03.03.24

В 1861 році було скасувано рабство в Російській імперії

В цей день, 03 березня (19 лютого за старим стилем) 1861 року російський імператор Олександр II видав «Маніфест про скасування кріпосного права» в російській імперії. 

На той час Російська імперія була однією з небагатьох країн світу, де ще існувало рабство. Станом на 1861 р. в Російській імперії з 60 млн. жителів 23 млн. були рабами і ще близько 29 млн. селян були "прикріплені" до державної землі. Тобто понад 30% населення перебувало у повному рабстві.


До середини XIX століття на росії було приблизно 4 тисячі рабовласників (поміщиків), що мали у власності понад п'ятсот рабів. Рабів можна було купити або програти в карти, поміняти на собак.

Серед багатих рабовласників були відомі письменники та поети: Лев Толстой (330 рабів), Олександр Пушкін (1200 рабів), Тургенев (500), Гоголь (400).

Цікаво що після підписання указу більшість рабів казали «нам это не нужно, мы привыкли служить по старинке» і залишалися працювати на баріна.

Варто зазначити, що процес звільнення рабів мав відбутися не відразу, а поступово, розтягуючись на роки.  У реформі було закладено численні можливості для поміщиків поміщиків всіляко обмежувати рабам довгоочікувану волю і залишали селян своїми заручниками ще кілька десятиліть.

Читайте також:  Життя московитів: жахлива правда історії, яку ховають

Читайте також