29.05.21

«Будівництво «Північного потоку-2» має припинитись, — німецький політик


Будівництво «Північного потоку-2» має припинитись, адже запуск газопроводу між Росією та Німеччиною суперечитиме вимогам Третього енергетичного пакету ЄС. Про це заявив співголова німецької опозиційної партії Зелених Роберт Габек, інформує DW.

«Для мене важливо, щоб «Північний потік — 2″ не було завершено. Це головне і найважливіше», — заявив політик під час свого візиту до Києва.

На думку Габека, навіть якщо будівництво газопроводу, що має з’єднати Росію та Німеччину дном Балтійського моря, все ж завершать, його запуск все одно суперечитиме вимогам Третього енергетичного пакету ЄС. «І якщо це так, то ситуацію потрібно вирішувати», — каже Габек.

Крім того, Габек переконаний, що газопровід може бути одним з інструментів тиску на Москву в діалозі з ЄС, зокрема, щодо пошуку вирішення конфлікту на Донбасі.

Співголова німецьких Зелених вважає, що спрямовані на вирішення конфлікту Мінські угоди та «нормандський формат» у складі України, Росії, Німеччини та Франції потрібно «оживити».

«Енергія, яка була в Мінську, поступилася місцем певному розчаруванню й існують різні способи подолання цього розчарування», — каже політик.

Окрім тиску на Росію за допомогою «Північного потоку — 2», на думку Габека, одним із таких способів може бути, наприклад, розширення доступу ОБСЄ до територій, підконтрольних сепаратистам на Донбасі.

Особливо актуальним це питання, на думку Габека, стало після стягнення російських військ до кордону з Україною в квітні та перехоплення пасажирського літака Ryanair минулого тижня над Білоруссю. На думку німецького політика, операції білоруської влади відбулася «не проти волі Росії».

Читайте також