02.07.21

"Зброя надходить з України в Білорусь". Лукашенко доручив повністю перекрити кордон


Білоруський президент Олександр Лукашенко доручив прикордонникам повністю перекрити державний кордон з Україною через "ввезення зброї".

Про це повідомляє державне інформагентство БЕЛТА.

"Величезна кількість зброї надходить з України в Білорусь. Тому я доручив прикордонним військам повністю перекрити кордон з Україною", — заявив Лукашенко під час урочистих зборів, які проходять з нагоди Дня незалежності Білорусі.

За його словами, в Білорусь "зможуть в'їхати тільки мирні громадяни, а всіх інших у полон брати не будуть".

Лукашенко розповів, що 1 липня був скоєний замах на білоруського журналіста Григорія Азаренка. За його словами, пістолет, з якого мали вбити медійника, був привезений з України і захований у схованці в Гомельській області, як і інші прилади, які використовувалися при спробі підірвати станцію зв'язку Російської Федерації з військово-морським флотом в Атлантиці.

Він також заявив про завершення "масштабної антитерористичної операції", під час якої було викрито "сплячі терористичні групи" — загони самооборони.

"Сьогодні (2 липня — ред.) викриті створені "сплячі "терористичні осередки, так звані загони самооборони. Мета цих осередків — насильницька зміна влади в день Х. Вони самі поки не знають, що це за день Х: до нього треба підвести наш народ, як вони вважають, нашу державу", — зазначив Олександр Лукашенко.

За його словами, координаторами виступили Литва, Польща, США, Україна і Німеччина. Був створений Telegram-ресурс "Загони самооборони Білорусі", де було 2,5 тис. людей.

"Це їхній бойовий резерв. Ми їх знаємо в обличчя. І, увага: власник чату — громадянин Німеччини пан де Гоффман, раніше громадянин Росії і України. Основний модератор цього дійства — громадянка Російської Федерації Трубнікова", — розповів Лукашенко.

Він також імена затриманих: Гулевич, Ашурак, Глотов, Господарєв. За словами Лукашенка, вони намагалися втекти в Україну та Литву.

Крім цього він розповів, що тиждень тому на кордоні з Литвою був перехоплений безпілотник. До нього, за словами Лукашенка, була причеплено каністра з вибухівкою, і її вдалося знешкодити.

"Я чесно сказав, що ми не будемо більше тримати тих, кого ви гнобили в Афганістані, Ірані, Іраку. У нас немає на це ні грошей, ні сил в результаті ваших санкцій. І, розумієте, ніхто не знає, що відбувається в Литві й на кордоні, це просто факт. Багато можна називати ці факти, але скажу одне: я розпорядився, щоб всі ці епізоди були викладені конкретним чином в засобах масової інформації, і доручив правоохоронним органам провести, грубо кажучи, зачистку по всій країні", — наголосив він.

Читайте також