07.09.22

Історія про ДТП з Трухіним отримала продовження: НАБУ та САП повідомили нардепу про підозру

Парламентар спробував підкупити поліцейських, які приїхали на місце події, щоб зафіксувати аварію, вважає слідство.

Національне антикорупційне бюро України разом зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою повідомили народному депутату Олександру Трухіну про підозру в пропозиції хабара патрульним поліцейським, які приїхали зафіксувати обставини ДТП за участю парламентаря минулого року. Про це йдеться у заяві НАБУ від 7 вересня.

Читайте також: «Слугa» Труxин, уcтрoивший ДТП, aктивнo «ocвaивaeт» бюджeты Бoльшoгo cтрoитeльcтвa, — журнaлиcт

За версією слідства, у серпні минулого року Трухін запропонував хабар патрульним поліцейським у розмірі 150 тисяч без вказування грошової одиниці за те, щоб йому дозволили залишити місце аварії, яка сталася за його участю. Наразі вирішується питання про обрання нардепу запобіжного заходу, досудове розслідування в цьому провадженні триває.

У НАБУ нагадали, що розслідування інциденту розпочато 2 лютого цього року генеральним прокурором на підставі матеріалів розслідування журналістів.

Зазначимо, що відомство прямо не згадує, що про підозру повідомлено саме Трухіну, проте наведені в заяві НАБУ факти вказують, що йдеться саме про інцидент із ДТП за його участю.

На своїй сторінці в фейсбук Трухін запевнив, що на вручення підозри з‘явився добровільно, "нікуди не тікав і тікати не збирається" та повідомив, що звернувся до голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії з проханням призупинити його членство у ній на період розслідування "для того, щоб ця справа не кидала тінь на репутацію всієї нашої команди".

Проте раніше повідомлялося що Трухіна виключили з партії "Слуга народу" - відповідне рішення нібито було ухвалено головою партії Оленою Шуляк 2 лютого після публікації у ЗМІ журналістського розслідування про ДТП за його участю.

ДТП за участю Олександра Трухіна: коротка передісторія

Народний депутат Олександр Трухін влаштував автомобільну аварію 23 серпня 2021 року на в'їзді до Києва. Внаслідок цього постраждали 6 осіб, зокрема й неповнолітні. Тоді повідомлялося, що Трухін їхав на автомобілі Audi, який врізався у Ford, після чого це авто в'їхало в машину Daewoo, де були діти. Сам Трухін уперше прокоментував аварію під Києвом лише за 2 тижні - 7 вересня, але не уточнив, чи був він за кермом під час ДТП.

Трухін після ДТП

Пізніше журналісти опублікували відео, на якому Олександр Трухін пропонував поліцейському "вирішити питання" через главу МВС Дениса Монастирського та сказав, що в його машині лежить сумка зі "150 тисячами".

За даними ЗМІ, нардеп був "напідпитку" після заходів до Дня державного прапора у Полтаві і спричинив аварію дорогою до Києва.

Читайте також: ГБР за два месяца не установило, кто был на рулем авто в пьяном ДТП с участием "слуги народа" Трухина

Перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну "слуги народу" хотіли почати збирати підписи за виключення Трухіна із фракції у Раді. Проте фракція "Слуга народу" не приймала рішень щодо Трухіна, нібито чекаючи на результати слідства.

Наприкінці серпня суд призначив 850 гривень штрафу чоловіку, який їхав в авто з Трухіним і взяв на себе провину за ДТП з потерпілими.

Хто такий Трухін?

Трухіну – 35 років, він із міста Кам'янське на Дніпропетровщині. Закінчив Гірський університет у Дніпрі, де вивчав економіку підприємства. Має дружину Лілію та двох синів - Марка та Михайла.

Нардеп Трухін - колишній зять одного з найбагатших та найвпливовіших людей Дніпра, бізнесмена та партнера Коломойського, Олексія Мартинова. Трухін був одружений з його дочкою Ксенією. 

У далекому 2009 році Ксенія Мартинова на помаранчевому INFINITY на смерть збила 62-річну жінку у Дніпрі. Остання медійна згадка про цю історію була у 2012 році – тоді, за 3 роки після аварії, міліція все ще шукала свідків.

Споріднені стосунки були не єдиними, які пов'язували пару - ще кілька років тому, 2014 року, Трухін був директором дніпровського воднолижного клубу "Сентоза", який належить Ксенії Мартинової.

Також він очолював наглядову раду в "Полтаварибгосп", серед засновників якої, ймовірно, була колишня дружина Мартинова - Тетяна Мартинова, та батьки самого Трухіна, Микола та Наталія Трухіни.

Паралельно майбутній «слуга народу» займався власним агробізнесом, працював на дві області – рідну Дніпровську та Полтавську. За три роки, з 2011 по 2013, він відкрив 3 сільськогосподарські підприємства - "Ферко Україна" (Дніпропетровщина) "Фіана" (Полтавщина), "Андріївка Агро" (Полтавщина). Наразі всі вони закриті.

"У рибгоспі я був на безоплатній основі, як голова наглядової ради, це як хобі. В агрофірмах я не був акціонером. І я тепер уже звільнився, щоб не мати стосунку до жодного бізнесу, у тому числі й до аграрного", - розповідав Трухін одному з полтавських видань після виграних парламентських виборів у 2019 році.


У політику майбутній нардеп вперше пішов у 2014 році - спробував пройти самовисуванцем 148 полтавським округом, але зняв свою кандидатуру. 2015 року став депутатом Полтавської облради від Блоку Петра Порошенка та його топовим прогульником - за перший рік роботи жодного разу не прийшов на засідання земельної комісії, в якій працював.

Читайте також