29.04.21

Рішення про звільнення Коболєва є логічним, – Вітренко

Юрій Вітренко заявив, що звільнення Андрія Коболєва з посади голови НАК "Нафтогаз України" є правильним. Воно спричинене негативним результатом роботи посадовця.


Реакція Вітренка на звільнення Коболєва

Держава, як акціонер, має реагувати на неефективну роботу менеджменту НАК "Нафтогаз України". Тому, за словами виконувача обов'язки міністра енергетики, звільнення глави правління і наглядової ради є логічним.

Держава повинна бути активним власником, відповідно Кабінет Міністрів має право й обов'язок реагувати на проблеми в компанії. Це рішення схвалили в пакеті з розглядом результатів 2020 року. Тому воно є зрозумілим,
– заявив Вітренко.

До речі, чиновник зауважив, що не може повністю коментувати рішення уряду з етичних міркувань. Адже саме його призначили новим головою правління НАК. Вітренко зазначив, що не брав участі в цьому голосуванні.

Збитки перевищили прибуток

Вітренко розповів, що у 2019 році консолідований прибуток "Нафтогазу" становив понад 63 мільярди гривень. Водночас у 2020 році – перевищив 19 мільярдів гривень і став першим збитком після 2015 року.

Читайте також: Офіс Генпрокурора веде низку проваджень щодо злочинної діяльності керівництва Нафтогазу

"Повернення в не дуже добре минуле не може не викликати занепокоєння і не може не призводити до відповідних рішень", – наголосив новопризначений голова правління.

Він додав, що наприкінці 2020 року "Нафтогаз" сам подав фінансовий план на 2020 рік. У ньому передбачали неконсолідований прибуток 11,5 мільярдів гривень, однак в результаті неконсолідований збиток склав 18 мільярдів. 

Коли ти подаєш фінплан і обіцяєш щось, а потім замість запланованих 11 мільярдів прибутку ти отримуєш збитки, то це призводить до того, що твій власник реагує. Тим більше, що прибуток "Нафтогазу" – це дивіденди, які отримує держава,
– зауважив Вітренко.

Він пояснив, що незадовільними також виявилися результати операційної діяльності. Так, "Укргазвидобування" зменшило відпуск товарного газу і видобуток валового газу, рідких вуглеводнів. Водночас приватні компанії наростили видобуток.

Вітренко розповів, що рішення про звільнення Коболєва схвалили відповідно до законодавства. За його словами, загальні збори – це вищий орган компанії, який може схвалювати будь-які рішення. 

Посадовець пояснив, що раніше Кабмін делегував наглядовій раді ряд повноважень. Однак 28 квітня він їх припинив, бо робота була незадовільною.

Головне про кадрові зміни в "Нафтогазі"

  • 28 квітня уряд звільнив Коболєва з посади голови НАК "Нафтогаз України". Посадовець заявив, що про своє звільнення дізнався з новин.
  • Кабінет Міністрів мотивував рішення великими збитками компанії.
  • На місце Коболєва призначили Вітренка  Вітренка призначили очільником “Нафтогазу” . Урядовці заявили, що той має багаторічний досвід у сфері енергетики.
  • У групі "Нафтогаз" таким рішенням обурилися. Компанія вважає, що уряд повернувся до практики ручного управління держпідприємствами.

Читайте також