23.08.19

Права споживачів: чи можна перевозити тварин у громадському транспорті?


Пересування містом із своїм домашнім улюбленцем це справжня пригода: приватні перевізники практично висаджують з автобусів, а багато-хто вимагає додаткової плати за перевезення кішки чи ручного мопса.

Проте, той хто знає свої права, завжди на крок попереду. Пам’ятайте, що заходити в транспорт з тваринами можна! Проте за однієї умови - Ви повинні везти домашнього улюбленця у наморднику чи в спеціальній сумці (клітці) для транспортування.

Умови транспортування домашніх тварин у міському автомобільному транспорті регулюються Постановою Кабміна України від 16.11.2011 № 1402.

Відтак, можна перевозити у салоні транспортного засобу тільки дрібних тварин і тільки у кошиках, сумках із суцільним дном, птахів у клітках, собак у намордниках за наявності повідка, за умови, що тварини не забруднюють салон та речі пасажирів і розташовуються на підлозі, а за наявності підстилки – на сидінні (в таксі).

Додатково перевезення собак та котів в транспорті Києва регулюється Рішенням Київської міської ради від 25 жовтня 2007 року № 1079/3912, згідно якого транспортування тварин у наземному громадському транспорті дозволяється:

- при відсутності знаку заборони при вході;

- на задній площадці транспортного засобу;

- при наявності індивідуального номерного знаку і свідоцтва про реєстрацію тварини;

- для собак середніх та крупних порід на короткому повідку і у наморднику, для собак дрібних порід та котів у безпечних для тварини контейнерах, що забезпечують надійну ізоляцію;

- за умов дотримання громадського порядку та чистоти в місцях загального користування і гарантії безпеки іншим особам чи тваринам.

Під час транспортування тварини особа, яка її супроводжує, несе відповідальність за її життя та здоров'я і повинна слідкувати за додержанням належних санітарно-гігієнічних умов.

Транспортування та сплата за перевезення тварин здійснюється у відповідності з правилами транспортної організації:

- згідно Правил користування трамваєм і тролейбусом, у трамваї та тролейбусі пасажирам дозволено безкоштовно перевозити дрібних звірів і птахів у клітках, а також собак у намордниках за наявності повідків, та котів з пред’явленням відповідних документів на них, транспортування інших тварин заборонено;

- згідно Правил користування метрополітеном пасажири мають право безкоштовно перевозити в метро лише птахів і дрібних тварин у клітках.

Перевезення собак в інші населені пункти дозволяється за наявності у власника реєстраційного посвідчення та ветеринарного свідоцтва з відміткою у ньому про те, що собаку імунізовано проти сказу не більш як 12 місяців і не менш як 30 днів до вивозу (виводу). Щодо собак великих порід, то їх перевозять у приміських електро- і дизель-поїздах, пасажирських, швидких та приміських поїздах, у крайніх тамбурах першого і останнього вагонів поїзда (не більше двох собак) у намордниках на металевій чи міцній шкіряній прив'язі та під наглядом супровідника, усі команди якого вони виконують.

Тож користуйтесь громадським транспортом разом із своїми улюбленцями, але не забивайте про безпеку людей навколо.

Консультацію надав очільник столичної юстиції Станіслав Куценко

Читайте також