12.03.22

Суворов в Ізмаїлі - ІМПЕРСЬКО-РАДЯНСЬКА ПРОПАГАНДА В УКРАЇНСЬКИХ КОЛЬОРАХ

Сьогодні в мережі з'явилася світлина пам'ятника Суворова з українським прапором, яка нібито символізує українськість Ізмаїла. Закликаю припинити цю невдалу ідею та не навішувати наших прапорів на символ імперсько-радянської пропаганди. Єдиний правильний крок, яка мала б зробити влада - це тимчасово закрити пам'ятник від очей громадян до прийняття рішення про його демонтаж.

Поясню мою пропозицію, з якою багато містян може зараз не погодитися, оскільки вважають Суворова своєрідним символом Ізмаїлу, або як зазначається на офіційних сайтах - "його візитівкою". Справа в тому, що навіть за імперських часів Суворов не був символом нашого міста. Рішення про будівництво пам'ятника з'явилося лише напередодні Першої світової війни, але скульптура Едвардса, зроблена в 1913 р., так і не була встановлена через початок бойових дій. Тобто імперський міф про штурм фортеці Ізмаїл не був ключовим наративом в колективній пам'яті містян, оскільки фактично він не вплинув жодним чином на історичний розвиток краю.

Читайте також: Новый взгляд на «штурм крепости Измаил»

Чому Суворов став символом за радянських часів? Причина полягає в повороті сталінської ідеології до націонал-більшовизму (термін Д. Бранденбергера) в середині 1930-х років, яка замісь пролетарського інтернаціоналізму вирішила будувати "соціалізм в одній країні". Ця країна представлялася у вигляді "дружби народів", в якій російський вважався старшим братом. Видатні імперські політичні, воєнні та культурні діячі реабілітовувалися й вписувалися в нову радянську історію, яка вкрала "заслуги" Російської імперії та історії національних республік. Після приєднання Бессарабії до СРСР у 1940 р. ідея встановити пам'ятник теж з'явилася в партійних колах, але була зірвана через початок війни з нацистською Німеччиною. Саме в роки Другої світової війни глорифікація Суворова досягла всесоюзних масштабів.

З поверненням Ізмаїла до СРСР в 1944 р. сталінські ідеологи продовжили переписувати історію краю, перетворюючи місто на "місце слави російської зброї", де міф про штурм фортеці Ізмаїл став його фундаментом. У надзвичайно швидкі терміни було збудовано пам'ятник Суворову, витративши на нього понад 1 млн рублів в умовах післявоєнної відбудови. Аналогічних прикладів не було по всій УРСР. Символічне відкриття пам'ятника відбулось 26 серпня 1945 р., тобто на "річницю звільнення Ізмаїлу". На помпезному відкритті були присутні поважні урядові й партійні гості. 

Отже, замість ушанування загиблих (а воно було на Копаній балці, де було відкрито пам'ятник за кошти самих містян), радянська влада почала формувати новий міф, в якому оспівувалася могутність російської армії та робився безпосередній зв'язок з радянським "визволенням" краю.

Читайте також: Генерал-каратель Суворов

Тож зараз, коли російська армія нищить наші міста й убиває наших громадян, вивішування національного прапору на символі російської воєнної слави, який до того ж використовувався радянською владою для переписування історії краю, має зовсім інше символічне значення. Таким символам взагалі немає місця в сучасній Україні!

P.S. Недовірливим можу продемонструвати архівні документи. На їх основі підготував англомовну статтю, після публікації якої хотів опублікувати україномовний переклад, але обставини змусили нашвидкоруч підготувати цей текст, щоб привернути увагу патріотичних містян.

Viktor Drozdov

Читайте також