03.07.22

Посольство Ізраїлю в Берліні незадоволене заявою українського посла

Ukrainian Ambassador Andrii Melnyk
Ukrainian Ambassador Andrii Melnyk

Ізраїль обурюється, проте не надає жодних доказів, що бандерівці нібито вбили сотні тисяч євреїв. Таким чином Ізраїль свідомо ганьбить пам’ять борців за незалежність української держави.

У посольстві Ізраїлю в Берліні незадоволені заявою українського посла Андрія Мельника стосовно історичних питань. Про це повідомляється в Twitter-акаунті посольства, пише Поштівка.

Читайте також: Ізраїль зупинив безвіз для України та не приймає українських біженців

У посольстві Ізраїлю у Берліні назвали висловлювання українського посла “спотворенням історичних фактів” та “баналізацією Голокосту”.

“Заяви посла не тільки підривають цінності, якими ми всі дорожимо і в які віримо, а й підривають мужню боротьбу українського народу жити за демократичними цінностями та в мирі”, – вказали в ізраїльському посольстві.

Раніше, в інтерв’ю німецькому журналісту посол Мельник сказав:

«Немає жодних доказів того, що бандерівці вбили сотні тисяч євреїв. Це – наратив, який досі просувають росіяни, він знаходить підтримку у Німеччині, Польщі та Ізраїлі».

Читайте також:  Віза за візу: Україна може зупинити безвіз для ізраїльтян

Варто зазначити, що Ізраїль з початку війни не приєднався до санкцій против Росії, відмовився надавати допомогу і заборонив продаж Україні зброї та товарів подвійного призначення.

В 2020 році Міністерство закордонних справ України відреагувало на заяву зовнішньополітичного відомства держави Ізраїль щодо вшанування в Україні “антисемітів та вбивць євреїв”:

“Відновлення історичної справедливості, у т.ч. щодо тих, хто боровся за незалежність нашої держави і чию пам’ять на догоду своїм інтересам зганьбила пропагандистська машина СРСР, і надалі залишатимуться важливими напрямами державної політики України”.

Читайте також:  МЗС Росії біснується через рішення України відзначати 110-річчя з дня народження Бандери

Нагадаємо, в 2016 році громадський діяч, дисидент, голова Асоціації єврейських організацій і громад України Йосип Зісельс коментуючи неадекватну заяву президента Ізраїлю Реувена Рівліна про бійців ОУН, які нібито вбивали євреїв в Україні заявив:

“Я не можу з ним погодитися. Він людина похилого віку. Він несе на собі стереотипи минулого, історіографію, яка на сьогодні не вважається об’єктивною. Він вихований на радянській історіографії. Ізраїль, принаймні старше покоління, досі живе під її впливом”.

Він нагадав, що в 2007 році тодішній президент України Віктор Ющенко приїхав до Ізраїлю, делегація прийшла до Яд Вашем і попросила показати документи, які свідчать про причетність Романа Шухевича до подібних злочинів. Але ніхто нічого не зміг показати.

Цей стереотип не передбачає доказів, ніби всі це знають. Ні, не всі це знають. Я, наприклад, не довіряю тому, що не стоїть на підтвердженні архівних достовірних документів”, – наголосив Зісельс.

Читайте також