03.05.21

Закон про іноземних агентів у США

Закон про реєстрацію іноземних агентів (FARA) був ухвалений у США в 1938 році, ще до Другої світової війни, і став своєрідною реакцією Америки на посилення пропаганди з боку держав, які вважали США потенційним ворогом. 

Хоча закон має назву Акт про реєстрацію іноземних агентів, він не про шпигунів, а про людей і організації, які за завданням і фінансовою підтримкою інших країн намагаються впливати на формування громадської думки в Сполучених Штатах. У 70-х роках закон змінили з політичної пропаганди в бік політичного лобізму. Крім того, у 50-х роках визначення іноземних агентів у законі стало вужчим: до них почали зараховувати осіб і об’єднання, які діють лише за прямою вказівкою або бажанням іноземної влади чи організації. Ба більше, у неоднозначних випадках представники американської влади повинні були довести, що метою “кандидатів в агенти” справді був вплив на політику США.

На сьогодні FARA вимагає розкривати інформацію від осіб, які виступають як агенти іноземних суб’єктів, що ведуть політичну або квазіполітичну діяльність. Також закон вимагає від іноземних агентів періодично публікувати інформацію про їхні взаємини з іноземними керівниками. Зокрема, оприлюднюється інформація щодо діяльності іноземних агентів, фінансових надходжень та виплат для підтримки такої діяльності.

Як зазначено на офіційному сайті держоргану, який відповідає за адміністративне виконання закону, “розкриття необхідної інформації полегшує оцінювання урядом і американським народом висловлювань та активностей таких осіб у зв’язку з їхньою діяльністю як іноземних агентів”.

На сьогодні, згідно із  законом США, під поняття “агент іноземної держави” підпадає будь-яка особа, яка виступає як агент, представник, працівник чи службовець, що діє за замовленням, запитом, під керівництвом або контролем іноземного керівника, або будь-яка особа, діяльність якої безпосередньо або опосередковано контролюється, спрямовується або фінансується загалом або в значній частині іноземним керівником і яка безпосередньо або через будь-яку іншу особу:

  • веде в США політичну діяльність для або в інтересах такого іноземного керівника;
  • діє для або в інтересах такого іноземного керівника в США як консультант зі зв’язків із громадськістю, рекламний агент, консультант з інформаційних послуг або політичний консультант;
  • представляє інтереси такого іноземного керівника перед будь-яким органом чи посадовою особою уряду Сполучених Штатів.

Під поняття “іноземний агент” не підпадають ЗМІ, 80% доходів яких належить власнику, що є громадянином США. Водночас такі ЗМІ не мають належати, контролюватися чи фінансуватися особою або організацією, яка має бути зареєстрована відповідно до законопроєкту як іноземний агент. Також, згідно із законом, жодна з політик цього ЗМІ не має визначатися такою людиною або організацією.

У 2017 році Міністерство юстиції США висунуло ультимативну вимогу до каналу Russia Today America зареєструватися як іноземний агент до 13 листопада. Телеканал виконав вимогу і подав документи для реєстрації. 

“Між кримінальною справою і реєстрацією ми вибрали останнє. З чим і вітаємо американську свободу слова і всіх, хто в неї все ще вірить”,
зазначив головний редактор телеканалу.

Читайте також