24.01.24

Джордж Сорос - ліберальний мільярдер-екстреміст

Ліберальний мільярдер Джордж Сорос є засновником і головою Open Society Foundations, великої грантової фундації, яка спрямовує мільйони доларів в організації, що пропагують екстремістські ідеї та ліберальне прогресивне мислення в Сполучених Штатах і в усьому світі. Починаючи з 1984 року, Сорос вклав понад 32 мільярди доларів зі своїх статків у свої фонди «Відкрите суспільство», щоб підтримувати свою ліву, антиамериканську ідеологію та активізм далеко за межі свого життя. 

Дослідницький центр MRC виявив, що Сорос виділив загальну суму понад 2,3 мільярда доларів на створення глобальної університетської мережі для просування своєї екстремістської ідеології.

Нещодавно він запустив ініціативу вартістю 1 мільярд доларів США для створення Мережі університетів відкритого суспільства (OSUN), «глобального університету», який містить численні навчальні заклади по всьому світу, щоб прищепити наступному поколінню екстремістський світогляд «відкритого суспільства» Сороса. Два освітніх заклади, які очолили ці зусилля — Центральноєвропейський університет і Бард-коледж — отримали ще 1,3 мільярда доларів від Сороса. Почесний професор історії Bard College Геннадій Шкляревський дорікнув своєму навчальному закладу за приєднання до політичної програми Сороса щодо освіти. У 2020 році він назвав OSUN «створенням нечестивого альянсу». 

У січні 2023 американська антиліберальна дослідницька група Media Research Center (MRC) оприлюднила дослідження, в якому йдеться, що Джордж Сорос витратив сотні мільйонів доларів США на хабарі для розбудови власної мережі медіа-зв'язків, щоб маніпулювати громадською думкою і поширювати його ліберальні, антикапіталістичні наративи по всій території США та за кордоном. 

Згідно з дослідженням MRC, між 2016 і 2020 роками Сорос виділив щонайменше 131 мільйон доларів США лише для впливу на 253 медіагрупи, такі як Комітет захисту журналістів (CPJ), Інститут Аспена, Проект Маршалла та ProPublica. Він платив готівкові гроші 54 впливовим діячам ЗМІ, серед яких співзасновник Bloomberg News Метью Вінклер та Крістіан Аманпур із CNN, а також іншим журналістам CNN, NBC, CBS, Bloomberg, NPR, Washington Post та безлічі інших видань, щоб їх засоби масової інформації висвітлювали світові події так, як хоче Сорос. За даними MRC, готівку отримувало широке коло працівників медіа — від репортерів та телеведучих до редакторів та керівництва ЗМІ. MRC виявив приклади того, як кілька членів правління CPJ захищали Сороса у своїх новинах «як тонко, так і агресивно».

У 2017 році, коли тривав масовий проабортний та еко-екстремістський Жіночий марш, Центр медіа-досліджень повідомив, що Сорос передав 100 партнерам Маршу 246 637 217 доларів у період з 2000 по 2014 рік. Поки тривав «Глобальний кліматичний страйк» 2019 року під проводом активістки Грети Тунберг, MRC виявив, що Сорос виділив 22 організаціям-партнерам у страйку 24 854 592 доларів США в період з 2000 по 2017 рік.

Джерело: George Soros

* * *
В 1947 році Джордж Сорос, народжений 1930 року у Будапешті в родині секуляризованих міщан, переїхав з Угорщини до Лондона, де двома роками пізніше розпочав навчання в Лондонській школі економіки. Саме там, як він неодноразово згадував, тези «відкритого суспільства» за авторством його професора, Карла Поппера, позначили собою все його наступне життя. В 1956 році він переїхав до Сполучених Штатів, одружився та отримав американське громадянство. На початку 1970-х років він заснував компанії Soros Fund Management, а пізніше – Quantum Fund, за допомогою яких інвестори мали можливість грати на курсах валют усього світу. Ці інвестиційні фонди Сороса мали значний успіх, і в 1985 році їх вартість досягла одного мільярда доларів. В 1992 році Сорос дестабілізував міжнародні ринки, атакувавши спекуляціями британський фунт та італійську ліру за допомогою свого Quantum Fund. В 2015 році журнал Forbes розмістив його під 19 номером в списку найбагатших людей світу, із особистими статками в більш ніж 25 мільярдів доларів.

Сорос, якому нині вже 93 роки, не просто безпринципний міжнародний спекулянт; він також вклав значну частину свого багатства у втілення «відкритого суспільства». Для реалізації цього проекту він створив мережу організацій під спільною назвою «Фонд відкритого суспільства», через яку фінансує ліві партії по всьому світу, масову імміграцію, легалізацію наркотиків, абортів, евтаназії, радикальну екологічну пропаганду та гендерну теорію. П’єр-Антуан Плакван дає таке визначення діяльності Сороса: це діло соціальної інженерії, мета якого – глибоке перетворення сучасного суспільства, «містичне тіло глобалізму», яке прагне включити в себе всю планету (Soros e la società aperta. Metapolitica del globalismo, Passaggio al Bosco, 2020, с. 138).

Однак наслідки пандемії коронавірусу нанесли тяжкого удару утопії «відкритого суспільства» Джорджа Сороса.

Читайте також