16.03.24

15 цитат відомого психотерапевта Берта Хеллінгера

Будь хто може швидко надолужити більшу частину втраченого, якщо він діє. Але скарги та визнання вини — лише заміна дії. Вони унеможливлюють дію і роблять людину слабкою.

Берт Хеллінгер - видатний  німецький психотерапевт і автор методу "системно-сімейні розстановки" або, більш популярно - "розстановки за Хеллінгером". Метод заснований на уявленні, що сімейні системи мають певний порядок та динаміку, і багато проблем можуть бути пов'язані з недотриманням цього порядку. Робота психотерапевта в "розстановках" полягає у виявленні запозичених від предків та опрацюванні витіснених почуттів, не пережитих через безліч причин  заборона суспільства, власні блокування. 

Ознайомившись лише з кількома цитатами психотерапевта, ви напевно розвієте частину своїх сумнівів і станете шанувальником цього легендарного методу.

Берт Хеллінгер
"Страждати легше ніж вирішити проблему" Берт Хеллінгер

1. Деякі можуть швидко надолужити більшу частину втраченого, якщо вони діють. Але визнання вини та скарги — лише заміна дії. Вони унеможливлюють дію і роблять людину слабкою.

2. Усі минулі події через деякий час мають по-справжньому залишитися у минулому.

3. Якщо в партнерських відносинах чоловік прагне отримувати від дружини або дружина прагне отримувати від чоловіка таке ж безумовне кохання, яке дитина хоче від своїх батьків, вони розраховують на те, що інший дасть їм ту саму безпеку, яку батьки дають своїм дітям. Як наслідок, у партнерстві настає криза, яка закінчується тим, що той, на кого були спрямовані надто великі очікування, віддаляється або йде. І правильно робить, оскільки перенесення будь-якого порядку з дитинства на відносини у парі означає несправедливість стосовно іншого.

Читайте також:  Цитати, афоризми та висловлювання, котрі допомогають зрозуміти світ і людей

4. Особиста вина людини - джерело сили, за умови, що вона визнає її. У того, хто визнає, що він винен, зникає почуття провини. Почуття провини з'являється тоді, коли людина намагається витіснити її або навіяти собі, що вона не винна.

5. Криза найлегше вирішується, коли досягнута її крайня точка.

6. Тільки у діях людини полягає рішення.

7. Там, де невинний надає перевагу стражданням а не діям, невинних жертв і винуватців з цієї причини незабаром стає більше, ніж було раніше.



8. Людина може стати залежною від наркотиків у тих випадках, якщо мати дала їй зрозуміти: те, що дає їй батько, нічого не варте і вона повинна брати все тільки від неї. Тоді дитина мститься матері тим, що бере від неї так багато, що це її руйнує.

9. Якщо людина зупинилася на шляху і далі рухатися не хоче, справа не в знанні. Просто вона шукає впевненості там, де потрібна мужність, і свободи там, де правильне йому вже не залишає вибору.

10. Ревнощі є засобом для того, щоб перекласти свою провину на іншого.

11. Не зациклюватись на проблемі – значить продовжувати свій шлях новою людиною.

12. Коли ми щось віддаємо іншим, але замість не отримуємо нічого, ми ніби даємо їм зрозуміти: «Краще, якщо ти почуватимешся винним, ніж я».

13. Носії перейнятої злості просто у нестямі від злості ... і при цьому пишаються і вважають себе правими; але їх злість і витікаючі з неї дії живляться сторонньою енергією і чужим правом. Тому носії злості залишаються слабкими, в їх зусилля — марними. Але й жертви перейнятої злості почуваються сильними і правими, оскільки їм відомо, що вони страждають несправедливо; однак вони залишаються слабкими і страждають марно.

14. Коли батьки вимагають від дітей чогось, що перевершує їхні обов'язки (наприклад, втіхи), тоді діти стають начебто батьками своїх батьків, а батьки — дітьми своїх дітей. Це спотворює стосунки між батьками та дітьми. Діти не можуть захищатися від такої поведінки батьків. Вони виявляються втягнутими у певне переплетення і змушені зробити те, на що вони не мають права з сімейно-системної точки зору.

Пізніше вони починають карати себе за це, наприклад, не дозволяючи собі бути щасливими в особистому житті або успішними в кар'єрі. Іноді самопокарання може обернутися навіть смертю. Тільки коли дитина стає дорослою і розуміє, що в її житті щось негаразд, вона може спробувати позбавитися такого переплетення, наприклад, за допомогою психотерапії.

15. Страждати легше, ніж вирішити проблему.

Читайте також: Цитати та висловлювання Дейла Карнегі

Сподобалася стаття? Поділися з друзями.

Читайте також