07.06.21

Прокуратура і фіскали Києва обшукують ГІОЦ

Столична прокуратура спільно з Державною фіскальною службою проводить обшуки в офісі комунального підприємства "ГІОЦ".

Слідчі дії відбуваються в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом вчинення пособницьких дій в умисному ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах.

Згідно з матеріалами слідства, приватна компанія – у період 2019-2020 років надавала телекомунікаційні послуги КП "ГІОЦ". При цьому вказане підприємство, використовуючи грошові кошти КП "ГІОЦ" у сумі понад 10 млн гривень нібито замовляло зазначені послуги у підприємства з ознаками фіктивності.

2 червня 2021 року за адресою КП "ГІОЦ" проводяться обшуки з метою відшукання первинних фінансових документів та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень.

Довідково: Комунальне підприємство "Головний Інформаційно-обчислювальний центр" засноване на комунальній власності територіальної громади міста Києва і підпорядковане Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Засновником Комунального підприємства «Головний Інформаційно-обчислювальний центр» є КМДА, майно на праві власності належить Київській міській раді. Основний вид діяльності: оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність.

Основний вид діяльності: оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність.

Як повідомляв раніше Голова ДФС Вадим Мельник, на даний час співробітники ДФС розслідують 9 кримінальних проваджень, за фактами ухилення від сплати податків (стаття 212 КК України), зловживання службовим становищем (стаття 364 КК України) та розкрадання державного майна і коштів (стаття 191 КК України).

Орієнтовні суми збитків, які попередньо встановлені в ході досудових розслідувань, завдані бюджету м. Києва шляхом розкрадання коштів, чи державі шляхом ухилення від сплати податків становлять понад 150 мільйонів гривень. 

У кримінальних провадженнях фігурують комунальні підприємства та суб’єкти господарювання, яким виділялися кошти з місцевого бюджету для проведення робіт та закупівель в інтересах громади м. Києва, деякі з яких мають ознаки фіктивності.

Читайте також