Ми завжди пам’ятатимемо його як доброї, доброї людини.
  • Ви завжди можете звернутись до нас за підтримкою.

Якщо покійний або його близькі віруючі, то можна додати: «Нехай Господь береже його душу», «Ми молимося за нього і вашу сім’ю», «Бог не залишить вас».

Якщо ви говорите про людину, яка була вам іншою, можна додати до слів співчуття якісь добрі та теплі спогади про неї. Близьким людям приємно чути, що їхнього родича любили та цінували.

Якщо ви не можете знайти відповідні слова або не відчуваєте в собі сили для довгої розмови, традиційна, але ємна фраза «Пам’ятаємо, любимо, сумуємо» буде найбільш доречною.

На жалобних стрічках вінок чи кошик із квітами можна написати віршовані рядки. Також у віршах можна висловитись на офіційній церемонії прощання чи поминках. Доречні вони й у друкованому некролозі.

У листі близьким краще використовувати прості формулювання та стежити за тим, щоб вони були без подвійного дна, натяків чи підтексту. Краще, якщо текст буде формальнішим і офіційнішим.

Якщо ви не знаєте, як висловити співчуття, слова в тексті листа можуть бути такими:

  • Дозвольте висловити співчуття у зв’язку із трагедією.
  • Жаль про втрату такої доброї і світлої людини.
  • Будемо пам’ятати його завжди і молитися за його душу.
  • Нам його не вистачатиме.
  • Дозвольте висловити нашу щиру підтримку у цю важку годину.

Про що говорити категорично не можна?

Слова не повинні поранити. Співчуття покликане підтримати близьким. Воно не для того, щоб оцінювати стан справ або умови, що призвели до трагічного результату. Родичі та друзі і так убиті горем, не треба посилювати ситуацію. У цей період їхній емоційний стан дуже нестабільний, вони сприймають все сказане особливо гостро.

Не треба казати, що час лікує. Це істина, усвідомлення якої надходить пізніше. Відразу після смерті не треба говорити про майбутнє. Жалоба дозволяє пережити горе. Нехай все йде своєю чергою.

Якщо людина довго хворіла, не треба говорити, що вона відмучилася або знайшла спокій. Так, смерть у багатьох випадках розцінюється як рятування від мук. Але давати оцінку цьому можуть тільки найближчі.

Фрази «Я ж казав, що не треба робити так» або «Я говорив, що йому треба було чинити ось так» ні до чого доброго не приведуть. Ви ніби звинувачуєте покійного або його родичів. Це не допоможе його повернути, а сумних думок та депресії додасть.

Нагадувати про якісь гріхи, говорити про неналежну поведінку, особливо апелюючи до віри чи релігії, не можна.

Словом, будь-які оціночні судження виключаються. Навіть якщо ви щиро так вважаєте, краще залишити свою думку при собі.

І не варто надто старатися у підтримці. Вимагати витерти сльози, посміхнутися, випрямити спину, жити далі – не доречно. Горе потрібно пережити, і кожен сам вирішує, як поводитися при цьому. Правильно підібраними словами співчуття ви можете допомогти у цьому.

Втрата близької людини – шок. Звикнути до смерті неможливо, як і зрозуміти її до кінця. Куди пішла людина? Що означає його більше немає?

Формулювання не дозволяє зрозуміти те, що сталося на рівні свідомості, оскільки ця область не підкорилася людині, залишившись невивченою, загадковою і страшною.

Зважаючи на це, важко вибрати слова підтримки для рідних та близьких покійного. Але висловитись треба — такий соціальний протокол.

Підібрати потрібні слова заздалегідь – вірний спосіб не показати себе невігласом. Якщо дійсно хочете підтримати – продумайте заздалегідь. Як письмово висловити співчуття щодо смс

Повідомлення про смерть близької людини – удар. Не завжди є можливість приїхати та особисто підтримати.

Часто, родичі живуть у віддалених районах країни, або поза нею. Що лишається робити? Дзвінки в такий час – не найкращий варіант.

Важливо! Виразити співчуття телефоном слід, якщо ви часто спілкувалися таким чином до сумної події.

Якщо спілкування зводилося до трьох повідомлень із банальними привітаннями на рік — краще написати повідомлення.

Люди, які переживають сильний душевний біль, пов’язаний із втратою близької людини, не хочуть чути пафосних промов.

Ще один плюс письмового вираження скорботи – можливість викласти свої думки правильно, без хвилювання, заїкуватості та довгих пауз.

Чого не можна говорити та писати:

  • “Все буде добре”.
  • «Намагайтеся не переживати».
  • “Все мине”.

Це заборонені фрази. У момент скорботи вони недоречні. Людині необхідно вихлюпати горе, а ці фрази «закривають» емоції, допомагають припинити переживання.

Що написати людині, яка переживає біль втрати:

Фрази співпереживання Слова на згадку про покійного Допомога “Це жахлива втрата, важко повірити” «Він назавжди залишиться у моїй пам’яті веселим та життєрадісним» “Якщо я можу допомогти – скажи”

«Ми сумуємо» «Я запам’ятаю її, як чудову господиню, котра любить і добру жінку» «Я хочу допомогти, у мене два вихідні та вільний транспорт»

«Я вражений жахливою звісткою» “Вона була прикладом, кумиром” «Дзвони у будь-який час»

«Це непоправна втрата» «Світ втратив талановиту людину із золотими руками. Ми всі втратили» «Я хотіла б, щоб ви сьогодні залишилися у нас»

Співчуття тримається на трьох китах – прилучення до горя, добрі слова та допомогу. Той, хто переживає втрату повинен відчувати, що не самотній у своєму горі, що ви відчуваєте той же біль. Це допомагає.

Декілька слів про загиблого — обов’язковий момент. Пропозиція допомоги має бути щирою та реалістичною.

Коли висловлюють співчуття та якими словами

Якщо повідомили про смерть сусіда чи родича телефоном, не поспішайте висловлювати співчуття у слухавку.

Найкращий варіант — зробити це за особистої зустрічі. Коли ви увійшли в будинок, дочекайтеся моменту, щоб господарка звільнилася, підійдіть і скажіть кілька коротких фраз.

Важлива щирість, співпереживання, бажання підтримати.

Приклади

Готові співчуття у день похорону:

  1. «Ми переживаємо страшну втрату, але вам набагато болючіше. Кріпіться. Ми поряд”.
  2. “Я не можу повірити. Страшна трагедія, він залишиться живим у наших серцях. Якщо я можу допомогти, будь ласка, звертайся».
  3. Ми готові допомогти, чим зможемо. Величезна втрата. Вона була найкращою жінкою на світі».

Смерть супроводжує людину протягом усього життя. Ми переживаємо смерть бабусь та дідусів, ховаємо батьків.

Гірше, коли гинуть діти, ровесники це шок. Людина відноситься до відходу в інший світ, як до найсумнішої події, яку неможливо пережити.

Хоча всі люди смертні. Смерть неминуча. А ми продовжуємо вважати її чимось незвичайним.

Таке ставлення до смерті є природним, поширеним, але назвати його вірним важко. У деяких релігіях смерть приймають як належне.

Людям забороняють плакати, оскільки вважають смерть переходом у найкращий світ. Похорон — лише дроти туди.

Подібні роздуми допоможуть упоратися з горем, прийти до смирення. Заводити розмову слід не раніше ніж через тиждень після сумної події.

Людина має прийти до смирення. Цьому вчить віра. Добре допомагає сповідь.

Що відповідати на співчуття

Промови співчуття часто дратують скорботних. Вони в цей момент звикають із горем. Чути, як інші намагаються бути причетними до нього, — останнє, що заспокоїть серце.

Але такий соціальний порядок, так заведено в суспільстві:

Пам’ятайте: іншим теж боляче, шлях не такий сильний.

Досить відповісти: “Спасибі”.

«Дякую вам» – теж підійде.

Можна залишатися німим, відповідаючи кивком чи обіймом.

Приймати співчуття так само важко, як висловлювати їх. Обидві сторони розуміють, наскільки цей ритуал порожній і марний.

Але душа скорботних вимагає висловитись, запропонувати допомогу. Душа, що переживає втрату, почувши добрі слова, на секунду відвернеться від горя.

Цікавий факт! Якщо припустити, що померлий перебуває разом із гостями, чує добрі слова, бачить підтримку, ваші дії не марні.

Душа покійного буде вдячна. Сьогодні вчені довели існування матерії, яка називається душею. Досліди показали, що вага людини після смерті зменшується на 2 кг.

Наводити цей факт на похорон — поганий тон. Але поговорити з людиною потім – корисна справа.

Адже найважче настає через кілька днів після жалобної церемонії, коли, сидячи в тиші, скорботний усвідомлює, яким тепер буде його життя. Приходить розуміння безповоротної втрати.

Це найвища точка болю. Вона стихне, коли прийде смирення, ухвалення нової дійсності. Якщо людина була дорога, підтримуйте її близьких після похорону, заглядайте в гості.

Коли зрозумієте, що можна торкнутися болючої теми, поговоріть про це. Вислухайте, допоможіть прийти до смирення, знайти розраду. Якщо душа померлого це побачить, неодмінно посміхнеться.

Читайте також