05.01.23

Відтепер в Україні необхідно сплачувати мінімальне податкове зобов'язання на землю

Українські аграрії з початку нового року зобов'язані сплатити новий податок на землю за 2022 рік

Сільгоспвиробники України з 1 січня 2023 року зобов'язані сплачувати мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ) – податок на землі сільськогосподарського призначення, затверджений у листопаді 2021 року, сплата якого розпочинається з 2023 року за 2022 рік.

Якщо простими словами - МПЗ це мінімальне зобов'язання зі сплати податків, які необхідно сплатити за користування (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування) або володіння земельною ділянкою. Водночас, мінімальне податкове зобов'язання включає в себе податок на прибуток підприємств, ПДФО, військовий збір, єдиний податок та земельний податок.

Поштівка нагадує, що новий податок поширюється на власників та користувачів земель, що розташовані за межами населених пунктів, а для земель у межах населених пунктів - лише якщо їхній розмір перевищує 0,5 га.

МПЗ нараховується за користування та володіння земельною ділянкою, незалежно від того, чи проводилася на ній сільськогосподарська діяльність.

Обов’язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки або у випадку передачі останньої в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування — на орендарів або користувачів такої земельної ділянки.

Рахується мінімальне податкове зобов'язання доволі просто, зокрема за формулою, яка прив'язана або до нормативно-грошової оцінки самої земельної ділянки ("НГО"), або до НГО 1 гектару в області, де така розташована із врахуванням індексацій.

У середньому МПЗ становитиме близько 1500 грн/га на рік і складатиметься з власне податку на землю, податку з доходу за продаж вирощеного на цій ділянці врожаю, податку на доходи аграріїв та військового збору із зарплати найманих працівників. Водночас у перші два роки дії податку він становитиме в середньому близько 1000 грн/га, оскільки нараховуватиметься за коефіцієнтом 4%, а не 5%.

Фізичні особи, які не зареєстровані як фізособи-підприємці, отримуватимуть податкове повідомлення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов'язання, такі повідомлення надходитимуть з 1 січня до 1 липня 2023 року. 

Водночас МПЗ не сплачуватимуть ті фізособи, які не отримають від органу контролю відповідного податкового повідомлення у визначені терміни.

Читайте також