08.12.22

Як нагріти їжу, якщо немає газу і світла: лайфхаки

Якщо у вас електроплита і немає газу, можна скористатися двома простими способами і розігріти їжу.

Після масованих ракетних ударів РФ по об'єктах інфраструктури мільйони українців живуть в умовах відключень світла. Не всі мають можливість використовувати генератор або зарядну станцію, тому важливо знати кілька лайфхаків, як пережити зиму в умовах блекауту.

Насамперед, кожен українець повинен запастися продуктами, що не швидко псуються, здатними швидко вгамувати голод. До них відносяться каші та супи швидкого приготування, консерви, паштети, консервовані овочі, хлібці, граноли, сухарики.

Якщо у вас електроплита і немає газу, можна скористатися двома простими способами і розігріти їжу.

Розігріти їжу на свічках

Під час віялових вимкнень електроенергії вам допоможуть звичайні свічки-таблетки. Вони можуть не лише трішки освітити приміщення, але й стати чимось на кшталт багаття для розігріву страв невеликого об'єму.

Що робити, щоб нагріти воду чи розігріти продукти:

  • Візьміть каструлю з невисокими стінками.
  • Поставте кілька свічок — чим їх більше, тим краще і швидше прогріється страва.
  • На дно каструлі поставте запалені свічки, зверху покладіть решітку для гриля. Згодом поставте миску чи іншу металеву ємність, в якій ви будете розігрівати їжу.
  • Метал добре проводить тепло, тому решітка гриля нагріється навіть від кількох свічок.
  • Зачекайте, доки вода чи страва розігріються.

Спиртові таблетки для саморобного пальника

Саморобний пальник стане більш потужною альтернативою звичайним свічкам. Щоб його зробити, вам потрібно взяти:

  • таблетки сухого спирту;
  • невелика миска;
  • консервна банка з низькими стінками;
  • фольга.

Процес розігрівання їжі за допомогою такого саморобного пальника досить простий.

На дно консервної банки викладіть сухий спирт. На банку поставте миску, в якій ви збираєтесь розігрівати їжу. На дно миски не забудьте покласти шматок фольги. Сухий спирт потрібно запалити.

Туристичні газові пальники

Рекомендуємо українцям придбати собі туристичні газові пальники і кілька газових балонів. Такий пристрій виручить не тільки під час війни, а й після - якщо коли-небудь ви вирішите вибратися на природу або поїхати в подорож з наметами.

У разі, якщо ви не купили газовий пальник, то доведеться готувати їжу на вулиці - на відкритому вогні. Для цього вам потрібен чавунний або алюмінієвий котел, в його відсутність підійде каструля з товстими стінками.

Термос з окропом

Цей спосіб точно не замінить вам плиту чи пальник, але запарити кашу в термосі ви цілком зможете. Додайте до неї заздалегідь приготоване яйце, свіжі або консервовані овочі, і повноцінна страва без особливих зусиль готова.

Якщо роздумуєте над таким варіантом, то обов'язково придбайте один або два термоси, щоб мати можливість готувати швидше та більше.

 

Читайте також