01.07.22

Культуру приготування українського борщу внесено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини вніс український борщ до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

Йдеться про елемент “Культура приготування українського борщу”, пише Поштівка.

Рішення було ухвалено сьогодні, 1 липня, на 5-му позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини за зверненням МКІП було внесено елемент “Культура приготування українського борщу” до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

Члени Комітету в рішенні відзначили, що елемент виконує функцію соціальної інтеграції та згуртованості, яка служить об’єднанню народу України, незалежно від віку, статі чи походження. В цьому сенсі елемент демонструє важливу роль нематеріальної культурної спадщини під час збройних конфліктів та надзвичайних ситуацій.

Читайте також: Заповіді українського борщу

У березні 2021 року Міністерство закордонних справ України внесло на розгляд ЮНЕСКО підготовлене експертами номінаційне досьє щодо українського елементу “Культура приготування Українського Борщу”.

Процедуру внесення борщу до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО було розпочато ще до повномасштабної війни. Номінація була включена до черги на розгляд 2023 року, проте розпочата Росією війна проти України, за оцінками Організації, створила загрозу цьому об’єкту культурної спадщини. Тож було ухвалено рішення розглянути українську номінацію на включення до іншого переліку – Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

Читайте також: 10 фактів про український борщ, яких ви не знали

Нагадаємо, три місяці тому неадекватна прес-секретарка МЗС Росії Марія Захарова була незадоволена тим що українці вважають своєю національною стравою український борщ, який росіянці постійно намагаються віднести до своєї кухні, поскаржилася, що росіянців утискають навіть в книжках з кулінарії і назвала це проявом ксенофобії, нацизму та екстремізму.

«Все, що було пов’язано з етнікою і культурою в першу чергу. Навіть книги про кулінарію, їх теж забороняли. Чому? Тому що не можна було ділитися борщем. Ну не можна. Він мав належати тільки комусь одному. Якомусь одному народу, одній національності. А так, щоб він був спільний? І щоб в кожному місті і в кожному регіоні кожна господиня могла приготувати його по-своєму? Ні. На компроміси йти не хочуть. Так це і є те, про що ми говоримо: ксенофобія, нацизм, екстремізм у всіх проявах», – обурювалася представниця МЗС РФ.

Раніше Поштівка повідомляла, що 24 депутати Верховної Ради внесли до парламенту проєкт Постанови №6361 від 30 листопада 2021 р., якою пропонується встановити День українського борщу.

Як Росія привласнила борщ

Борщ набув популярності в добу сталінізму в результаті свідомих і злагоджених зусиль Кремля.

Намагаючись колективізувати найбільшу країну на Землі, Сталін доручив своєму комісару з питань продовольства Анастасу Мікояну створити радянську національну кухню і “загальну культурну ідентичність”.

1939 року він опублікував пропагандистську “Книгу про смачну та здорову їжу”, яка стала найпопулярнішою кулінарною книжкою Радянського Союзу.

Що саме говорить радянська кулінарна біблія про борщ?

Розділ 6 (“Супи”) починається із шести різних рецептів щів, після чого з’являється “борщ”, потім “літній борщ” (із кабачків, селери та буряка) і, нарешті, “український борщ”

За рецептом Мікояна, звичайний борщ містить м’ясо, буряк, капусту, коренеплоди, цибулю, томатну пасту, оцет і цукор.

А “український” борщ, окрім усіх цих інгредієнтів, ще моркву, пастернак, цибулю, шкварки, вершкове масло, оцет і часник. Подають його зі сметаною та нарізаною петрушкою.

Український рецепт, представлений як варіант стандартної страви, сьогодні є найвідомішим.

Довідка Поштівки. Раніше до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО було включено український петриківський декоративний розпис, козацькі пісні Дніпропетровської області, косівську мальовану кераміку та орнек (орнамент).

Читайте також