25.01.22

Набув чинності закон, що посилює відповідальність за порушення правил утримання собак і котів

В магазин з чотириногим другом заборонено: що каже закон

Ще влітку Верховною радою був ухвалений Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу». Він набув чинності 8 серпня 2021 року. Закон запровадив низку обмежень у поводженні з тваринами в Україні, зокрема, забороняє залишати собак без нагляду біля магазину.

Закон почав діяти у листопаді 2021 року.

Статтею 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення правил утримання собак і котів передбачена адміністративна відповідальність.

"Утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідків та намордників (крім собак, породи яких не внесені до Переліку небезпечних порід собак) чи в не відведених для цього місцях, а також неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування тварини у громадському місці (крім вигулювання у спеціально відведених для цього місцях) -
тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою повторно протягом року, -
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дії, передбачені частиною першою цієї статті, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людини або її майну, -
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин".

Закон "Про захист тварин від жорстокого поводження" забороняє залишати домашню тварину прив'язаною без нагляду у громадських місцях чи місцях скупчення людей (поблизу зупинок, магазинів тощо).

Окрім того, закон передбачає, що

  • вигулювати собак та інших домашніх тварин, які можуть становити небезпеку для життя чи здоров'я людини, поза місцем постійного утримання таких тварин, можна лише за наявності повідка;
  • на собаках порід, що включені до Переліку небезпечних порід собак, затвердженого Кабінетом міністрів України, має бути намордник;
  • на домашній тварині обов'язково має бути нашийник з ідентифікуючими позначками.

Стаття 1 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» дає юридичне визначення видам тварин за різними критеріями (дикі тварини, домашні тварини, сільськогосподарські тварини, безпритульні тварини, експериментальні тварини). Собаки та коти відносяться до домашніх тварин.

Стаття 9 та 22 вищевказаного закону встановлює обов’язки особи, яка утримує домашню тварину, зокрема:

  • забезпечувати наявність намордника, повідка, що необхідні для здійснення вигулу домашньої тварини поза місцем її утримання;
  • дотримуватись санітарно-гігієнічних норм співжиття. Правила утримання домашніх тварин установлюються органами місцевого самоврядування;
  • дотримуватися вимог нормативно-правових актів, зазначених, санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил, а також не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб.

До цього часу в Україні є чинними «Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР», у яких у п/п. г пункту 8 встановлено:

«Власникам собак і котів забороняється приводити собак і котів у приміщення магазинів, їдалень, на дитячі майданчики, бульвари, пляжі, парки, сквери, сади та інші місця загального користування».

Короткі висновки:

  • Зважаючи на бажання адміністрації супермаркетів уникнути зайвих конфліктних ситуацій з споживачами, бажано керівництву магазину при вході в супермаркет встановити відповідні таблички, які вказують про заборону перебувати у приміщенні відповідного супермаркету з собаками, котами (а в правилах перебування в супермаркеті передбачити окремий пункт, що регламентує таку заборону).
  • Всі нормативно правові акти, які регулюють правовідносини щодо перебування власників собак і котів в супермаркетах містять заборонні норми щодо такого перебування, порушення яких тягне за собою адміністративне стягнення (адміністративна відповідальність).
  • Власникам невеликих (і великих) порід собак і котів можна порадити вчасно (передбачаючи можливі складнощі щодо перебування з своїми тваринами в супермаркетах) приймати відповідні рішення (залишати тварину вдома, просити іншу особу доглянути тварину поза межами супермаркету, змінити плани щодо відвідування супермаркету саме с твариною тощо).
Варто зазначити, що небажання пускати тварин в магазини спричинене зовсім не фобіями законодавців, а об'єктивними причинами. Основними з яких є:
  • Відвідувачі з алергією та бронхіальною астмою (шерсть тварин у багатьох людей спричиняє алергічну реакцію). 
  • Домашні тварини можуть передавати людині вірусні, бактеріальні та паразитарні інфекції. Діти, люди похилого віку, вагітні, а також особи з ослабленим імунітетом схильні до підвищеного ризику інфікування.
  • Домашні тварини можуть бути розносчиками паразитичних грибів (лишаїв) та черв'яків (глистів тощо).
  • Кінофобія (боязнь собак) у відвідувачів.
  • Відсутність культури у власників тварин (нерідкі випадки, коли собаки бояться інших людей і починають голосно гавкати в магазині, бувають випадки, коли собаки стрибають на покупців, забруднюючи одяг, а для деяких тварин звичайним є справити потребу в торговому залі, крім того, бувають випадки, коли собаки облизують і гризуть товар).
Дуже хочеться сподіватися на розсудливість і законослухняність відвідувачів та відсутність тварин у торгових залах наших магазинів.

Читайте також