14.02.21

«Нова ера» в боротьбі з ожирінням? Виявляється, ліки від діабету допомагають людям скинути зайву вагу, але є нюанси

Препарат семаглутид, який призначають при лікуванні діабету другого типу, виявився ефективним у боротьбі з ожирінням. Науковці вважають відкриття проривом у скиданні надмірної ваги, але вказують на побічні ефекти й необхідність проведення подальших спостережень.

Семаглутид — це препарат, який відтворює дію гормону GLP-1, який виділяється після ситної їжі, і таким чином притлумлює відчуття апетиту в людини. У людей із діабетом другого типу постійне відчуття апетиту через надлишок цукру в крові, яке з уведенням інсуліну не зникає.

У дослідженні ефективності семаглутиду брали участь майже 2000 людей із 16 країн світу, чий індекс маси тіла дорівнював або перевищував 30 (ВООЗ визначає це як ознаку ожиріння) і які не мали цукрового діабету.

Дві треті учасників протягом понад року приймали щотижневу дозу семаглутиду (2,4 мг у вигляді підшкірної ін’єкції) і займалася мінімальною фізичною активністю. Решта ж приймала плацебо, але так само займалася фізичними вправами.

Результат: група, що приймала семаглутид, схудла в середньому становило 15% (причому 32% схудли на понад 20%). У контрольній групі цей показник становить 2,4%.

Одна з авторок дослідження, професорка Університетського коледжу Лондона Рейчел Батергем, називає результати проривом: «Я останні 20 років досліджую ожиріння, і досі найбільш дієвим методом її лікування була лише баріатрична хірургія».

Із нею погоджується й дослідник Кембриджського університету Стівен О’Рагіллі: «Кількість зайвої ваги, яку вдалося втратити [завдяки прийому семаглутиду], більша, ніж за прийому будь-якого іншого зареєстрованого препарату. Це початок нової ери розробки ліків від ожиріння».

Водночас автори дослідження вказують і на недоліки семаглутиду — це побічні ефекти, як-от нудота, діарея, блювота й закрепи. Крім того, втрата зайвої ваги учасників експерименту відбувалася не просто через прийом препарату, а й завдяки фізичній активності.

Науковцям ще належить перевірити, чи є ефект від прийому семаглутиду довготривалим, тому за учасниками дослідження спостерігатимуть протягом п'яти років. Одна з них розповіла BBC, що по завершенні випробування до неї повернувся апетит, і вона знову набирає зайву вагу.

Дослідження було оприлюднене 10 лютого у виданні The New England Journal of Medicine.

У 1997 році ВООЗ визнала ожиріння значною проблемою громадського здоров’я у світі. Загалом зайву вагу мають майже 40% дорослих, із яких 13% — ожиріння. В Україні ожиріння має, за оцінками, кожен четвертий мешканець, а серед працездатного населення його виявляють у майже 30% випадків.

Проблема ожиріння знову постала гостро у зв'язку з пандемією коронавірусу. Дослідження, здійснене на замовлення Світового банку, у серпні 2020 року показало: ожиріння на 48% збільшує ризик смерті людини від коронавірусної хвороби й на 74% — виникнення ускладнень аж до необхідності реанімації.

Читайте також