01.09.22

Україна: хроніка подій 1 вересня 2022

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі залишив Запорізьку АЕС. Він заявив, що місії за кілька годин роботи на ЗАЕС вдалося зібрати багато важливої інформації, він побачив ключові речі, які хотів побачити. Місія МАГАТЕ залишить своїх представників на Запорізькій АЕС, заявив Рафаель Гроссі. 

Росія не постачатиме нафту і нафтопродукти тим країнам, які підтримають ліміт цін, оскільки не працюватиме на неринкових умовах, заявив віце-прем'єр РФ Олександр Новак. За його словами, ідея про ліміт цін на російську нафту є абсурдом, вона дестабілізує галузь, а заплатять споживачі в ЄС, США.

На території України створюється антиросійський анклав, який загрожує самій росії, ліквідувати його мета сво, - заявив володимир путін.

Будь-які дії Молдови, які створять загрозу для військових РФ у Придністров'ї, розцінюватимуться як напад на Росію. З такою заявою виступив голова МЗС РФ Сергій Лавров.

Частка росіян у Казахстані з 2009 року скоротилася на третину. Про це стало відомо зі звіту про перепис населення 2021 року, який надало Бюро Національної статистики Казахстану.

Уряд Польщі має намір вимагати від Німеччини $1,32 трлн. Як пояснив лідер правлячої партії «Право та справедливість» Ярослав Качинський, у таку суму Варшава оцінює свої втрати у Другій світовій війні. Розмір репарацій встановила спеціальна комісія, пише Reuters.

Учасник Іноземного легіону України громадянин Великобританії 48-річний Крейг Макінтош загинув під Харковом 24 серпня, повідомляє The Guardian з посиланням на сестру вбитого. Чоловік народився у Тетфорді, працював садівником і у березні вирушив до України. У нього на батьківщині залишилися дружина та чотири доньки.

У Фінляндії з четверга набирає чинності ініціатива влади, спрямована на скорочення кількості шенгенських віз, які видаються росіянам, у 10 разів, повідомляє Associated Press.

Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод прибув із візитом до Києва. "На даний момент ми надали понад 400 млн євро на військову підтримку - і буде більше", - написав він у соцмережі.

Фінляндія додатково надасть Україні пакет допомоги в галузі оборони на суму $8,29 млн. Про це повідомив міністр оборони Антті Кайкконен. «Оборонна боротьба України продовжується, потреба допомоги залишається високою», - заявив він. Подробиці і терміни поставок не розкриваються

Близько 18 тисяч українських дітей 1 вересня пішли до шкіл у Франції, повідомляють місцеві ЗМІ.

У Київській гімназії імені Пушкіна знесли погруддя Пушкіна. Наприкінці квітня у міській раді депутати зареєстрували проект рішення «про демонтаж пам'ятних знаків у Києві, які мають відношення до Росії та СРСР», проте його ще не ухвалили.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів на сьогодні в Україні внаслідок агресії рф 380 дітей загинули та понад 736 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Міністр закордонних справ Ірану обговорює у Москві, серед іншого, питання звільнення українських полонених

Аварійний захист ЗАЕС відключив працюючий блок №5 після обстрілів військ РФ - "Енергоатом"

Після того, як Євросоюз прийняв рішення зупинити дію угоди, що полегшує видачу віз громадянам Росії, країни Балтії та Польща шукатимуть окремих рішень, щоб значно обмежити потік російських туристів. Про це заявив глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс. За його словами, «мільйони російських громадян із шенгенськими візами є проблемою не лише для країн, що межують із Росією, а й для регіональної безпеки ЄС».

Прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану «плювати» на Україну. Про це заявив у бесіді з Politico екс-посол Угорщини в НАТО та США Андраш Сімоні. «Орбану начхати на Україну. Позиція Угорщини щодо конфлікту не просто неприємність – це загроза», – наводить його слова «Поштівка». За словами Сімоні, Євросоюз і НАТО даремно всерйоз не сприймають недружню політику Будапешта щодо Києва і це є помилкою.

З 1 жовтня українці, які оселили у своїх будинках біженців, отримуватимуть близько 900 гривень на місяць на кожного переселенця. Про це повідомила віце-прем’єр-міністр України Ірина Верещук в ефірі телемарафону. Таким чином, розмір виплат підвищується вдвічі.

Читайте також