14.03.22

Френсіс Фукуяма дав прогноз щодо наслідків вторгнення Росії в Україну


Американський філософ та політичний економіст Френсіс Фукуяма дав прогноз щодо наслідків вторгнення:
 
1. Повна поразка Росії в Україні все ближче. Росію підвело планування, засноване на хибному припущенні, що українці прихильно ставляться до Росії, а армія України паде одразу після вторгнення. Російські солдати везли з собою уніформи для параду в Києві замість додаткової амуніції та припасів. Наразі Путін скерував на цю операцію основну частину своїх сил – у нього немає великих резервів, які можна було задіяти в бою. Російські війська загрузли під різноманітними українськими містами і потерпають від нестачі ресурсів та постійних атак українців. 
 
2. Їхній провал міг би бути несподіваним та катастрофічним, а не поступовим під час війни на виснаження. Армія в полях дійде до межі, коли вона не зможе ані отримати ресурси, ані відступити, і бойовий дух розтане. Принаймні, це вже відбувається на півночі; на півдні росіянам почуваються краще, але їм буде важко втримати свої позиції, якщо угруповання на півночі будуть розбиті.
 
3. До цього дипломатичне вирішення конфлікту неможливе. Уявного компромісу, який влаштує і Росію, і Україну, з поточним рівнем втрат не існує. 
 
4. Україна платить дуже велику ціну, це правда. Але найбільше шкоди завдають ракети та артилерія, від яких не допоможе закрите небо. Набагато важливішим є безперервне постачання Javelins, Stingers, TB2, ліків, комунікаційного обладнання для зв'язку та обміну розвідувальними даними. Турецькі дрони "Байрактар" стануть хітом. Але єдине, що зупинить кровопролиття – це поразка російської армії в полі. 
 
5. Поразка Росії зробить можливим "нове народження свободи" і припинить ниття щодо занепаду глобальної демократії. Дух 1989 житиме й надалі, і все завдяки хоробрим українцям.

Читайте також