04.06.20

ДАБІ відмовилося видати Вавришу дозвіл на забудову житлом 13 гектарів берегової лінії Подолу

Державна архітектурно-будівельна інспекція України відмовила у видачі дозволу на виконання будівельних робіт, а саме: реконструкцію майнового комплексу під багатофункціональний комплекс на вул. Набережно-Хрещатицька у Подільському районі Києва. Про це свідчать дані офіційного сайту ДАБІ.

Відповідну заяву на отримання дозволу в ДАБІ подали ТОВ «Ріверсайд Девелопмент Лтд», ПАТ «Київський річковий порт» і ПАТ «Торгрічтранс».
ДАБІ відмовила у видачі дозволу у зв’язку з неподанням усіх необхідних документів. Зокрема, не надано висновок з оцінки впливу на довкілля, погодження Мінкультури та технічні умови щодо теплопостачання або лист розробника проекту про відсутність такої потреби.

Крім того, ДАБІ вказала на невідповідність вимогам законодавства поданих документів. Так, встановлено, що:
  • частина комплексу запроектована за межами ділянки;
  • перевищено гранично допустиму висоту будівні, що зазначена в містобудівних умовах та обмеженнях (МУО) – не вище 27 м (проектом передбачено 28,8 м);
  • у проектній документації відсутні погодження проектних рішень із Мінкультури;
  • цільове призначення ділянки (для експлуатації та обслуговування будівель річкового порту) не відповідає намірам забудови;
Від «Наших грошей»: У МУО в п. 3, яким визначається допустима щільність населення у разі житлової забудови, зазначено, що для об’єкта на Набережно-Хрещатицькій, 14 вона не розраховується. Це означає, що «багатофункціональний комплекс» має собою становити виключно громадську забудову. Втім, як свідчить відмова ДАБІ, забудовник подав заяву на отримання дозволу на на будівництво багатоквартирних житлових будинків із кодом 1122.3 (будинки житлові готельного типу).
  • не виконано вимоги п. 5 МУО (у цьому пункті вказано на розташування ділянки в межах історичного ареалу Києва, Центральної планувальної зони, говориться про необхідність отримання висновку Мінкультури щодо проектної документації, забезпечення збереження історичного розпланування традиційного характеру середовища, забезпечення безперешкодного доступу громадян до Дніпра, узгодження проекту з Київським метрополітеном і т.д.)
  • не дотримано вимоги закону «Про архітектурну діяльність» в частині того, що головний архітектор міста погоджує містобудівне та архітектурне проектне рішення об’єктів, розташованих в історичній частині міста.

Нагадаємо, 22 січня 2020 року Департамент містобудування та архітектури КМДА затвердив містобудівні умови та обмеження для реконструкції майнового комплексу під багатофункціональний комплекс. Цей майновий комплекс розташований на вул. Набережно-Хрещатицька, 14 і вул. Набережно-Лугова, 2.
Будівництво заплановане на трьох ділянках площею 12,23 га, 0,21 га та 0,49 га. Перші дві перебувають на праві постійного користування у ПАТ «Київський річковий порт», а третя – в оренді у ПАТ «Торгрічтранс». Усі ці ділянки відповідно до Генплану є територією громадської забудови. Відтак, будівництво житла на них заборонене. Між тим майбутній «багатофункціональний комплекс» вже рекламується як ЖК «Новий Поділ», де запроектовано квартири, офіси та культурний центр.

Варто відзначити, що після виходу матеріалу «Наших грошей» на початку березня цього року про забудову житлом майже 13 га берегової лінії Подолу на вул. Набережно-Хрещатицька і Набережно-Лугова директор Департаменту містобудування КМДА – Головний архітектор Києва Олександр Свистунов заявив, що «на Набережно-Хрещатицькій незабаром може з’явитися новий громадський простір». Він же додав, що за Генпланом ділянка відноситься до території громадської забудови, вона знаходиться в Центральній планувальній зоні, а отже гранична висота забудови не повинна перевищувати 27 метрів.
Інвестором будівництва є ТОВ «Ріверсайд Девелопмент Лтд», керівником якого є Андрій Вавриш – колишній заступник директора Департаменту містобудування КМДА, нині відомий як девелопер та друг екс-керівника Офісу Президента Андрія Богдана. «Ріверсайд Девелопмент Лтд» разом з ПАТ «Київський річковий порт», представником якого раніше був Вавриш, беруть участь у забудові Рибальського півострова неподалік.

Девелоперами об’єкту є компанія Saga Development Андрія Вавриша та компанія Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка.
Власниками ТОВ «Ріверсайд Девелопмент Лтд» є кіпрська компанія «Поліест Холдінгс Лімітед» та панамська корпорація «Тревор Бізнес С.А.», кінцевими власниками якої є Андрій Вавриш та кіпріот Нікос Хаджиніколау. Статуний капітал «Ріверсайд Девелопмент Лтд» становить 1 тис грн: внески «Поліест Холдінгс Лімітед» і  «Тревор Бізнес С.А.» становлять по 500 грн.

Читайте також