30.08.22

Україна: хроніка подій 30 серпня

Глава євродипломатії Жозеп Боррель на неформальній зустрічі глав міноборони та МЗС країн ЄС заявив, що «деякі голоси виступали за перегляд санкцій, але я не думаю, що міністри загалом на це налаштовані, санкції залишаться чинними».

Пєсков назвав дії Європи в енергетиці «безумними» і заснованими на «поривах ненависті» до Росії

Журналісти The Financial Times дізналися, що Франція та Німеччина запропонували уникати радикальних обмежень у видачі віз росіянам. При цьому, за інформацією Politico, держави ЄС можуть уповільнити видачу шенгену та зробити його дорожчим для громадян Росії.

Міністри оборони країн Євросоюзу обговорять на неформальній зустрічі у Празі тренувальну місію високого рівня для українських військових. Про це повідомив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель. При цьому, як інформує «Поштівка», він зазначив, що жодних практичних рішень не прийматиметься.

Сербія очікує дефіциту постачання російських енергоносіїв у найближчі місяці, проте шукає альтернативні джерела «скрізь, де тільки може», заявив сербський президент Олександр Вучич агентству Reuters. За його словами, влада Сербії планує закуповувати нафту в Іраку і спробувати домовитися з Венесуелою. Російську нафту Сербія не зможе імпортувати з листопада через санкції Євросоюзу. 

Спільний координаційний центр дозволив шести суднам із продовольством вийти у вівторок із українських портів у рамках продуктової угоди, йдеться у повідомленні СКЦ. Судна перевезуть загалом 121 451 тонну зерна та інших харчових продуктів до Іспанії, Італії та Туреччини.

Естонія на зустрічі міністрів закордонних справ Європейського Союзу наполягатиме на своїй пропозиції про заборону на в'їзд громадян Росії до країн ЄС з урахуванням гуманітарних винятків. Про це заявив глава МЗС прибалтійської республіки Урмас Рейнсалу. При цьому він визнав, «що є низка країн, які висловили більш менш гучні сумніви щодо пропозиції Естонії».

 

Читайте також