01.09.22

Як розмножити орхідею: 4 простих способи від садівників

Орхідея – прекрасна тропічна квітка без запаху, яка потребує правильного догляду. Тоді вона радуватиме око новими бутонами. Садівники поділилися 4 простими способами, як розмножити рослину.

Розводити орхідею не так просто, як того би хотілося. Цим зазвичай займаються у промислових масштабах. Однак можна спробувати розмножити квітку в домашніх умовах.

Пам'ятайте, що орхідеї готові до розмноження, будучи дорослими – коли їм по 1,5-3 роки.  Також має значення вид рослини. Наприклад, Фаленопсис навіть через три роки не буде розмножуватися, воліючи робити це перед смертю. Інші види менш примхливі.

Орхідеї в домашніх умовах розмножуються чотирма способами:

Дітки

Йдеться про пагони, які утворюються в орхідеї збоку. Квітку потрібно поливати частіше і слід відсадити діток по мірі їх зростання - як самостійні рослини.

Пагони пускають коріння протягом трьох місяців. Обережно зрізайте їх, щоб не пошкодити рослину. Місце здрізу слід присипати деревним вугіллям.

Вегетативний спосіб

Корінь орхідеї поділяється і пересаджується окремо. Метод можна використовувати, якщо орхідея крупна. Місце надрізу також присипають деревним вугіллям.

Фаленопсис не потрібно розводити даним способом, а дендробіум вимагає, щоб при розподілі кожна частина мала свій бутон.

Квітконіс

Так можна розводити моноподіальні орхідеї. Метод заснований на розмноженні відцвілими пагонами. Перевага способу в тому, що квітці не буде жодної шкоди.

Потрібно, щоб дітки були зеленими, а на живці - по кілька сплячих бруньок. Живець потрібно помістити на сфагнум і чекати, створивши для зростання нової рослини тепличні умови.

Відведення

Вони переважно утворюються у симподіальних орхідей. Стебло пригнути і утворити невелику тепличку. Перед цим стеблинку потрібно надрізати, полити і чекати на бутон.

Надалі з них з'являться маленькі стебла з корінням. Вони відокремлюються від материнського стебла, але продовжують утримуватися у тепличці, де зберігаються вологість та температура.

Як пересадити орхідею в більший горщик

Якщо ви вже приготували новий вазон, субстрат, дренаж, секатор (якщо необхідно прорідити коріння), обприскувач від шкідників, а також допоміжні засоби, паличку для підтримки квітки в новому горщику, то можна переходити безпосередньо до самої пересадки орхідеї.

  1. Виймыть орхідею з горщика. Якщо зробити це проблематично, занурте вазон у воду на 5-10 хвилин. 
  2. Візуально оцініть стан кореневища квітки, за необхідності прорідити його.
  3. Витрусіть весь зміст горщика у підготовлене заздалегідь місце та видаліть всі компоненти субстрату.
  4. Промийте корені орхідеї теплою водою та залиште рослину на 10 хвилин просохнути. 
  5. Якщо в субстраті були шкідники, слід обробити рослину та присипати її корінця деревним вугіллям або фундазолом. Місця зрізу обробити активованим вугіллям.
  6. Покладіть на дно горщика дренаж, засипте його новим субстратом та розмістіть квітку так, щоб її стебло було всередині горщика. Засипте орхідею корою по боках, чергуючи її з торфом. Покладіть зверху мох сфагнум та залиште на 14 днів.
  7. Квітку необхідно закріпити, щоб вона не хиталась всередині горщика, але дуже важливо не пошкодити її коріння.
  8. Після пересадки орхідею треба полити та тримати впродовж тижня в тіні, при температурі +20°C.

Читайте також