16.03.23

Коли Бахматюка заарештують за підозрою в підкупі колишнього директора НАБУ Артема Ситника?


Як повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура, 7 березня 2023 року Вищий антикорупційний суд заочно арештував аграрного бізнесмена Олега Бахматюка, якого НАБУ підозрює в підкупі колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. От тільки виникає запитання: а коли ж Бахматюка, нарешті, заарештують за підозрою в підкупі колишнього самопроголошеного директора НАБУ Артема Ситника (нині – заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції) та його кума – керівника Головного підрозділу детективів НАБУ Андрія Калужинського?

Читайте також: Австрійський суд відмовив в екстрадиції бізнесмена Бахматюка

Нагадаю, що впродовж багатьох років керівником служби безпеки бізнес-імперії Бахматюка є Анатолій Миколайович Новак, який за сумісництвом у 2015 – 2020 роках ще й працював заступником директора НАБУ. У жовтні 2017 року Головне слідче управління Національної поліції розпочало досудове розслідування за фактом розкрадання VAB-Банком, головою наглядової ради якого була сестра Бахматюка Наталія Василюк, 1,2 млрд. грн. стабілізаційного кредиту. Тоді Новак прийшов до Ситника й від імені Бахматюка умовив (очевидно, не безкоштовно) забрати це провадження з поліції та поховати в очолюваному Андрієм Калужинським Головному підрозділі детективів НАБУ. Скільки Бахматюк заплатив за це Ситнику та Калужинському, знають лише учасники цієї оборудки, але окрім грошового забезпечення Бахматюк ще й оплачував відпочинок Ситника, Новака та Калужинського в мисливському господарстві «Поліське-Сарни», відшкодовував вартість розбитих Ситником і Калужинським квадроциклів та приставив до Ситника свого помічника Миколу Надейка, який за рахунок Бахматюка відшкодовував кишенькові витрати Артема Сергійовича й виконував усякі дрібні доручення директора НАБУ.

Читайте також: Бахматюк: Решение об уничтожении банков принимали в кабинете президента Порошенко

Але наприкінці 2018 року Новак, йдучи назустріч побажанням міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, обладнав місця відпочинку Ситника та Калужинського звукозаписуючою апаратурою і наказав Надейку розповісти в Генеральній прокуратурі про те, як він оплачував розваги керівництва НАБУ. А за це генеральний прокурор Юрій Луценко пообіцяв остаточно вирішити проблеми Бахматюка – забрати кримінальне провадження щодо VAB-Банку з НАБУ, де воно не розслідувалось, а лише використовувалось для шантажу магната й висмоктування з нього грошей, і повернути назад у Національну поліцію для остаточного закриття.

Спочатку все розвивалось згідно з цим планом, Надейко у березні 2019 року дав покази щодо Ситника, Луценко своєю постановою змінив підслідність справи стосовно VAB-Банку (будьмо справедливими – для цього в Юрія Віталійовича були всі законні підстави, оскільки ця справа в НАБУ, дійсно, не розслідувалась як і сотні інших справ), а поліція склала адміністративний протокол про скоєння Ситником корупційного правопорушення й направила його до суду. Але цю комбінацію порушило призначення на посаду генерального прокурора Руслана Рябошапки – друга Ситника та його товариша по чарці. Рятуючи директора НАБУ, Рябошапка скасував постанову про закриття в Головному слідчому управлінні Нацполіції кримінального провадження щодо розкрадання VAB-Банком стабілізаційного кредиту й повернув справу Ситнику. Але вже не для того, щоби «доїти» Бахматюка та саботувати розслідування, а для організації розправи з Бахматюком і Новаком.

І ось тепер, НАБУ та САП урочисто повідомили Бахматюку підозру в підкупі Насірова й домоглись заочного арешту аграрного магната. От тільки зв’язок між Бахматюком і Насіровим ще треба довести. Інша річ – зв’язок між Бахматюком і Ситником, який не тільки давно доведений, але й підкріплений постановою Сарненського районного суду Рівненської області, якою самопроголошений директор НАБУ Ситник притягнутий до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення. Щоправда, це рішення в частині конфіскації подарунків, отриманих Ситником від Бахматюка, досі не виконано, але від того хабарник Ситник не перестав бути хабарником.

Читайте також