31.08.22

Українцям повідомили, як докупити пенсійний стаж у два рази дешевше


Виплати по досягненню певного віку мають право отримувати українці, які нагромадили пенсійний стаж. Йдеться про 30 років для жінок та 35 років – для чоловіків. За потреби його можна докупити. Стало відомо, як це зробити вдвічі дешевше.

У Пенсійному фонді України нагадали, що пенсійного стажу можна придбати, сплачуючи єдиний соціальний внесок (ЕСВ). Щоб купити його, потрібно оформити договір про добровільну участь у системі державного соціального страхування. Людині необхідно звернутися до будь-якого територіального органу Державної податкової служби. При собі потрібно мати такі документи:

  • копію документа, що засвідчує особу;
  • копію трудової книжки (за наявності);
  • заяву;
  • виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

Важливо вибрати вид договору – від цього залежатиме сума, яку потрібно буде сплачувати державі.

Можна укласти договір про одноразову сплату єдиного соціального внеску за минулий період. Сплата ЄСВ за умовами такого договору починається з дати не раніше 1 січня 2004 року. Розмір ЄСВ дорівнюватиме 2860 грн. Суму за весь період слід сплатити протягом десяти днів з моменту оформлення договору.

Однак оптимально оформити договір про щомісячну оплату ЄСВ. Він підписується терміном щонайменше одного року. Українець має вносити мінімальний страховий внесок, який зараз становить 1430 грн.

Читайте також