30.04.21

Зовнішнє управління жорстко критикує зміну керівництва злочинного "Нафтогазу"

США безсоромно втручається у внутрішні справи України і проголошує істеричні заяви


Офіційний Вашингтон висловив «глибоке занепокоєння» у зв’язку з останніми діями українського уряду щодо зміни керівництва ВАТ «Нафтогаз України», назвавши використанням лазівки в процедурних правилах. Про це заявив у четвер на самому початку брифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Нед Прайс, пише "Укрінформ".

«Ми глибоко занепокоєні останніми діями українського Кабінету Міністрів щодо маніпуляції чинними правилами, щоби розпустити Наглядову раду, а також змістити керівництво провідної енергетичної компанії України», - заявив представник Держдепартаменту США.

Він назвав це «розважливим кроком із використанням процедурної лазівки з метою витіснення поважних експертів із рад (директорів – ред.) кількох ключових державних підприємств». Прайс також підкреслив, що ці дії вказують на ігнорування українським урядом «справедливої та прозорої практики корпоративного управління й ускладнюють тривалі зусилля з реформування енергетичного сектору України та покращення інвестиційного клімату».

Читайте також: Дві третини українців визнають факт зовнішнього управління країною

Водночас речник Держдепартаменту США підкреслив, що це – лише останній приклад ігнорування в Україні найкращих практик. За його словами, це створює ризик для економічного прогресу в Україні.

«Ми продовжимо підтримувати Україну та зміцнювати її інституції, в тому числі розвивати демократичні інститути та реформи корпоративного управління, однак українські лідери також повинні виконувати свою частину (роботи – ред.)», - наголосив офіційний представник адміністрації США.

Читайте також: Рішення про звільнення Коболєва є логічним, – Вітренко

Керівник відділу фінансової політики Бюро у справах економіки та бізнесу при Державному департаменті США Сюзанна Купер заявила, що останні зміни в керівництві НАК «Нафтогаз України» підвищують вірогідність переведення підприємства в режим ручного управління, а також викликають запитання щодо прихильності уряду реформі корпоративного управління.

«Недавні зміни в керівництві «Нафтогазу» та в наглядовій раді, а також чутки про аналогічну динаміку на інших державних підприємствах викликають питання щодо їхньої здатності діяти на відстані від уряду, а також щодо прихильності уряду до реформи корпоративного управління», - зауважила Купер під час вебінару, організованого Американсько-Українською Діловою Радою (USUBC).

Читайте також: Кабмин поручил забрать у "Нафтогаза" газ "Укргаздобычи" по предложению Витренко

Вона підкреслила, що такий розвиток подій «підвищує вірогідність ручного управління», а також може завдати шкоди тому, як інвестори та ринок сприймають Україну.

Водночас, представниця Держдепартаменту США нагадала про нагальну необхідність для України посилити ефективність боротьби з корупцією.

«Немає більшої загрози для макроекономічної стабільності, зростання, а також іноземних інвестицій в Україні, ніж відступ у боротьбі з корупцією», - зауважила Купер.

Вона підкреслила, що корупція позбавляє країни їхніх ресурсів, стримує інвестиції та зменшує довіру до державних установ.

Читайте також: Членкиня наглядової ради "Нафтогазу" за місяць заробила більше ніж 435 тис. грн

Читайте також